Załóż konto | Przypomnij hasło
Filtruj wg spółki:
ZLECENIE STOP - REALNA GRA :-)
Wyświetleń: 3563. Obserwuje: 5 osób.
2009-05-07 20:22

Silvestris

Admin / Tech
Bielsko-Biała
Shouty: 31728
17
ja prywatnie nie widziałem czegoś takiego jeszcze, i trochę nie rozumiem idei takiego zlecenia, powiedzmy że 9:00 spółka jest po 10zł, ustawiasz stopa na 9,5zł, który już osiąga o 9:20 i brnie dalej na dół - co wtedy? czekasz do końca sesji by sprzedać?
co by tu zepsuć / administracja
https://gragieldowa.pl

2009-05-07 20:28

Macko

Admin
Kraków/Bielsko-Biała
Shouty: 34675
0
ale kazde zlecenie typu stop ma 2 cechy:

limit aktywacji ( czyli cene po jakie ma sie aktywowac dane zlecenie)
oraz rodzaj zlecenia (juz aktywowanego)
i tu (np. w bosiu) mamy takie opcje:

- cene(limit)- czyli zwykly stop loss
- PKC
- PCR
- PCRO
gdzie:
PCR - po cenie rynkowej (mozna skladac tylko w fazie ciaglej)
PCRO - zlecenia można składać w fazie na otwarcie, na zamkniecie.

nigdy nie probowałem takiego zabiegu. wychodzi na to ze jezeli ustawisz sobie np. limit 10zl (limit aktywacji) i typ zlecenia PCRO - to jezeli na fixingu (zamykajacym) bedzie cena 10zl - to system wystawi Ci automatycznie zlecenie PCRO,
(czyli bedzie probowal akcje sprzedac/kupic po cenie ustalonej z fixingu, ale nie masz 100% pewnosci ze je sprzedasz...

tutaj maly hak...
podczasu fixu - ceny zwykle biegaja tam i spowrotem - to o czym piszesz wlasnie (bo kazdy moze sobie wrzucic np. dla kghm cene 5zl -zeby np. sprawdzic popyt/podaz a potem anulowac zlecenie)
wiec Twoje zlecenie moze zalapac sie i w konsekwencji sprzedac.

nie wiem czy o to Ci chodzilo i czy jasno opisalem
Byle do przodu...

2009-05-07 22:03

Usunięty

Shouty: 0
0
Mam pytanie jeśli wyrażę się niejasno to piszcie.
Pytanie odnośnie zlecenia stop składanego w realu.
Czy jest taki typ zlecenia stop (chodzi mi o to czy jest w ofercie jakiegoś polskiego BM), że składam zlecenie stop - określam limit tego zlecenia - ale wykonanie tego zlecenia ma być zrealizowane na zamknięciu sesji a nie w trakcie jej trwania.
Chodzi o to żeby przypadkowe ruchy cen w trakcie sesji nie wywaliły mnie z rynku. W mądrych książkach amerykańskich autorów radzą takie zlecenia składać (przychylam się do tego :-) szczególnie wtedy gdy nie mam możliwości śledzenia rynku przez cały czas trwania sesji bo jest to mało realne) ale czy w Polskich realiach taki stop jest możliwy w jakimś BM. ?

2009-05-09 17:35

Usunięty

0
Macko chyba dobrze mówi, jeśli już to bym próbował zlecenia z limitem i PCRO złożonego w fazie notowań ciągłych.

Natomiast nie jestem pewien czy to że kurs skacze na fixingu to cokolwiek zmienia ponieważ dopiero po ustaleniu kursu są realizowane transakcje. Dopiero wtedy wraz z nimi jest ustalana nowa cena rynkowa.
Czyli tak przypuszczam że dopiero w fazie dogrywki doszłoby do aktywacji twego zlecenia lub nie.

Chyba najlepiej byłoby pierw sprawdzić taką taktykę z 1 akcją, jak to wychodzi rzeczywiście.
Co najwyżej stracimy kilka zł ale zawsze będzie to jakieś doświadczenie

2009-05-10 20:42

Macko

Admin
Kraków/Bielsko-Biała
Shouty: 34675
0
tak dopiero po ustaleniu kursu sa realizowane transakcje, ale nie wiem czy przypadkiem podczas wahań jak bedzie twoja cena to ci sie przypadkiem nie zaktywuje zlecenie. - ale pewien nie jestem bo nigdy tak nie robilem. a jak juz ci zaktuwuje - a przypadkiem Cie nie bedzie.... no to mozesz byc w du..

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2009-05-31 14:16:12
Byle do przodu...

2009-05-11 09:36

Usunięty

0
Mógłby być to problem w przypadku małych spółek, o niskiej płynności to wtedy faktycznie moglibyśmy być w du...

2009-06-30 09:32

Usunięty

0
Przepraszam ze odkopuje stary temat, ale nurtuje mnie takie pytanie... do czego wogóle słóża te zlecenia stop. myślałem że jak społka osiągnie poziom z limitu jaki podałem, to automatycznie je sprzeda, a tutaj sie okazuje, ze nie do końca, bo zaczęło mi sprzedawać TVN po 10.47, gdzie ja dałem limit 11,40. so, wtf?

2009-06-30 11:16

Silvestris

Admin / Tech
Bielsko-Biała
Shouty: 31728
17
to jest zlecenie stop loss - czyli ustawiasz cene do której jeśli spadnie (lub otworzy się poniżej) zamieni zlecenie na pkc i sprzeda akcje.
co by tu zepsuć / administracja

2009-06-30 12:53

Usunięty

0
QE napisał:
Przepraszam ze odkopuje stary temat, ale nurtuje mnie takie pytanie... do czego wogóle słóża te zlecenia stop.

Służą do tego, żeby nie tracić naszych ciężko zarobionych pieniędzy.

Forum
» Prośba o dodanie ENERGY S. A. [2]
» CCC [4][CCC]
» Prośba o dodanie spółki Grupa... [1][RAE]
» Prośba o usunięcie OEX [1][OEX]
» Prośba o usunięcie BRAND24 [1][B24]
» Lotos w moim portfelu [5][LTS]
» kontrakty futures i ruch poza... [1]
» Dlaczego nie działają arkusze... [8]
» Zakup obligacji [2]
» witam [2]
Wzrosty Spadki Staty