Witam,
Przewertowałem technicznie cały mWig40 oraz sWig80, które jak wiemy podążając za trendem W20 będą go goniły. Teraz w okresie korekty naszych 20 największych spółek, wśród średnich i małych można dopaść parę perełek, na których można by wyciągnąć kilkadziesiąt procent co na początek roku był by super prezent na resztę roku, szczególnie obracając kapitałem wyższym niż np. 100.000 zł.
Ale przejdźmy do analizy, moim oczom podczas analizy BOS`ia ukazał się wykres miesięczny, który w perspektywie b.o (czyli aż od 98 roku), wygląda bardzo atrakcyjnie na części oscylatorów, ale również ogólnie osiągnął niedawno minima swoich możliwości.
Jednym czynnikiem, który można byłoby uznać za przeciwny jest dość silny trend spadkowy, ale przejdźmy do wykresu...:
http://scr.hu/0iyf/6pbzu
Rzeczą, która mnie na tym wykresie tak zainteresowała jest ubieranie w akcje dość dużego kapitału, który w porównaniu z całym wykresem od 98 roku jest naprawdę ponad kilkadziesiąt razy większy, niż przeciętny miesięczny wolumen na akcjach tej spółki. W sumie nigdzie nie znalazłem informacji co spowodowało, aż taki obrót na tej spółce, myślę, że jest to właśnie chęć inwestorów, którzy nie mogą znieść tak wielkiej przeceny akcji tego banku, do odzyskania gotówki.
Agencja Fitch utrzymała rating banku do "BBB" co w sumie jak na krajowy prywatny bank, nie jest zła ocena. ponadto bank wyemitował obligacje, które przysporzyły mu dużej ilości gotówki, którą Bank po części przeznaczył na projekt "Dom Energetyczny".
Przejdźmy do wykresu nieco mniejszego tygodniowego w zakresie od maja roku 2011 - do dziś. Od razu rzucającym się w oczy jest wysoki wolumen, a druga sprawa wierzchołek dna pierwszego jest niżej niż wierzchołek drugi co oznacza wyraźny "czy też nie", zwrot trendu. W zwiazku z czym pokazuję wykres tygodniowy:
http://scr.hu/0iyf/9m223
Co na to powiecie, bo jak dla mnie to cos tu wyraźnie śmierdzi...Nie wspomniałem o moving avarange, która 21dniowa krocząca- wyraźnie wybiła się podwójnie 2x o zakres śrdeniego ruchu ceny czyli 2zł 2x ...
JAK DLA MNIE COŚ TU ŚMIERDZI ...
Happy New Year, zysków 300% , pozdrawiam i czekam na kontrowersje (odpowiedzi) !
Edytowany 2 raz-y, ostatni raz: 2012-12-27 19:42:34