Egzemplarz1
Posty: 2 Shouty: 4 0 | Witam. Dopiero zaczynam się bawić w grę na giełdzie, mam więc kilka pytań z nią związanych. Chciałbym więc prosić o odpowiedzi, najlepiej dość rozwinięte, żebym mógł to zrozumieć i cały mechanizm z tym związany. Mam nadzieję również, że moje pytania pomogą też innym.
W takim razie:
1. Co się dzieję gdy spółka bankrutuje, a właściwie ogłasza bankructwo czy upadłość? Czego można się wtedy spodziewać po spółce w krótkim i dalekim okresie czasowym? Jak reagować? Na chłopski rozum cena akcji powinna diametralnie spaść, jednak zauważyłem, że nie zawsze się tak dzieje, oczywiście w końcu pewnie zacznie spadać, ale co się dzieje wcześniej? Przykładem może być spółka JAGO. O jej nieuchronnym bankructwie dowiedziałem się kilka dni przed ogłoszeniem tego i spodziewałem się, że kurs powędruje mocno w dół, ale ku mojemu zdziwieniu zaraz po ogłoszeniu postępowania upadłościowego kurs poszedł w tym samym dniu bodajże o 30% w górę. Stąd moje pytanie. Dlaczego? O ile dobrze się domyślam chodzi o krótką sprzedaż. Chciałbym jednak żeby ktoś wytłumaczył dokładniej jak to dokładniej działa.
2. Czego mogę się spodziewać po ogłoszeniu przez firmę nacjonalizacji? Chodzi mi o to samo co wcześniej. Czyli w krótkim okresie czasowym i długim.
3. Prywatyzacja. Od czego zależy czy spółka przyniesie zysk, czy stratę na początku?
Mam nadzieję, że nikt nie poczuje się obrażony moim brakiem wiedzy na ten temat i weźmie pod uwagę, że dopiero zaczynam i objaśni powyższe kwestie dość klarownie.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. |