Załóż konto | Przypomnij hasło
Filtruj wg spółki:
Analiza CD-Projekt
Wyświetleń: 5739. Obserwuje: 7 osób.
2013-04-29 17:46

Ribi

Warszawa
Shouty: 8444
0
Witam, od kilku dni przeprowadzałem prostą analizę wskaźnikową CD-Projektu, a efekty swojej pracy chciałbym przedstawić na forum, w celu ewentualnej możliwości dyskusji, i rekomendacji spółki
Tak więc Wyniki analizy wskaźnikowej, przeprowadzonej w Excelu:

Zacznijmy interpretować wyniki od dynamiki wzrostu majątku całkowitego CDR.
Dynamika majątku całkowitego Najbardziej istotnym wynikiem są tutaj wskaźniki na poziomie 100%+. Oznacza to ciągły rozwój przedsiębiorstwa, teraz pytanie; czy przedsiębiorstwo zwiększało swoje zasoby zakupując trwały majątek, czy może obrotowy, zwiększając tym samym elastyczność swojego przedsiębiorstwa ? Odpowiedzią na te pytanie będzie następny wskaźnik.
Wskaźnik unieruchomienia majątku - obrazuje nam stosunek majątku trwałego, do majątku obrotowego, na przykładzie CDR widzimy, że wskaźnik unieruchomienia jest z każdym rokiem bliżej 1, co oznacza wzrost elastyczności majątku- Oczywiście wstępnie, traktujemy to jako zmianę pozytywną.
ROA- Co z naszym podstawowym ROA...lata 2009 i 2010 wskaźniki ujemne, spowodowane ujemnym zyskiem netto, natomiast lata 2011 i 2012 na poziomie 16,15%. Co oznacza dobrze wykorzystywane aktywa przedsiębiorstwa - na pewno duży efektywniej niżeli w 2 poprzednich latach.
ROE - Sytuacja bardzo zbliżona, rentowność kapitału własnego, w latach 2011/2012 wyższa niżeli rentowność aktywów ogółem. Dla uproszczenia odczytujemy to jako zwrot z każdej złotówki zainwestowanej w kapitał własny przedsiębiorstwa na poziomie 1,18 zł w roku 2012.
ROS - Rentowność sprzedaży, jedynie ten rodzaj rentowności w roku 2012 przekracza, rok poprzedni i to o całe 7%.
Płynność bieżąca - z roku na rok, mamy doczynienia ze wzrostem płynności, a latach 2011 oraz 2012 wysoką płynność, możemy zinterpretować jako "Nadpłynność" ponieważ wskaźnik przekracza poziom 2.0.
II stopień pokrycia - W latach 2011 i 2012 II stopień pokrycia przekracza "1.0" Co za tym idzie - nadwyżka kapitału stałego może być przeznaczana na finansowanie kapitału obrotowego przedsiębiorstwa. Zależność ta, nie była sprawdzona w słabych latach 2009 oraz 2010.
Zadłużenie - Pozytywnym zjawiskiem jest ciągłe obniżanie się zadłużenia przedsiębiorstwa, które w roku 2012 już tylko w 14% finansuje się kapitałem obcym, resztę stanowi oczywiście kapitał stały. pozytywny jest również wzrost wskaźnika zadłużenia długoterminowego, który nie powinien ustępować ogólnej stopie zadłużenia.
I tutaj chyba skończymy dobre wiadomości, jeżeli chodzi o analizę fundamentalną CDR'u. Niestety w każdym roku WACC (średni ważony koszt kapitału) przewyższa ROIC, co za tym idzie, EVA za każdym razem, przyjmować będzie wartości ujemne. Dlatego możemy stwierdzić, że z każdym rokiem przedsiębiorstwo "zmniejsza" swoją wartość. Niskie WACC przedsiębiorstwo osiągało w roku 2009, jednak przyczynia się dla tego w szczególności niski stan kapitału własnego. Chociaż w roku 2012 CDR już o 1% zmniejszył swój średni ważony koszt kapitału, pozostaje mieć nadzieję, że ta tendencja się utrzyma, przy wzroście NOPAT - główna determinanta(obok kapitału stałego) ROIC, który Powinien kształtować się - jak już wcześniej sobie powiedzieliśmy na poziomie, wyższym niżeli WACC.

Ogólne podsumowanie lat 2009-2012.. Można powiedzieć, że jeśli chodzi o fundamenty było "coraz lepiej" z drobnym wyjątkiem, wyższości roku 2011 nad 2012 ( między innymi przez najbardziej zbliżony ROIC w stosunku do WACC, oraz przez wyższy NOPAT). Tym razem AF wysoko koreluje z AT ! spójrzmy więc na wykres...

Liniami pionowymi wydzieliłem 4 analizowane przy pomocy różnych wskaźników lata 2009/2010/2011 oraz 2012. Wydaje się więc, że w przypadku CD-Projekt analiza fundamentalna oddaje w 100% to co dzieje się ze spółką na rynku, lata 2009 i 2010 bardzo słabe, jednak rok 2010 lekko górą, co widać szczególnie pod jego koniec. Przechodzimy do roku 2011, wyraźnie dominującym pod względem kursu CDR'u, aż do roku 2012, nieco słabszego, jednak dużo lepszego niż lata 2009 i 2010.
Jeżeli AF w tak dużym stopnio oddaje nam kształtowanie się kursu to może warto rzucić okiem na raport kwartalny spółki w celu trafniejszego prognozowania kursu bieżącego ? - niestety, CDR, owego raportu nam nie opublikował, pozostaje więc wierzyć, że tendencja do coraz lepszych fundamentów zostaje podtrzymana, a bieżącą cenę kursu możemy próbować ocenić za pomocą Analizy technicznej !

Od Grudnia roku 2012 do Marca roku 2013 mieliśmy wyraźny trend wzrostowy, który został przełamany, jak ktoś mądry kiedyś napisał "każda osoba widzi inne formacje, na jednym wykresie". - usprawiedliwiając się tym powiedzeniem, podzielę się swoimi opiniami odnośnie powyższego wykresu. Linia kursu kształtuje się na wzór formacji "Spodka", niektórzy mogą określić tą formacje również jako odwrócony podwójny szczyt - co by o formacji nie mówić, Kurs powinien dalej rosnąć, tylko jak długo ? Nastąpiło silne odbicie, a szansa na tani zakup spółki już raczej za nami ( gratulacje tym, którym udało się wyczuć moment) . Mocno wierzę jednak, w powstanie nowego trendu wzrostowego, który w średnim okresie czasu, przewyższy poprzedni trend, szczególnie biorąc pod uwagę zainteresowania obecnej młodzieży (Gry komputerowe) - możemy być spokojni o dalsze losy, i fundamenty Spółki.

Dzięki za przeczytanie, i poświęcony mojej analizie czas.
Pozdrawiam, Ribi !

-----------
Przepraszam, że dopiero teraz, ale chciałbym za wszystko czego się ostatnio nauczyłem, za poświęcony czas i pomoce naukowe, podziękować Abramisowi - Słowa uznania, za Twoją ogromną wiedzę w zakresie AF, i nie tylko .

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2017-01-15 17:58:47
https://www.inwestycjegieldowe.com

2013-04-29 21:13

comeone

Shouty: 0
0
Bardzo ładna analiza. Gratuluje. Można tu jeszcze dodać analize produktów/pomysłów/projektów, które prowadzi CD Red. To one są głównym kreatorem zysku i ceny akcji. Tak przynajmniej mówi Prof. Gautam. Mnie osobiście się wydaje, że może tu nie być wystarczającej dywersyfikacji, ale tak jak mówie nie sprawdzałem co jeszcze oferują. Życzę tej firmie wielu dobrych gier, ale ile Wiedźminów można zrobić?

Zgadzam się co do podwójnej odwróconej głowy. Jeśli będzie klasyk to powinno być ok. 7.70 Żal, że nie kupiłem. Podobnie jak LPP jak było po 5800.

2013-04-30 11:13

pacek21

Kraków
Shouty: 653
0
Powiem, że analiza fundamentalna na wysokim poziomie i dla ludzi, którzy wiedzą o co chodzi i dla ludzi mających małe pojęcie o AF, natomiast nie zgodzę się, że na AT już minął sygnał wejścia:D

tyg. wygląda to tak:
http://scr.hu/0iyf/jtf2s -podwójne dno gdzie drugi dołek powyżej pierwszego i potencjał wzrostowy. Jeżeli chodzi o AF to jest to analiza mająca swoje znaczenie w dłuższym okresie czasu, a więc przydaje się na inwestycje długo lub średnio terminową.

Roczny wykres dzienny:
http://scr.hu/0iyf/mw5dn ,sugeruję tu załamanie półrocznego trendu spadkowego.. do tego odbicie teraz od dołu kanału wzrostowego, dobry sygnał na wejście.. jednak biorąc pod uwagę aktualna sytuację na wigu jeżeli chodzi o wszystkie akcje to mam mieszane uczucia, dlatego mogę się mylić i wykres może zawrócić ze względu na przebicie oporu: 7zł bez impetu.. poczekamy zobaczymy wejście jak już brać to teraz: PKC, SL: 6,45zł, ewentualnie poczekać aż dotchnie jeszcze raz dolnego ograniczenia kanału
:D
TROCHĘ POKOMPLIKOWAŁEM SWOIM SPOJRZENIEM NA WYKRES, ale ja tam nie widzę żadnego załamania, z tego co ja się uczyłem jeżeli wykres przełamie jedną linię oporu to okej jest zmiana trendu, ale jak zatrzymuje się na innym oporze to tam rysuje się właściwą nową linię. Tu cdr zatrzymał się na oporze 6,5 coś takiego i sobie siedzi, jeszcze wręcz odbija wiec.. czekam na odpowiedź.

mimo wszystko, Dzięki RIBI akurat siedzę na spółce i trochę fundamentów przerabiałem, ale nie w taki sposób szczegółowy.

Edytowany 2 raz-y, ostatni raz: 2013-04-30 11:24:20
https://facebook.com/pacek21

2013-04-30 13:27

Ribi

Warszawa
Shouty: 8444
0
Nie ma sprawy, fajnie, że przedstawiłeś swój punkt widzenia jeżeli chodzi o AT, przyznam się szczerze, że CDR kupiłem po tym, jak napisałem, że sygnał kupna już minął . tak jak już mówiłem, liczę, na nowy silny trend wzrostowy, zobaczymy jak to będzie, na chwilę obecną CDR 2% do tyłu, więc może nowa okazja do wejścia się tworzy ? .
Pozdrawiam, i dzięki za komentarze !
https://www.inwestycjegieldowe.com

2013-05-02 18:38

kioladusa

Warszawa
0
comeone napisał:
Bardzo ładna analiza. Gratuluje. Można tu jeszcze dodać analize produktów/pomysłów/projektów, które prowadzi CD Red. To one są głównym kreatorem zysku i ceny akcji. Tak przynajmniej mówi Prof. Gautam. Mnie osobiście się wydaje, że może tu nie być wystarczającej dywersyfikacji, ale tak jak mówie nie sprawdzałem co jeszcze oferują. Życzę tej firmie wielu dobrych gier, ale ile Wiedźminów można zrobić?

Oj mylisz się. Wiedźminów można zrobić mnóstwo, bo jest to oryginalny świat (a niemiecka seria Gothic się nadal sprzedaje jak ciepłe bułeczki), ponadto już niedługo udowodnią, że są dobrze nie tylko w cRPG, bo Cyberpunk zapowiada się świetnie.
CDProjekt to juz marka światowa.

2013-05-02 20:05

Usunięty

0
Sama saga Sapkowskiego owszem jest obszerna. Jednak z tego co wiem to na Wiedźmin 3 kończą się pomysły, bo Cyberpunk moim zdaniem będzie średni i będzie klapa. Patrząc na otoczenie makro, to CDProjekt ma ogromne problemy z lokalizacją gier i gier w jakim gatunku chce robić. Bo owszem zgodzę się, że Wiedźmin był super strzałem i można go porównać do Obliviona, ale skoro już teraz są problemy z pomysłami to nie wróżę niczego dobrego.

Bardzo prosty przykład Blizzarda, który zmarnował najpierw potencjał stworzony przez graczy w StarCraft, wydając tak naprawdę cover gry, którego ciężko poprawić bez rewizji jednostek. Blizz spalił sporo, po za tym wydanie gier w 3 częściach i płacenie za każdą część ponad 100 zł to głupota. Diablo 3 nawet nie chcę pisać, bo to nawet ciężko porażką nazwać, to jest gniot. Wiadomo wyniki sprzedaży były super, bo marka, ale jak się popatrzy na liczbę graczy on line na D3 to żal tyłek tak ściska, że ta gra umarła 4 miesiące po premierze...

Przytoczyłem Blizzarda, bo CDR ma szansę skończyć jak oni, tylko Blizz jedzie na renomie, a CDR zarobi bęcki. Oni nie mają wypracowanego systemu jaki rodzaj gier chcą robić. Dlatego nowy tytuł od nich to jest ogromne ryzyko fiaska a nie sukcesu.

Edit:

Po za tym wydawanie gier o podobnej tematyce musi wiązać się z innowacyjnym lub bardzo przystępnym systemem gry. Dlaczego CDR nie wprowadzi w W3 multi ?? Tytuł świetnie się sprzedał, markę na tym zrobili, ale jest problem i to prosty. Bo nie wiedzą jak to zrobić i to zarzucili. To mi pachnie bardzo dużymi problemami. Dziś gry single player to przeszłość i nie za takie pieniądze jakie sobie krzyczą wszyscy. League Of Legends pokazało jak prosto zrobić wręcz banalną grę za free i doprowadzić ją do czegoś czym jest e-sport. Tak samo DOTA, CS. Czy CDR jest w stanie zrobić takie gry by były na miarę tego ?? Moim zdaniem nie są, bo argument o wycofaniu się z multi W3 to pokazuje.

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2015-05-16 19:20:56

2013-05-05 14:23

mako

Shouty: 159
0
Premiera Cyberpunk będzie dopiero 2015r(niektórzy twierdza ze to dość późno) z tego co wiem, czy będzie średnią gra to nie wiem to chyba spekulacje(chyba ze Abramis rozwinie dlaczego tak ma być,chyba ze chodzi o to ze tez nie jest np multi,ogolnie to może ktoś by napisał coś więcej o tej grze jeśli jest taki co czyta to forum a wie,prośba moja),faktem jest ze po premierze kurs może" zlecieć"(jak zwykle tak sie dzieje).
A zna ktoś może Anomaly 2 spolki 11bit z nc? jakos blisko jej premiera (tutaj tez kurs nieznacznie urósł a teraz pewnie korekta ,pewnie nie oznacza na pewno!),już można chyba w nią zagrać,lub wkrótce ,dlatego proszę o komentarz ewentualnych znawców tematu.
Zwycięstwo nigdy nie przychodzi samo z siebie, zawsze trzeba je przywlec za uszy.

2013-05-05 23:37

pacek21

Kraków
Shouty: 653
0
Już to gdzieś pisałem,,, serio myślicie, że ludzie posiadający ponadprzeciętne stany konta, będą patrzeć na spółkę pod względem jakiejś głupiej gry komputerowej, w którą większość z nich nie będzie wiedziała o co chodzi... Inwestorzy na takie badziewia nie patrzą... Owszem gra może mieć i wpływ na wyniki, ale wątpie, żeby tacy ludzi patrzyli na jakąś grę komputerową, jakby mieli patrzeć na taki produkt to uwierzcie, że na pewno nie zainwestowali by w jakiegoś "Wiedzmina" tylko kupili akcje Electronic Arts na przykład...

oczywiście nie mowie ze Wiedzmin to gówno, bo nie grałem, ale uważam, ze koleś który ma na koncie pół "M", ma taką informacje w dupie :d, przy podejmowaniu decyzji.

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2013-05-05 23:39:14
https://facebook.com/pacek21

2013-05-05 23:49

Macko

Admin
Kraków/Bielsko-Biała
Shouty: 34675
0
pacek i tutaj sie mylisz, tu nie chodzi o kwestie czy gruba ryba mająca wolny milion bedzie inwestowała w daną spółke czy nie. Tu chodzi o to czy 200-300 osób mające ok 200-300tyś zł będzie inwestowała.
Sa to osoby (tzw spekuła ) która dokładnie śledzi poczynania danej społki i nijako ona daje pierwszy sygnał do "ataku"
Dokładnie wiem jak rozgrywała się sprawa cdred, gdy wiedzmin 2 wchodził na rynek. Naprawdę można było sporo zarobić, bo ruchy były dosyć konkretne - oczywiście trzeba mieć rekę na pulsie, ale takie informacje sa istotne dla inwestorów.
Oczywiście rynek odpowiednio wczesniej dyskontuje informację, to ze bedzie sprzedaz wynosila tyle i tyle to już, ze tak powiem bedzie w cenie na dany moment.
Liczą się np. takie informacje jak:
- jak przyjeła sie dana gra na targach np. na takich targach E3.
- jakie są opinie ekspertów (np. z tych targów),
- co powiedział prezes na tych targach.
To są kluczowe informacje, które determinuja kolejne ruchy cenowe.
Poza tym powodzenie wiedzmina ma duuze przełozenie na wynik finansowy firmy, takze nawet grube ryby powinno to interesować.
To by bylo tyle tak na szybko
Byle do przodu...
https://gragieldowa.pl

2013-05-06 08:56

comeone

0
Mnie właśnie chodzi o dywersyfikacje usług. Tzn. Działanie nie tylko w obszarze gier. Mają środki mogą inwestować w ciekawe projekty (sofware, obsługa firm, organizacja eventów, itd..). Jak już robią te gry to powinni robić różne, a nie tylko jednego rodzaju. Może jakąś markę dla dzieci, dla nastolatków itp...

2013-05-07 08:24

maciejka86

Warszawa
Shouty: 699
0
http://www.cdprojekt.com/Grupa_kapitalowa/Strategia_rozwoju

A ja uważam, że w przypadku tej spółki dywersyfikacja usług byłaby bez sensu i okazałaby się strzałem w nogę. Skoro jest się w czymś dobrym to po co pchać się w obszary nie do końca dla nas zrozumiałe?? Przecież można umacniać swoją pozycję w obszarze w którym jesteśmy liderem.

Poza tym bacznie studiując ostatnie sprawozdania, strategie rozwoju, wywiady z właścicielami i uczestnictwo w różnego rodzaju konferencjach odbieram wrażenie, że spółka ma taki potencjał, że przez najbliższe 5 lat jej zyski będą cały czas zaskakiwać a ich wpływ na rynku krajowym jak i międzynarodowym znacząco wzrośnie.

Umiesz liczyć, licz na siebie

GPWŚwiatWaluty
 Notowania GPW
WIG79492.1+0.60%11-22
WIG202194.1+0.74%11-22
WIG20 Fut2205.0+0.68%11-22
WIG20USD526.4-0.06%11-22
mWIG406059.8+0.28%11-22
sWIG8023482.2+0.27%11-22
 Notowania Świat
Dow44296.5+0.97%11-22
SP500 Fut6014.8+0.46%4:22