arekm68 napisał:
Jak wybiorę MACD pokazują mi się podstawowe trzy parametry 1-12 , 2-26 , 3-9. Nie wiem co to za parametry i na jakie zmieniać w zależności od długości czasu. Dlatego moje pytanie.
dwa pierwsze parametry są to okresy średnich: długoterminowej (26 dniowej) i krótkoterminowej (12 dniowej) do wyznaczenia linii MACD, trzeci parametr jest to okres średniej (9 dniowej) do wyznaczenia linii sygnału.
Zmieniając te parametry na krótsze wskaźnik będzie bardziej czuły na zmiany cen, szybciej będzie reagował i dawał sygnały ale będzie ich także więcej (w tym mylnych sygnałów). Jeśli je wydłużysz wskaźnik będzie wolniejszy, później będzie dawał sygnały, później będziesz wchodził na rynek ale będzie mniej sygnałów mylnych. Więc wybierasz tutaj między szybszym wchodzeniem na rynek, uczestniczeniem od początku w trendzie z możliwością większych potencjalnych zysków ale także z większą liczbą nieudanych transakcji a późniejszym wchodzeniem na rynek, mniejsze potencjalne zyski, ale pewniejsze sygnały z mniejszą ilością nieudanych transakcji.
Za pomocą tych parametrów nie ustalisz tego żeby liczyło Ci MACD tygodniowy z wykresu dziennego. Musisz działać w programie który daje możliwość zmieniania widoku z dziennego na tygodniowy.
Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2014-01-05 17:58:23...wierzę w siebie, wierzę w siebie, wierzę w to co robię...