Witam.
Moje pytanie dotyczy serwisu markets.com, choć przypuszczam, że wiele innych serwisów ma podobną zasadę działania buy or sell. Otóż chodzi mi o pojęcie Amount zamiast wyboru ilości kupowanych akcji lub ilości kapitału zainwestowanych w walutę czy indeksy.
Wirtualny kapitał jaki posiadałem to 123 000$, Przykładowo na EURUSD na Amount 5.00 - 2 centy wzrostu to 1000$ zysku.
Na Dax 30 - MAR 12 na Amount 7.00 na różnicy 6,397.00 do 6,390.00 to 6000$ zysku... Różnica pomiędzy EURUSD a DAXem, jest taka, że DAX zmieniał się na tyle dynamicznie, że w ciągu 20 minut potrafiłem stracić 15000$ i dźwignia była dużo wyższa (tak przypuszczam), w efekcie zyskałem 6000$. W ciągu 24 godzin 21 000$ przewinęło mi się na indeksie DAX 30- MAR 12...
WHY?
Jaka jest zasada działania dźwigni na tego typu serwisach.... Grając Amount na innych instrumentach pomiędzy 0.50 - 7.00 , nigdy nie miałem tak ryzykownej gry jak na DAX 30- MAR 12. Czy wpływ na to ma tak wysoka wycena indeksu i to kwestia mnożnika?
Proszę o rzetelne i w miarę możliwości "łopatologiczne" wyjaśnienie zasady działania dźwigni, gdzie inwestowany kapitał obliczany jest poprzez AMOUNT
Pozdrawiam i z góry dziękuję za dokształt giełdowy
P.S........Podane przykłady są w zaokrągleniu!!!