Ostatnio zainteresowały mnie spółki farmaceutyczne, może komuś z Was też się spodobają
Patrząc na indeks WIG-LEKI, własnie wyszliśmy z korekty:
Potwierdzona formacja podwójnego dna, przebicie linii trendu spadkowego i zamknięcie się ponad luką bessy z końca kwietnia.
Kilka obserwowanych przeze mnie spółek:
CLN
wyjście z korekty, póki co mamy opór na 37,41 i wysokie RSI, więc przy odrobinie szczęścia będzie można odkupić za 34 po mini-korekcie i przy powrocie do (silnego) wsparcia
Fundamentalnie spółka ma kilka ciekawych leków w pipelinie (wielkość rynku dla niektórych z nich to > 1 mld USD), z których 3 mają się znaleźć w testach klinicznych jeszcze w tym roku (potencjalne zwyżki po infach). W dalszej perspektywie sporą zwyżkę kursu może dać ewentualna rejestracja leku Salmex w USA, gdzie byłby on pierwszym konkurentem dla oryginalnego Advairu, z wielkościa rynku 1,8 mld GBP.
MAB
tutaj mamy zakończenie korekty formacją ORGR z zasięgiem 110 zł. Przy odrobinie szczęścia będzie można odkupić przy powrocie do linii szyi w okolicy 95-96 zł. SL można by postawić na 91 zł (ostatnie lokalne minimum), co daje godziwy stosunek zysku do ryzyka 15:4.
Dodatkowym atutem Mabionu jest fakt, że ostatnie spadki spowodowane były pogłoskami o zwiększonej konkurencji w obszarze działalności spółki. Okazały się one jednak nieprawdziwe, więc przynajmniej w teorii spółka powinna wrócić do wyceny sprzed tych pogłosek (czyli 110-115 zł).
SLV
tutaj tylko technika - próba wyjścia z 2-miesięcznej konsolidacji - patrząc na ostatnie wzrostowe świeczki na podwyższonym wolumenie i zachowanie indeksu WIG-LEKI, warto się tej spółce przynajmniej przyglądać.
fajnie wzrósł też BML ostatnio po wybiciu z płaskiej bazy, ale jak dla mnie jest trochę za wysoko już teraz.
Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2017-06-06 17:54:44