Filtruj wg spółki:
Branże
Wyświetleń: 3556. Obserwuje: 3 osób.
Post: #1 2012-06-01 16:03 Usunięty ![]() Posty: 0 Shouty: 0 0 | Witam, w jakich branżach sie czujecie dobrze i chetnie inwestujecie? Dlaczego? ![]() pozdrawiam |
Post: #2 2012-06-05 19:30 Princman ![]() Tymczasowo na Ziemii Posty: 45 Shouty: 38 0 | Nikt jakoś się nie fatyguję, więc ja coś wrzucę.
Napiszę jakiego sektora nie lubię - finansowego. Chodzi mi szczególnie o fundusze typu MCI, także Twoja Calatrava ![]() Spółek skarbu państwa (pod warunkiem, że nie ma akurat chętnego do przejęcia), bo są kijowo zarządzane i nieziemsko drenowane. Dla mnie ciekawa teraz jest branża chemiczna - ze względu na wyceny, przejęcia i spekulacje o przejęciach Spółki szeroko rozumianych technologii informatycznych - bo branża jest rozwojowa Przy odbiciu ciekawe będą spółki branży budowlanej i deweloperskiej - te którym nie grozi bankructwo, a których wyceny są na poziomie jakby już były bankrutami Spółki innowacyjne - czy to z branży medycznej czy ekologicznych fanaberii |
Post: #3 2012-06-05 21:15 lesze16 ![]() KR Posty: 61 Shouty: 2 0 | Ja podobnie nie lubię spółek finansowych - nie rozumiem i w moim pojęciu są "bezproduktywne". Oprócz tego żałuję, że państwo tak drenuje spółki, chociaż trzeba przyznać że dywidenda to dobry zwyczaj. Tak więc tu w zależności od okazji.
Zdecydowanie najbardziej przypadają mi do gustu spółki sektora spożywczego (Ambra, Wawel, Mieszko, polskie jadło - to ostatnie trochę spekulacyjne, ale ciekawe zwłaszcza przy obecnej cenie) oraz inne przemysłowe (Hydrotor, Sanok, Śnieżka, Pozbud) oraz marketing - K2internet zwłaszcza po ostatnim zjeździe w dół po wynikach kwartalnych jest nie lada okazją w ujęciu długoterminowym. |
Post: #4 2012-06-17 15:34 Usunięty ![]() Posty: 0 Shouty: 0 0 | Ja natomiast interesuję się sektorem bankowym. Akcje są na tyle w tak dobrych cenach , żę przy wiekszym zakupie mozna odnieść spory zysk. Inwestycje w spółki bankowe są raczej dlugoterminowe , ponieważ banki to instytucje , które nawet po pewnej recesji wracają do swojego stałego poziomu i pozniej zwyżkują ponieważ banki generują gospodarce wpływy ze wszystkich dziedzin i w nich pośredniczą.
Długoterminowosc wynika z okresu wydawania np uslug dlugoterminowych jak kredyty , im wiecej w danym okresie takich uslug tym wycena akcji rosnie , jednak zawsze dochodzi do okresów pewnej wegetacji gdzie nie wydaje sie tylu uslug i akcje stopniowo stoja w miejscu by pochwili spasc w dol ( jest to okres gdy wiekszosc pozyczkobiorcow z dawnych okresow splacila kredyty). Oczywiscie podałem przykłady ogolnikowe , ale pamietajcie ,że to Banki rządzą światem, niestety. |
GPW | Świat | Waluty |
---|
|
Wzrosty | Spadki | Staty |
---|---|---|
PURE | 4.65 | 49.71% |
PGFGROUP | 0.61 | 38.64% |
RAFAKO | 0.19 | 8.89% |
ORCOGROUP | 4.50 | 8.70% |
GETIN | 0.56 | 7.68% |
Więcej ... | ||
IFCAPITAL | 0.25 | -95.25% |