Dzisiaj postanowiłem podsumować dotychczasowe analizy i ich skuteczność. Spółki będę pokazywał w kolejności w jakiej były analizowane. Niebieska strzałka na wykresie będzie wskazywała datę analizy. Co bardzo istotne, analizę będę uznawał za trafioną bądź nie według własnej subiektywnej oceny, do której każdy może się w równie subiektywny sposób ustosunkować:
Colian (17.11.2014):
Kurs przetestował powstałą 17 listopada lukę, nie domykając jej, po czym wystrzelił w górę i pokonał opór, więc tą analizę uważam za trafioną. Obecnie kurs dał zarobić około 8%:
Forte (17.11.2014) (06.12.2014):
Forte analizowałem dwukrotnie. Za pierwszym razem wskazywałem na możliwość reakcji kuru na pseudo linię trendu. Za drugim razem wyrysowałem bardziej wiarygodną linię (która przebiegała mniej więcej w tym samym miejscu) i kurs uszanował ją, a niedawno pokonał lukę bessy z połowy listopada. Od momentu pierwszej analizy do zgarnięcia było prawie 16%, od drugiej w okolicach 4%:
GinoRossi (17.11.2014):
Na GRI widziałem szansę obrony lokalnego wsparcia i linii trendu, jednak wsparcie padło i tą analizę uważam za nietrafioną:
Newag (18.11.2014):
Wybicie na Newagu okazało się być solidne, i kurs ani razu nawet nie zbliżył się do przebitego oporu. Obecnie porusza się w pewnej konsolidacji, a potencjalny zarobek to okolice symbolicznego 1%:
Action (20.11.2014):
ACT pod koniec listopada znajdowało się na podwójnym wsparciu. Co prawda od momentu analizy kurs nie strzelił od razu do góry (i wcale mi o to szczególnie nie chodziło), ale nie zszedł poniżej dolnego knota powstałej wtedy świeczki. Potencjalny zarobek na spółce to niecałe 13%:
Alumetal (06.12.2014) (30.12.2014):
Alumetal tak jak Forte, również analizowałem dwukrotnie. Pierwszą analizę można uznać za nietrafioną, gdyż kurs powrócił do wnętrza formacji zamiast kontynuować ruch w górę. Druga analiza jak na razie jest jeszcze nierozstrzygnięta, choć dzisiejszy młot na wsparciu zdaje się potwierdzać jej słuszność i daje szanse na dalsze wzrosty:
CCC (06.12.2014):
Zgodnie z teorią, z chorągiewki na CCC mieliśmy się wybić do góry, a doszło do wybicia w dół. Czy tą analizę uznać za błędną? To już kwestia subiektywna. Dodając analizę wyraźnie sugerowałem, by poczekać na kierunek wybicia, i dopiero wtedy zająć (lub nie) stosowną pozycję. Do wybicia górą nie doszło, więc analizę określiłbym jako neutralną:
Enea (06.12.2014) (10.12.2014):
Co tu dużo pisać - wsparcie nie zagrało, a sam młot na ogromnym wolumenie okazał się nie być wystarczającym prognostykiem (tutaj przypominam, że sam nie miałem przekonania co do kierunku ruchu, i zastanawiałem się czy nie byłoby potrzebne potwierdzenie kolejną świeczką):
Kania (06.12.2014):
Obecnie znajdujemy się mniej więcej na tych samych poziomach co w dniu analizy. Analizę można uznać za słuszną, gdyż nie doszło do zanegowania wybicia. Teraz jesteśmy w trakcie formowania chorągiewki, i od kierunku wybicia z niej będzie zależał dalszy kierunek kursu:
Sfinks (08.12.2014):
Sfinks to spółką którą posiadam w portfelu podstawowym. Po wybiciu lokalnego oporu, i zmianie sekwencji na wzrostową, doszło do spektakularnego wybicia, którego ani trochę się nie spodziewałem. W bardzo krótkim czasie spółka dała bardzo dużo zarobić, i obecnie odbywa się próba sił przed atakiem na poziom 1,96. Kurs już czwarty dzień z rzędu nie daje się zbić w dół, więc są spore szanse na udany atak na ten opór. Jedyne co psuje cały nastrój to tempo wzrostów. Z praktyki giełdowej bardzo łatwo zauważyć, że takie tempo z reguły jest dość trudne do utrzymania, więc równie prawdopodobna jest korekta.
Teraz czekam na świeczkę, która da mi jednoznaczny sygnał - zostawać czy uciekać (aczkolwiek warto podkreślić, że wystąpienie nawet silnie pro-spadkowej świeczki nie będzie w żadnym wypadku jeszcze oznaczało zmiany trendu. Dla mnie poziom 1,96 to pierwszy poziom TP, więc jeśli okaże się on chwilowo nie do przejścia, to nie widzę sensu w zamrażaniu gotówki (nawet tej wirtualnej) w akcjach spółki, która może na dłuższy czas znaleźć się w głębszej korekcie lub konsolidacji [a według moich obserwacji, po tak gwałtownych wzrostach takie korekty/konsolidacje następują dość często]. Po prostu lepiej zgarnąć swój zysk, i ewentualne środki ulokować gdzie indziej):
Grajewo (09.12.2014):
Wsparcie zadziałało, obecnie kurs zarabia ok. 8%, aczkolwiek ma wyraźne problemy z poziomem 32 zł, który przy poprzedniej analizie przeoczyłem:
Herkules (30.12.2014):
Wsparcie trzyma, słuszność analizy nierozstrzygnięta.
Kruk (30.12.2014):
Analiza wygląda na trafioną. Wsparcie obronione, do tego kurs zdążył się już od niego odkleić na jakieś 6%:
Edytowany 3 raz-y, ostatni raz: 2017-01-15 17:58:47"The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter."