Nowe | Spółki | Analizy | Giełda | Gospodarka | Gra | OffTopic |
Moja opinia o Śnieżce
Wyświetleń: 781. Obserwuje: 0 osób.
Post: #1 2021-05-06 20:57 Cena waloru: 89.00 esperandzo ![]() Zator k. Wadowic Posty: 174 Shouty: 3743 0 | Cześć!
Na tym portalu jestem już łade parę lat jednak na rynkach finansowych daleko mi do zadowalającego poziomu wiedzy. W związku z tym chciałbym poddać pod dyskusję spółkę Śnieżka SA, której przyglądam się od jakiegoś czasu. Bardzo chętnie poznam Waszą opinię i czegoś się nauczę. Spółka moim zdaniem bardzo ciekawa. Od lat dostarczają stabilnych wyników. Po analizie sprawozdań mam wrażenie że spółka w ostatnich latach bardzo dojrzała (w sensie osób zarządzających). Skupili się przede wszystkim na czterech kluczowych rynkach w Europie Środkowowschodniej. Czyli szukają pieniędzy tam gdzie są. Troszeczkę mnie martwi to że dwa podstawowe rynki to Białoruś oraz Ukraina, które ostatnimi czasy nie są zbyt... spokojne. Niemniej jednak udziały w przychodach są wziąć niewielkie więc niepokoje nie powinny destabilizować zysków. Poza tym dobrze czy żle, mieszkanie trzeba od czasu do czasu pomalować :D W ostatnich latach spółka bardzo mocno inwestuje jednak nie zaburza to w mojej ocenie jej stabilności. Rozwijają się stabilnie i przygotowują swoje struktury oraz moce przerobowe do dalszego rozwoju. Sytuacja Covidowa nie wpłynęła w jakiś negatywny sposób na tą spółkę. Nawet wpłynęła pozytywnie chociaż to krótkotrwały efekt. Dodatkowo ciekawą informacją są badania, w których spółka wykazuje że w przeważającej większości, jej produkty wykorzystywane są do renowacji mieszkań a nie wykańczania nowych. To jest dobra informacja, ponieważ prawdopodobnie jesteśmy gdzieś blisko długoterminowego cyklu na rynku nieruchomości. Firma wypłaca dywidendę stabilnie od lat. (za kilka dni kolejna wypłata). Jedynym pytaniem i niewiadomą jest kwestia wyceny i tutaj może być najwięcej dyskusji. Według kursu chyba jesteśmy w miejscu że sam rynek czuje się zagubiony. Według mnie godziwa cena za akcję jest na poziomie co najmniej 120 zł za akcję a to oznacza jeszcze spory margines bezpieczeństwa. A zapomniałem dodać. Ja skupiam się na inwestycji długoterminowej. Mam tutaj na myśli inwestycję na kilka lat. Jestem bardzo ciekaw waszej opinii ![]() Pozdrawiam, Dawid Jeżeli myślisz że coś potrfisz, masz rację. Jeżeli myslisz że czegoś nie potrafisz, również masz rację. |
GPW | Świat | Waluty |
---|