Witam!
Tytułem wstępu chciałbym tutaj przedstawic jak z mojego punktu widzenia wygląda w tej chwili spółka mało znana "KGHM"
Tym co będe tutaj pisał jest to jak ja widzę zachowanie się tego instrumentu nie tylko w najbliższym czasie.
Głównie chodzi mi tu o trend długoterminowy kilka lat, wiadomo z wieloma większymi bądź mniejszymi korektami.
Interesują mnie również wasze opinie zarówno te negujące moje analizy jak i potwierdzające.
No więc zaczynamy
W pierwszej częsci chciałem przybliżyc z czym mamy do czynienia jak "potężny to byk" , oraz gdzie ma słabe punkty!
1/Spółka jest siódmym producentem miedzi i drugim srebra na swiecie. (złoto, ołów, kwas siarkowy i sól kamienną.)
2/Głównie zajmuje się eksportem.
3/Największym akcjonariuszem jest skarb państwa.
4/Firma zaczeła się kształtować już od 1950r. systematycznie zajmowała się przejmowaniem ,WYKUPYWANIEM,
produkowaniem nowych czy to kopalni czy też hut itd. Nastepował/uje ciągły rozwój ciągłe inwestycje tworząc Giganta!
5/Głównymi odbiorcami polskiej miedzi są:Niemcy, Francja, Czechy i Chiny.(a więc EUR do pln oraz CNY do PLN)ale o tym później
6/Wykorzystywana miedź jest głównie do produkcji:kabli, drutów. Duże znaczenie ma głównie w budownictwie, w przemysle
elektrycznym ,elektronicznym, oraz w transporcie.
7/Głównymi odbiorcami srebra są kraje : Wielka Brytania, Niemcy i Belgia. (GBP do PLN)
8/wykorzystywanie srebra jest głównie w jubilerstwie .
9/W 2011r spółka osiągneła największy zysk netto w historii.
10/W 2011 roku Spółka wyprodukowała 571 tys.ton miedzi elektrolitycznej i 1 260ton srebra,
4,4% i 8,5% więcej niż w relacji do 2010 roku ! pytasz dlaczego?!...(ale o tym w dalszej częsci)
11/Zostały spełnione wszystkie warunki dotyczące przejęcia 100% spółki Quadra FNX Mining.. (co to da opisze dalej)
12/W IV kwartale 2011 roku ukończono prace nad Bankowym Studium Wykonalności projektu Afton-Ajax,
które potwierdziło główne parametry geologiczno-górnicze projektu.
Nie da się oczywiscie przedstawic tak potężnej spółki w 12 pkt.
Chcę krok po kroku przybliżac od jak powyżej (podstaw z podstaw) do najmniejszych aspektów tej spółki.
Wtedy dowiemy się czy ten "byk ma jaja"!?
A mianowicie zacznę analizowac dlaczego przez daną godz.dany dzień, tydzień, miesiąc, rok, kilka lat idzie w górę
lub w dół!!!
Musimy sobie zdawac sprawę dlaczego dana informacja x miała taki a nie inny w pływ na zmianę kursu,trędu etc.
Następnego posta już rozłoże na więcej czynników.
Zacznę od komentarzy (jeszcze nie analiz) każdego z 12 pkt.
w późniejszym czasie zajmę się prognozowaniem kursu na mniejsze i dłuższe okresy.
Pomyłki będę uważał za kolejną lekcje oraz następne informacje a trafne decyzje będę prubował jeszcze bardziej udoskonalic
Się rozpisałem
Pozdrawiam!
maro11