w tym roku się jeszcze nie rozliczałem więc ręki sobie za to uciąć nie dam. W weekend zamierzam do tego usiąść i wtedy mogę zdać relację jak to jest obecnie :-)
Dodano 2014-03-02 15:01właśnie spełniłem swój obywatelski obowiązek
rozliczałem się za pomocą aplikacji e-deklaracje desktop i wygląda to tak:
z zakładki "katalog formularzy" wybierasz np formularz PIT 37. Otwiera się nowe okno z formularzem, wpisujesz co masz wpisać i klikasz dalej. Następnie musisz wpisać kwotę przychodu z deklaracji z poprzedniego roku i klikasz wyślij. Pojawia się strona z numerem referencyjnym który możesz sobie zapisać, klikasz koniec i wracasz do głównego okna programu.
Wchodzisz na zakładkę "moje rozliczenia" a następnie na zakładkę "wysłane" i tam widnieje Twój dopiero co wysłany formularz. Klikasz w link "status" i powinno wyskoczyć okienko "Status: 200, Przetwarzanie dokumentu zakończone pozytywnie pobierz UPO" i formularz zostanie przeniesiony na zakładkę "wysłane - przyjęte". Wchodzisz w tą zakładkę, klikasz "pokaż UPO", otwiera się nowe okno i możesz wydrukować albo zapisać na dysku UPO. Jeśli wyskoczy inny kod niż 200 oznacza to że popełniłeś jakiś błąd i formularz zostanie przeniesiony na zakładkę "wysłane - odrzucone"
Wracasz znowu do głównego okna programu, wchodzisz na "katalog formularzy" wybierasz PIT 38 i postępujesz analogicznie jak z PIT-em 37.
Więc każdy PIT należy wysłać osobno.
...wierzę w siebie, wierzę w siebie, wierzę w to co robię...