Nie zakładając nowego tematu chciałem zadać Wam kilka pytań.
Powiedzcie mi jak to wygląda dokładnie z kupnem , sprzedaża i kursem akcji?
Bo kurs akcji uzależniony jest od popytu i podaży czyli kupującego i sprzedającego dane akcje.
Gdy aktualny kurs akcji wynosi np. 117zł, a ja kupie 10 akcji z limitem ceny do 200zł to znaczy, że gdy sprzedawca zgodzi się na jej sprzedaż 1 akcji za 200zł i ostatnim kursem jest 200zł?? Chyba nie ?? Prosze o krótkie wyjaśnienie.
Teraz jeśli ja sprzedaje 10 akcji TVNu ze stopą zwrotu powiedzmy 5% to akcje te czekaja na nowego kupca, który chce kupić też 10 akcji o aktualnym kursie, a ja dostaje kase która włożyłem plus te stope zwrotu ?? Nic na razie nie kumam dlatego prosze o wyjaśnienie.
Teraz, jak można ustalić czy akcje danej spółki będą rosłycyz malały?? Tutaj chyba pozostaja analizy, wykresy i wiadomości o spółce?? chodzi o przewidywanie czyli tzw. spekulacje??
Jestem juz zmęczony i idę zaraz spać, nie wiem o co was mogę jeszcze zapytać, a informacji za wiele na forum nie ma tak skumulowanych.
Napiszcie mi o waszych początkach w grze lub na prawdziwej giełdzie jak się zapoznaliście z tematem, jakie was pytania wtedy dręczyły o których możecie mi napisać, jestem zielony ale bardzo ciekawy. Chętnie przeczytam wasze wypociny
Pozdrawiam!
Edytowany 2 raz-y, ostatni raz: 2020-07-18 17:28:55