Usunięty
Posty: 0 Shouty: 0 0 | Giełdą interesuję się już od dłuższego czasu, jednak sama wyceną od naprawdę nie dawna i właśnie fajnym wyzwaniem było by napisać pracę o tym. Nie długo będę pisać pracę licencjacką i tu do was pytanie co sądzicie o temacie w stylu "Porównanie metod dochodowych wyceny przedsiębiorstwa na przykładzie banku BZ WBK"
Metody dochodowe
•Zdyskontowanych zysków - wartość firmy określa się przez sumowanie strumienia zdyskontowanych zysków netto, przy założeniu stałej stopy wzrostu zysków oraz nieskończonej liczby lat funkcjonowania przedsiębiorstwa; metoda mało znana i rzadko stosowana;
•Zdyskontowanych przepływów pieniężnych DCF (Discounted Cash Flow) - najbardziej popularna spośród metod dochodowych, zakładająca, że wartość przedsiębiorstwa równa się sumie zdyskontowanych odpowiednią stopą dyskontową, generowanych przez przedsiębiorstwo przepływów pieniężnych, które po skumulowaniu i zsumowaniu tworzą łączny strumień pieniężny pozostający do dyspozycji właścicieli;
•Zdyskontowanych dywidend – wartość firmy określa się przez sumowanie strumienia zdyskontowanych dywidend, zakładając przy tym stopy wzrostu dywidendy w poszczególnych okresach; w najprostszym modelu przyjmuje się stałą stopę wzrostu dywidend w okresie w nieskończonej liczby lat;
•Skorygowanej wartości bieżącej(APV) - bieżąca wartość netto aktywów finansowanych kapitałem własnym, powiększona o bieżącą wartość oszczędności podatkowych, wynikających z finansowania przedsiębiorstwa długiem.
Mam tutaj te 4 metody, czy radzicie opisywać wszystkie czy może jakieś 2,3?
Oraz mam pytanie jak to wygląda u Warrena Buffeta?
Do tego czy polecacie jakieś ciekawe pozycje traktujące na ten temat, jednak raczej w języku polskim.
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam.
Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2019-12-15 21:24:08 |