Postanowiłem pierwszy raz przetestować swoje siły na Forexie.
Spróbujmy.
Chciałem zrobić kompleksową analizę techniczną na kilku perspektywach i zaproponować konkretną strategię gry. Oczywiście każdy sam podejmuje decyzje i sam za nie odpowiada.
Pamiętam wskazówkę Arniego, by "schodzić" w dół z perspektywą czasową. Tak też zrobiłem.
Miesięczny:
Wykres miesięczny to przede wszystkim rozgrzany jak dzika świania STS oraz obecność dwóch oporów: poziom 1,4 oraz trendu spadkowego.
Spadki.
Tygodniowy:
STS nie jest na szczycie, jednak od wielu tygodni znajduje się wysoko. Wykres ambiwalentnie pokazuje średnioterminowy trend wzrostowy.
Neutralnie.
Dzienny:
Wykres dzienny wskazuje na spadki (korytarz spadkowy). Jednakże kurs w tej chwili jest na dolnym jego ograniczeniu oraz oparł się młotem na oporze 1,37. Pozytywnie na obronę tego poziomu wpływa również STS. Powinno być odbicie, a kurs powinien spotkać się z górnym ograniczeniem korytarza w okolicach 1,377-1,378.
Spadki (po dobiciu do górnego ograniczenia korytarza spadkowego.
4-godzinny:
STS 4-godzinówki rónież wygląda pozytywnie. Widać też rozpoczęty krótkoterminowy trend spadkowy, który wg. mnie się ciut przedłuży. :D
Wyrysowałem dwie linie oporu, na których wg. mnie kurs powinien się zatrzymać po szybkim podbiciu, tj. 1,377 i 1,376.
Godzinny:
Na wykresie godzinnym wyrysowałem już konkretną strategię, której zasadność opieram na pozostałych analizach szerszych perspektyw.
Nie do końca potrafię się posługiwać jednostkami z Forex (mikro,mini,nano,super, hiper loty... etc. :D ). Posłużę się nazwą 'pakiet'.
Cyfry na wykresie to moment kupna oraz ilość kupionych pakietów.
Przeanalizujmy to po kolei:
1. Najpierw kupno jednego pakietu. SL pod poziomem 1,37.
2. Korekta nastąpi przed poziomem 1,372 i dotrze do miejsca zaznaczonego na rysunku pierwszą czerwoną strzałką. Jest to miejsce do dokupienia 2 pakietów. SL pod wyrysowaną kreską (to poziom około 1,3715 - nie sprawdzałem dokładnie).
3. Następny przystanek nastąpi przed poziomem 1,374. Korekta powinna się skończyć na zaznaczonej strefie (kres drugiej, czerwonej strzałki). Tutaj nic nie dokupujemy. Jesteśmy obserwatorami.
4. Następny ruch wzrostowy nastąpi do naszego miejsca docelowego. Jest to strefa pod poziomem 1,376, czyli najniższy opór, który (jak wynika z poprzednich analiz) powinien być kresem tego odbicia. Tą strefę zaznaczyłem zielonym prostokątem. Jest to moment sprzedaży wszystkich trzech pakietów.
Wtedy nastąpi moment do zajęcia pozycji krótkiej. Zgodnie z tym, na co wskazują wykresy z dłuższej perspektywy.
Strategię dla pozycji krótkiej zrobię, gdy powyższy scenariusz z grubsza się spełni.
Altus