Przed policzeniem czegokolwiek warto powiedzieć sobie czym owa spółka się zajmuje - otóż Wielton jest przedsiębiorstwem zajmującym się produkcją oraz sprzedażą wszelkiego rodzaju przyczep i naczep. Należy więc do branży, która jest dodatnio skorelowana z rozwojem transportu, warto mieć ten fakt na uwadzę analizując dogłębiej otoczenie przedsiębiorstwa. Spółka uznawana jest również jako pionera w wprowadzaniu najnowocześniejszych technologi w swojej dziedzinie.
ANALIZA FINANSOWA
Do przeprowadzenia analizy finansowej posłużyłem się wg. mojej subiektywnej opinii wyłącznie tymi wskaźnikami i danymi finansowymi, które maj najwyższą wartość poznawczą dla zainteresowanego spółką inwestora. Zacznijmy więc od analizy przepływów pieniężnych. Za rok 2013 dane spisałem na podstawie wszystkich 4 kwartałów spółki.
Co powinno zostać zauważone na początku ? Niemalże czterokrotnie wyższa wartość przepływów z podstawowej działalności operacyjnej spółki w stosunku do roku poprzedniego. Wykorzystując wpływ dużej kwoty środków pienięznych z działalności operacyjnej, zarząd mógł postanowić spłacić część zobowiazań, czego potwierdzeniem jest wysoka strata z działalności finansowej spółki. Lekko obniżone zostały wydatki na działalność inwestycyjną. Po obliczeniu salda przepływów pieniężnych dochodzimy do wniosku, że spółka została z ok. 19 172 tys zł na stanie. Jak ta gotówka zostanie przeznaczona ? - około 14 400 tys zł zostanie wypłacone akcjonariuszom w formie dywidendy (dwie trasze o łącznej wartości 0,24 zł na akcję). Reszta zostanie za pewne wykorzystana wg. ustaleń zarządu w bieżącym roku - 2014. Oceniając zarząd, jego plany na przyszłość powiązane z działalnością Wieltonu, oraz dotychczasowe decyzje powinnismy cofnąć się kilka kroków wstecz i zająć się analizą sytuacyjną spółki.
Na przestrzeni 4 analizowanych lat wygląda to wprost wzorcowo ! dodatkowo wzrostowi ulegał również wskaźnik rentowności zainwestowanego kapitału - do obliczenia, którego wykorzystujemy w głównej mierze NOPAT (zysk operacyjny po opodatkowaniu). Rentowność przedsiębiorstwa w odniesieniu do jej wartości w latach poprzednich ocenić możemy na 5 z dużym plusem.
Równie dobrze wygląda analiza zadłużenia przedsiębiorstwa. Choć w literaturze podmiotu zaleca się utrzymywanie przez przedsiębiorstwa zadłużenia w przedziale 0,57-0,67 to Wielton, pomimo niższego poziomu, równie dobrze wykorzystuje potencjał dźwigni finansowej na przełomie 2 ostatnich lat. Stablilny poziom i struktura zadłużenia zdecydowania przemawiają na korzyść spółki. Dodatkowo wskaźnik zadłużenia w latach sugeruje, że obecne zadłużenie spółka byłaby w stanie spłacić w przeciągu ponad 5 lat - co wg. Standardów światowych uznawane jest za dobry rezultat. Wskaźniki pokrycia długu świadczą o tym, że Wielton bez problemów jest w stanie zyskiem netto wygenerowanym w 2013 roku pokryć roczną spłatę kredytów i pożyczek.
WYCENA AKCJI WIELTONU
Wycena została przeprowadzona 3 modelami - w tym modelem DCF (odmiana FCFE - przepływy pienięzne generowane wyłącznie dla akcjonariuszy), który jest najczęściej stosowanym i najbardziej wiarygodnym modelem wyceny spółek akcyjnych w praktycę.
W powyższym modelu założony został zysk netto adekwatny do oczekiwanych przychodów ze sprzedaży towarów i usług. Ten natomiast zaprognozowany został modelek ekonometrycznym najmniejszych kwadratów. Zauważyłem, że spółka Wielton lubi się rozwijać inwestując... dlatego też uwzględniłem ten fakt przy wycenie, prognozując coraz to większe wydatki spółki na rozwój. W rzeczywistości zostaną one jednak za pewne ograniczone, gdy spółka znajdzie się w odpowiedniej fazie życia przedsiębiorstwa. Najważniejsze ! - współczynnik dyskontujący ustalony na podstawie modelu CAPM przyjął wartość 5%. Uznałem, że jest to "zbyt optymistyczny scenariusz" i aby urealnić wycenę przyjąłem ten wspołczynnik na poziomie 3% zgodnie, ze średnimi wartościami kosztu kapitału własnego występującymi w praktyce. Cena akcji na poziomie 6,71 powinna być traktowana bardzo pozytywnie... dodatkowo, jest to najniższa cena akcji wg. przeprowadzonych przeze mnie wycen - pozostałe można odnaleźć na moim portalu inwestycyjnym
.
ANALIZA PORTFELOWA
Coś całkiem nowego dla większości inwestorów. Dla osób nie tolerujących metamatyki, statystyki itp. polecam zakończyć czytanie artykułu na tym etapie (zapraszam jednak do zapoznania się z wnioskami przedstawionymi na końcu publikacji). Dla reszty... Co analiza portfelowa ma na celu i jak działa ? otóż wszystkie inwestycje traktuje pasywnie - to znaczy uważa, że prawo popytu i podaży zawsze właściwie wycenia daną akcje, które nigdy nie są przewartościowane lub niedowartościowane. Powinnismy jedynie za pomocą złożonej statystyki oszacować prawdopodobieństwo wystąpienia danego zjawiska i wybrać najbardziej opłacalne a zarazem najbardziej prawdopodobne rozwiązanie. Danymi niezbędnymi do przeprowadzenia tej analizy są stopy zwrotu akcji z ostatnich 5 lat. Moje stopy zwrotu są wyznaczone przez horyzont czasowy 03.02.2009-03.02.2014r.
Zacznijmy od interpretacji wskaźnika Beta. Wartość wskaźnika poniżej 1 oznacza, że akcje Wieltonu są akcjemi defensywnymi. Co to oznacza ? otóż akcje Wieltonu w przypadku spadku indeksu W20 o 10% spadną jedynie o 5,8%...reagując więc na wszystkie zmiany wolniej niż indekst. Niestety sprawa ma się tak samo ewentualnych wzrostów cen. Potwierdzeniem tego zjawiska jest bardzo słaba korelacja cen akcji Wieltonu z głównym indeksem W20.
UWAGA
PEŁNĄ ANALIZĘ WIELTONU, Z WYKORZYSTANIEM BARDZIEJ ZAAWANSOWANYCH METOD ANALIZY PORTFELOWEJ ORAZ DOKŁADNIEJSZEJ ANALIZY FINANSOWEJ I WIĘKSZEJ ILOŚCI WYCEN + PODSUMOWANIEM ANALIZY, MOŻECIE ODNALEŹĆ NA MOJEJ STRONIE -
http://www.inwestycjegieldowe.com/2014/03/08/analiza-i-wycena-spółki-wielton/ ZAPRASZAM SERDECZNIE
Edytowany 2 raz-y, ostatni raz: 2017-01-15 17:58:47