Nowe | Spółki | Analizy | Giełda | Gospodarka | Gra | OffTopic |
Wskaźniki - prośba o podpowiedź
Wyświetleń: 1459. Obserwuje: 8 osób.
Post: #1 2021-04-14 22:56 cichociemny ![]() cichociemny Posty: 50 Shouty: 1523 0 | Witam, powróciłem niedawno do serwisu po ponad 10 latach nieobecności uzbrojony w gotówkę i chęci nauki skutecznego inwestowania. Jednak muszę posypać głowę popiołem. Tak wiele nie pamiętam, że muszę prosić o pomoc w ukierunkowaniu zdobywania wiedzy.
Dlatego też prosiłbym o wskazanie wskaźników, którymi wspomagacie się przy analizie wykresów (trochę ich jest), bo zapoznanie i przetestowanie wszystkich zajmie mnóstwo czasu. Wdzięczny będę za krótką informację o nich czego dotyczą. Aktualnie testuję wiedzę o : MACD - rozbieżność średnich ruchomych - najpopularniejszy podobno, RSI - wskaźnik siły względnej, ADX - siła trendu. Z góry dzięki za wszelką pomoc. powrót po latach |
Post: #2 2021-04-15 12:02 nickyfour13 ![]() Kudowa-Zdrój Posty: 26 Shouty: 0 1 | graj z trendem przede wszystkim a nie przeciwko niemu jak wielu |
Post: #3 2021-04-15 17:17 cichociemny2 ![]() Posty: 11 Shouty: 144 1 | Ok tylko na podstawie czego określasz czy to trendu odwrócenie czy tylko korekta. Jak określić w obecnej sytuacji, gdy od połowy roku 2020 wiele spółek urosło mocno. Zyski i ryzyka są różne w różnych momentach trendu. Pytam bardziej doświadczonych, żeby nie utopić oszczędności i zysku z nich jakie posiadam. powrót po latach (cichociemny) |
Post: #4 2021-04-15 18:01 dimateo ![]() Białystok Posty: 27 Shouty: 37207 1 | Ja osobiscie na giełdzie uzywam tylko średnich kroczących, czasem zerkam na wolumen, zależy jak dynamiczna ma być Twoja strategia, jesli kup i zapomnij to wyznaczyć trend(jak pisal kolega wyżej) , sprawdzic podstawowe wskaźniki cz cwk itp, wolumen/obroty(żeby pozniej sie z tym nie bujać) dywidendy dobrze jak płaci, i bedzie ok.
Jesli podejście spekulacyjne to skupilbym sie bardziej na formacjach kontynuacji/odwrócenia i wsparciach/oporach niz na wskaźnikach. Najlepiej to znaleźć coś co Ci pasuje, i w czym czujesz sie "mocny" niektórych męczy ciągle analizowanie spółek, a niektórych (mnie kiedyś) meczy trzymanie pozycji dluzej niz kilka dni. Także znajdź coś co Ci pasuje i tego sie trzymaj, a jak juz obierzesz kierunek to pytaj o konkrety z nim zwiazane :D kazdy gra swoje, i robisz w glowie niepotrzebne zamieszanie Dobrym ludziom szczęście sprzyja :) |
Post: #5 2021-04-15 20:48 Adrianomilano ![]() PL Posty: 80 Shouty: 7260 4 | Fajną średnią Masz ![]() Nie ma co sobie komplikować życia, przeważnie proste strategie są najbardziej skuteczne ![]() Dodam jeszcze (oczywiście byłem i będę za każdym razem wyśmiany za to ^^ ) z rok a nawet dwa potrenuj na wirtualnym ![]() Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2021-04-15 20:50:18 Powoli... |
Post: #6 2021-04-15 22:46 nickyfour13 ![]() Kudowa-Zdrój Posty: 26 Shouty: 0 1 | John Murphy-Analiza techniczna. Przeczytaj, na pewno wiele wartościowych informacji uzyskasz |
Post: #7 2021-04-17 08:22 cichociemny2 ![]() Posty: 11 Shouty: 144 1 | Nickifour13 dzięki za wskazanie wartościowej pozycji, już czytałem, ale dawno i widzę, że warto wrócić do tej pozycji.
Dimateo problem mam taki, że chciałbym i mam w planie inwestować dwutorowo: - długoterminowo - co uskuteczniałem przez ostanie 3,5 roku inwestując regularnie co miesiąc za pomocą programu pracowniczego zakupu akcji w korporacji ( nie PPK) co na screenie pokazał Adrianomilano, a teraz testuję PPK, - krótkoterminowo - od tygodnia do 2-3 miesięcy - czego dopiero muszę się nauczyć aby nie tracić zbyt często pieniędzy, niestety albo stety, intraday odpada z braku czasu - pracuję od 7 do 15 + godzina dojazdu. Adrianomilano pod 3 akapitem odnośnie treningu wirtualnego podpisuję się 2 rękami. w sumie po to tu jestem. Dodatkowo pytanie do twojego screena- co oznaczają te "P" w kółeczku?? Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2021-04-17 20:05:46 powrót po latach (cichociemny) |
Post: #8 2021-04-26 13:23 konsultantkapl ![]() Poznań Posty: 1 Shouty: 0 0 | Sam muszę to ogarnąć, dzisiaj zaczynam ![]() Życie jest tylko jedno |
Post: #9 2021-04-26 20:03 esperandzo ![]() Zator k. Wadowic Posty: 174 Shouty: 3743 0 | Polecam też książkę "Inteligentny inwestor" B. Grahama. Bardzo odmienne spojrzenie tego który wyzaje większość ludzi na tej stronie ![]() Jeżeli myślisz że coś potrfisz, masz rację. Jeżeli myslisz że czegoś nie potrafisz, również masz rację. |
GPW | Świat | Waluty |
---|