Zgodnie z obietnicą kolejny przykład wykorzystania aplikacji do analizy technicznej i do wspomagania inwestycji.
Znowu przede wszystkim moim założeniem jest analiza tego co jest tu i teraz, a nie przewidywanie przyszłości. Ustawiam
powiadomienie (sms i email ) w momencie gdy spełnią się moje założenia. W tym przypadku gdy zmieni się trend (kolor).
Ustawiłem sobię długość linii trendu, okres jego formowania i okres przez który trend się utrzymuje. Dla potwierdzenia tego "wskaźnika" ustawiłem drugą analizę dla tego waloru, z większymi wartościami (dł€ższym horyzontem czasowym). W ten sposób gdy oba wskaźniki dadzą mi sygnał zmiany trendu, jest duże prawdopodobieństwo że jest to silny i prawdziwy sygnał do zmiany w naszej inwestycji, lub sygnał ostrzeżenia gdy mamy doczynienia z kolorem żółtym. Znowu widać tutaj przede wszystkim prostotę. Przejrzystość zapewniają kolory (czerwony-trend spadkowy, żółty-dystrybucja czyli ostrzeżenie, zielony-trend wzrostowy i granatowy jako akumulacja). Wysokość paska koloru pokazuje siłę trendu.
Dane założenie na przykładzie akcji KOELNER wyglądało tak:
Odpowiedzi na ewentualne pytania dotyczące powyższej aplikacji udzielę w prywatnej wiadomosci.
Nr. referencyjny 11050