Mi sie wydaje ze to nie kurs wyszedl z trojkata, tylko ludzie wyszli z akcji CLE po tym jak zanotowalo 16 mln dol. straty.
Niestety, sytuacja na rynku wegla jest jaka jest, pomimo niskiej ceny wydobycia wegla w CLE, trzeba bylo zaplacic za magazynowanie jednych z najwiekszych pokladow wegla w UE, ktore w tym (chwilowym) okresie trudno bylo sprzedac.
Na szczescie zarzad CLE glupi nie jest i plynnej gotowki malo nie maja, co poratuje ich z klopotow, w trakcie gdy duze pieniadze sa inwestowane w przyszle maszyny zwiekszajace oplacalnosc dzialanosci w przyszlosci. Maja z tego co wiem do wykorzystania jeszcze 1 (z2)transze 35 mln dol pozyczki w dobrze wynegocjowanych warunkach, calosc beda musieli splacic do 2019, wiec albo sie nie wyplaca, do czego droga jest daleka, albo poprawi sie sytuacja na rynku wegla( ktory jest rynkiem niezbednym, przy obecnym 80% udzialu wegla w energii). Wydaje mi sie ze ludzie sie jeszcze beda bili o te akcje
od 2011zarobili z 50mln dol. (liczac te strate przez ktora kurs wyszedl z trojkata) a akcjerazycenaakcji= 100mln zl.
Wszystkie liczby sa przyblizone xd