Witam, ostatnimi czasy przygotowując się stopniowo do egzaminu maklerskiego, i ciągle rozwijając w kierunkach ekonomicznych i pokrewnych sporządzałem dużo analiz przeróżnych spółek Notowanych na giełdzie papierów wartościowych. Spółki dla, których sporządzałem analizy dobierałem praktycznie losowo. Dziś postanowiłem troszkę odmienić swój styl wyboru spółek do przeprowadzania analiz, z tego też względu stworzyłem ten temat.
Chciałbym, chociaż w niewielkim stopniu przyczynić się do wzbogacenia życia tego portalu po przez wykonywanie analizy spółek którymi interesują się nasi użytkownicy. Do czego zmierzam ?
Temat stworzyłem po to, aby każdy mógł podać nazwę spółki, którą od jakiegoś czasu się interesuje, i na której analizie bardzo by mu zależało. W wolnym czasie ( Jest go ostatnio naprawdę niewiele, jednak każdą chwilę chętnie poświęcę na edukacje po przez pomoc) postaram się wybrać spółki, których nazwa najczęściej pojawiała się w tym temacie, (nie ukrywam, że priorytet będą miały te spółki, które wytypują poważani weterani portalu, lub te które wytypuje więcej niż jedna osoba). Mam nadzieję, ze będziecie podawać tylko te nazwy spółek, którymi naprawdę się interesujecie. Pomocne może okazać się podanie co konkretnie chcecie zbadać - jeżeli zależy wam tylko na wybranym elemencie ( np. Zdolność kredytowa, rentowność, wycena). Chyba, że zależy komuś na analizie finansowej/technicznej w całości, gdyż samemu nie wie kompletnie jak się za nią zabrać. Namawiam, aby inne osoby, również interesujące się AF lub AT w wolnym czasie zechciały pomóc zainteresowanym, i również wykonywały analizy w dziedzinie, w której czują się najlepiej
.
Tak więc, liczę, że z rozwagą będziecie wybierać spółki, których analizę postaram się wykonać w osobnym temacie (Ostrzegam, ze nie będę analizować spółek jeśli ktoś rzuci mi na raz ich obszerną listę, z nadzieją, że zrobię to na zaraz... zważcie na to, że każda analiza zajmuje naprawdę kupę czasu - szanujmy się). Nie mogę obiecać, że analizę wykonam w ciągu tygodnia itd. Jednak obiecuję, że jeżeli znajdę chwilę, to będę zajmować się daną spółką, i informować o postępach analizy w tym temacie. Oczywiście oprócz tworzenia analiz, służę pomocą odnośnie pytań o ich przeprowadzanie, aby zwiększyć świadomość wszystkich zainteresowanych - z chęcią odpowiem na pytania, powiem jak co liczyć lub odeślę do niezbędnej literatury. Warto dodać - NIE ZAJMUJE SIĘ ANALIZAMI RAPORTÓW KWARTALNYCH a także półrocznych. Dlaczego ? a to dlatego, ze znajdywanie tych danych, spisywanie je na kartkę a kolejno wprowadzanie do arkusza kalkulacyjnego jest dużo bardziej pracochłonna - Jestem na to chyba zbyt leniwy
.
Mam nadzieję, ze przez to więcej osób zainteresuje się tym w jaki sposób samodzielnie można wybierać spółki do swojego portfela inwestycyjnego, a portal stanie się obszernym kompendium wiedzy, dla każdego !.
Edytowany 2 raz-y, ostatni raz: 2013-07-23 21:18:07