Nowe | Spółki | Analizy | Giełda | Gospodarka | Gra | OffTopic |
Inwestowanie Dywidendowe
Wyświetleń: 1176. Obserwuje: 1 osób.
Post: #1 2020-06-16 21:47 Bigfishno1 ![]() Posty: 1 Shouty: 0 0 | Cześć jestem dosyć świeży w temacie, mam pytanie do wprawionych inwestorów najlepiej dywidendowych pytanie czy jest sens na dłuższą metę inwestować pod dywidendę bez udziału IKE-IKZE płacąc podatek od dywidendy 19 % ?
Moim takim wstępnym założeniem było wykorzystanie procentu składanego co roku dokładnie kolejnych akcji spółek sprawdzonych z dobrymi wskaźnikami wypłacające dywidendę na średnim poziome 5% przynajmniej kilkanaście lat. Zastanawia mnie to ponieważ zdaję sobie sprawę ,że nie płacenie tego podatku da mi okazje na większą i szybszą kumulację kwot ,ale ryzyko polityczne uważam jest dosyć duże w naszym kraju przykład chociażby ofe. W zapewnienia rządu wiadomo, kto może wierzyć ![]() Jestem ciekawy waszego zdania |
Post: #2 2020-06-16 21:58 Adrianomilano ![]() PL Posty: 80 Shouty: 7261 4 | Oczywiście, że jest sens, przeważnie jak spółka płaci dobrą dywidendę przez dłuższy okres czy tam co roku rośnie, to i kurs rośnie, czyli dywidenda + potencjalny zysk ze wzrostu kursu,ale są wyjątki od reguły :D Powoli... |
GPW | Świat | Waluty |
---|