Usunięty
Posty: 0 Shouty: 0 0 | Odniosę się do regulaminu i tego 70% wymaganych typowań.
Na pierwszy rzut oka nowa punktacja niby niweluje możliwość jakichkolwiek kantów, lub też obronę swojej pozycji w rankingu poprzez brak typowań. Dla tych co nie wiedzą, to na początku punkty ujemne były bardzo wysokie i ciężko było znaleźć się na plusie.
Po pierwsze, konkurs jest o prawdziwe nagrody, to warto mieć zabezpieczenie, że ktoś przypadkowy nie będzie w stanie oszukać. To ograniczenie powoduje, że premiowani będą gracze aktywni, czyli zwiększamy konkurencję i zabawa powinna być większa.
Po drugie, to nie eliminuje nowych graczy wchodzących w trakcie, mogą przecież obstawiać i zdobywać pkt, jednak jak ktoś wejdzie do konkursu np. 20 dni przed jego zakończeniem i uda mu się idealnie przewidzieć zachowania W20 i będzie zdobywał max pkt, a reszta będzie tracić punkty lub zdobywać ich bardzo mało, to może doprowadzić do dosyć dziwnej sytuacji, że aktywny gracz będzie poszkodowany, bo typował codziennie i co każdy tydzień, a tu nagle ktoś go wyprzedza w ciągu 20 dni. Jest to czysto teoretyczny przypadek, ale całkiem prawdopodobny, bo trzeba założyć, że ci co będą chcieli wygrać ten konkurs będą stosować metody statystyczne do obliczania wartości W20, a także poszukiwać luk w samym programie. Po za tym, przy tym ograniczeniu można prosto wyeliminować potem czy ktoś oszukuje w jakiś sposób, znalazł bug'a i nim gra czy cokolwiek innego. Natomiast dopuszczenie gracza do rankingu, który rejestruje się właśnie te przykładowe 20 dni przed końcem i zostaje 1 w rankingu może nei być wtedy wychwycone.
Po trzecie, system 70% jest stosowany np. w NBA, NHL. Każdy gracz by znaleźć się na liście np. najlepszych strzelców musi mieć rozegrane 70% spotkań całego sezonu by widnieć w oficjalnych statystykach. To jak wcześniej pisałem będzie promować aktywnych graczy.
Po czwarte, moim zdaniem błędny trochę jest ten punkt regulaminu :
8. Konkurs zostanie rozstrzygnięty w dniu 18 czerwca. Zwycięzcą konkursu zostanie ta osoba, która w tym dniu ( po zamknięciu sesji na WGPW) zgromadzi jak najwięcej punktów konkursowych. Jeżeli więcej niż jedna osoba będzie posiadała taką samą ilość punktów , to wyższe miejsce w rankingu będzie mieć ta osoba, która uzyskała największą ilość punktów w jednorazowym typowaniu dziennym (bądź uzyskała najwięcej razy maksymalną ilość punktów w dziennym typowaniu)
Otóż wg mnie to przy takiej samej liczbie punktów, gracz o najmniejszym średnim odchyleniu od typowań powinien zajmować 1 miejsce. Akurat ten punkt miałby sens jakby została utrzymana stara punktacja, bo wtedy to ze świecą szukać 2 o takich samych pkt. Przy nowej punktacji taka możliwość istnieje i to bardzo spora, że nawet więcej niż dwie osoby mogą mieć tyle samo pkt.
To są wyłącznie moje przemyślenia, założeniem mojego post było pokazanie, że zawsze istnieje możliwość oszustwa (kiedyś brałem udział w innych konkursach akurat niegiełdowych i wszystko niby zawsze było dopięte na ostatni guzik a i tak oszuści zdarzali się i często zajmowali topowe miejsce, fakt ten dopiero wychodził po tym jak zdobywali nagrodę). Dlatego też może mam taką awersję do pewnych rzeczy i mam nadzieję, że takie "kwiatki" nie będą podczas tego konkursu.
Pozdrawiam
Abramis |