Filtruj wg spółki:
Pocżatęk bessy?
Wyświetleń: 4128. Obserwuje: 8 osób.
Post: #1 2014-03-12 14:45 Skinni ![]() Poznan Posty: 262 Shouty: 2357 0 | Panowie co o tym myślicie?? Jak dla mnie to trzeba spierda...ć z GPW. Jest tragedia. Według mnie jest to początek bessy. Dzisiaj pozostawiłem w akcjach mały kapitał, ale po dzisiejszym dniu widzę że do końca tygodnia sprzedam resztę lub zostawię mocniejszy spółki tak symbolicznie w ramach nauki. Poczekam az sprawy się unormują. Cholerna Ukraina zniszczyła wszystko. Rynek nie ma dalej siły rosnąć. Z lewej USA jeśli tylko tam są małe spadki u nas x 3. Z prawej Ukraina i Rosja. Media donoszą same czarne scenariusze. Jeśli tylko rosyjski żołnierz pierdnął na warcie to już krzyczą że strzelają i bombardują. W takiej sytuacji rynek raczej nie będzie rósł. Jak wy to widzicie? Szkoda że tak to się potoczyła sytuacja. Ładną stopę zwrotu miałem w realnym portfelu. Edytowany 4 raz-y, ostatni raz: 2014-03-12 14:55:26 |
Post: #2 2014-03-12 14:58 arnolddgt ![]() Orneta Posty: 1258 Shouty: 39845 2 | Skinni jak nam padnie te wsparcie: http://prntscr.com/305b42 to może być rzeczywiście bardzo nieciekawie!
Dla spokojności może lepiej zwinąć worek z forsą i schować go z dala od rynku! Bogaty nie jest ten co zarabia, ale ten co oszczedza..!! |
Post: #3 2014-03-12 15:02 Skinni ![]() Poznan Posty: 262 Shouty: 2357 0 | Tak teraz patrze na notowania w czasie rzeczywistym i łezka sie w oku kręci ![]() ![]() Edytowany 8 raz-y, ostatni raz: 2014-03-12 16:36:33 |
Post: #4 2014-03-12 15:06 altus ![]() Posty: 323 Shouty: 20063 0 | Od jakiegoś czasu spoglądam z niepokojem na rynki. Widzę już parę przesłanek. W mojej opinii jest na tyle źle, że mam ostatnie dwa "wskaźniki", które jeszcze się trzymają. Jeśli na rynku się nie poprawi, a te dwie ostatnie granice zostaną przekroczone to znikam stąd. ![]() Zaczynam się zastanawiać gdzie ulokować pieniądze. Parę pomysłów mam. A jaki Wy macie pomysł na alternatywę wobec giełdy? "Luck is what happens when preparation meets opportunity." |
Post: #5 2014-03-12 16:17 Usunięty ![]() Posty: 0 Shouty: 0 0 | U mnie sprawa jest jasna w kwietniu nieruchomość, a teraz walka o wyjście na zero ![]() |
Post: #6 2014-03-12 16:25 Ribi ![]() Warszawa Posty: 198 Shouty: 8444 0 | Moja poglądy są jednak całkiem inne - nie cechują się bezgranicznym optymizmem i nie uważam, że dobrze jest teraz na gwałt wyprzedawać wszystko to co się ma i uciekać. Z tym, że ile inwestorów tyle opinii.
Co do alternatyw inwestowania - Rynek kapitałowy, a w tym GPW to tylko jeden segment szeroko rozumianego rynku finansowego. Oprócz papierów wartościowych mamy możliwość zakupu obligacji czy inwestowania w instrumenty pochodne. No właśnie...jeśli wszyscy są tak pewni spadków, to dlaczego tak niewielu korzysta z krótkich pozycji m.in. na instrumentach pochodnych typu kontrakty czy opcji ? ![]() Moje zdanie jest takie - obecne spadki spowodowane są w głównej mierze sytuacją na Ukrainie i Rosji. Osobiście możliwości konfliktu zbrojnego na całą Europę nie widzę. Z wyżej wymienionych względów cierpliwie czekam na uspokojenie sytuacji politycznej na wschodzie, starając się już od kilku dni nie spoglądać na notowania (dzisiaj czytając shoutsa nie mogłem się oprzeć pokusie i zajrzałem na notowania :P). Wiem, że spółki, które posiadam NIE są spółkami przewartościowanymi, NIE cechują się wysokimi wskaźnikami mnożnikowymi, NIE odstają od innych spółek konkurencyjnych na rynku. Tak szczerze nawet przez chwilę nie pomyślałem o ich sprzedaży ![]() Te spadki nauczyły mnie jednak jednego - Dywersyfikując swój portfel nie powinienem nabywać wszystkich instrumentów finansowych z tego samego kraju w tym wypadku będzie to nasz kraj. Na przyszłość zamierzam przynajmniej w 30% zainwestować kapitał na rynku zagranicznym, umożliwić tym samym przepływ kapitału do bardziej rozwiniętych państw naszego globu i znacznie ograniczyć ryzyko wybuchu takiej paniki, która ma miejsce obecnie. Wyrażając swoje poglądy liczę się z możliwością szerokiej krytyki ze strony użytkowników, pamiętajcie jednak, że to tylko moje zdanie i w żadnym stopniu nie próbuję nikogo nakłonić do tego, aby kontynuował moją myśl, lub nawet się z nią zgadzał. Tylko czas jest w stanie ocenić tego typu spory i wskazać zwycięzców i przegranych. Dodatkowo styl inwestowania jest w głównej mierze zależy od wykorzystywanych narzędzi analitycznych. Inaczej zachowają sie analitycy wykresów, a inaczej osoby inwestujące w wartość spółki, określając ją na podstawie swoich subiektywnych poglądów i przekonań. Pozdrawiam ! |
Post: #7 2014-03-12 16:35 skittles ![]() Nysa Posty: 78 Shouty: 28192 0 | A ja dziś jedna spoleczke kupilem ![]() Resztę trzymam na dosyć ciasnych stop lossach. Zważywszy na perspektywę inwestycji - czyli około 39 lat od teraz - nie ma się co spinać. Jeżeli wywali na stopach, trudno, ryzyko zawodowe. Wystarczy, że we wrześniu sprzedałem z ręki, nie trzymając się strategii - dziś byłbym 60-80% wyżej na spółkach, które miałem w portfelu. Może to zabrzmi dziwnie, ale wg mnie może się okazać, że teraz jest niezły moment do nabywania akcji. W tym gazowym uścisku przecież żadna ze stron nie może sobie pozwolić na konflikt na większą skalę. Oczywiście, jeżeli wszystko się rypnie, to będę kilka bolesnych zł w plecy ![]() |
Post: #8 2014-03-12 16:37 Skinni ![]() Poznan Posty: 262 Shouty: 2357 0 | Panowie a jaki kapitał inwestujecie?? Bo ja na tą chwile mam wartośc portfela niecałe 20tys. zredukowałem z 160 tys także popuściłem i nie wytrzymałem ciśnienia. Każde pare procent w moim przypadku to tysiące zł.
Edytowany 3 raz-y, ostatni raz: 2014-03-12 16:53:26 |
Post: #9 2014-03-12 17:43 corbolo ![]() Poznań Posty: 139 Shouty: 11 0 | Ja może nie mam tak dużego portfela jak Skinni i doświadczenia jak inni tutaj ale nie widzę sensu sprzedawać niektórych papierów z których będę miał ok 10% dywidendy. "Im więcej pracujesz, tym mniej masz czasu na zarabianie pieniędzy" J.D. Rockefeller |
Post: #10 2014-03-12 18:31 mentals1 ![]() Posty: 18 Shouty: 0 0 | Wszystko zalezy od tego w jaki sposob sie inwestuje.
Dla technika jest coraz bardziej nie ciekawie, chociaz ciagle nie najgorzej, dla fundamentalisty coraz lepiej... |
Post: #11 2014-03-12 23:51 Usunięty ![]() Posty: 0 Shouty: 0 0 | Już w grudniu mówiłem o Ukrainie i o tym jak wpłynie ona na giełde oraz fundusze jednak byłem brany za oszołoma oraz nazywany głosicielem teorii spiskowych.
Akcje z real portfela wycofałem jeszcze w starym roku, na tymportalu bawię z ciekawości. W chwili obecnej gdybym zakupił akcje za kapitał otrzymany w grudniu posiadałbym o wiele więcej akcji ![]() Ale cóż nikomu nie doradzam, dzielę się jedynie swoim zdaniem. |
Post: #12 2014-03-13 07:28 arnolddgt ![]() Orneta Posty: 1258 Shouty: 39845 2 | lijon rozumiem, że mówiłeś to dla kolegi przy piwku i on brał Cię za oszołoma...??
Zapomniałeś chyba, że można tu sprawdzić wszystkie posty gracza... :P Pozdrawiam A co do Twojej wypowiedzi Ribi - dobrze gadasz chłopie! Rynek finansowy to nie tylko akcje i nie tylko wzrosty tych akcji. Osobiście jako prostak inwestycyjny z ograniczonym zakresem instrumentów, których używam znajduję sobie jakieś alternatywy i szczerze mówiąc czekam na jakieś spektakularne zwałki, które mogą się pojawić... Wszak nigdzie nie zarabia się tak szybko jak przy takich ruchach. ![]() Przykładowo wczoraj przerwałem oglądanie meczu bo zmieniali stopy w Nowej Zelandii, wszedłem na longa złapałem 80 pipsów i wróciłem do meczu. Na wszystkich stronach pisali o tej podwyżce więc była to łatwa kaska. ![]() Ale żeby nie było tak pięknie - na dniach spróbowałem też zagrać miedziakiem i niestety wyleciałem na stopie z 3,5% stratą. No ale Edek idzie zgodnie z planem więc wyjdę na swoje... ![]() Pozdro Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2014-03-13 07:40:41 Bogaty nie jest ten co zarabia, ale ten co oszczedza..!! |
Post: #13 2014-03-14 09:13 Skinni ![]() Poznan Posty: 262 Shouty: 2357 0 | Ok na ta chwile w realnym portfelu pozostawiłem sobie tylko Zamet. Narazie trzymam sie z dala od GPW. Ktoś wczesniej pytał o jakąś alternatywe. Osobiście chce sie zainteresowac grą na kontraktach, ale nie mam w tym żadnego doświadczenia. Czy może ktoś podesłaćjakiś link do tutorialu jak działać na rynku kontraktów? Z góry dziekiuje |
Post: #14 2014-03-14 09:20 arnolddgt ![]() Orneta Posty: 1258 Shouty: 39845 2 | Skinni polecam blog topoli: humanista na giełdzie.
On tam kontrakty i opcje rozpracowuje w każdym kierunku... Bogaty nie jest ten co zarabia, ale ten co oszczedza..!! |
Post: #15 2014-03-14 09:26 Skinni ![]() Poznan Posty: 262 Shouty: 2357 0 | Wielkie dzieki arnold. Przy okazji zapytam bo siedzisz w walutach. W takiej sytuacji która obecnie sie kreuje w europie to myślisz że euro może się jeszcze umocnić do złotówki lub dolar?? Nie mówie tutaj o tych 10gr wystarczyło by mi 4gr w przeciagu miesiaca? ![]() ![]() |
Post: #16 2014-03-14 09:38 arnolddgt ![]() Orneta Posty: 1258 Shouty: 39845 2 | Jestem technikiem to pokaże Ci na wykresie! http://prntscr.com/30no6d
Czerwone linie to okresy: maj-czerwiec-lipiec, a więc okresy przed wakacyjne. Jak widzisz przed wakacjami Euro zaczynają rosnąć. Wiadomo zaczynają się wyjazdy za granice i rośnie popyt na waluty. Te wzrosty to średnio około 20gr ale to w dłuższym okresie niż jeden miesiąc. Patrząc krócej - najbliższy tydzień dużo pokaże- mamy tak na dziennym: http://prntscr.com/30novn Jeśli wystrzelimy ponad linię trendu spadkowego wzrost może być nawet większy niż 4 grosze... Może 4,30... Bogaty nie jest ten co zarabia, ale ten co oszczedza..!! |
Post: #17 2014-03-14 10:02 Skinni ![]() Poznan Posty: 262 Shouty: 2357 0 | Włąśnie. Pytam bo od dwóch lat zauważyłem z niepewnościa i podejrzeniami że ten okres maj czerwiec kurs idzie w górę. No zobaczę może zakupie trochę euro tak spekulacyjnie. Krew się leje na parkiecie ![]() |
GPW | Świat | Waluty |
---|
|
Wzrosty | Spadki | Staty |
---|---|---|
RAFAMET | 103.00 | 21.18% |
PATENTUS | 4.25 | 13.94% |
SUNEX | 7.74 | 9.94% |
ATREM | 29.40 | 8.89% |
TALEX | 22.40 | 8.74% |
Więcej ... | ||
IFCAPITAL | 0.25 | -95.25% |