To spróbuj na chwilę wyjść z założenia, że AT to bajka a kurs błądzi losowo, i jedyne co daje Ci zarobek to ratio (odpowiedni stosunek zysk/ryzyko), a twoje jedyne drogowskazy to poziomy SL i TP. Ja już kiedyś też miałem "przeczucie" i boleśnie się to skończyło pomimo, że to tylko wirtualna gotówka. Nawet jeśli teraz nie sprzedasz pod wpływem tego przeczucia, to może ono sprawić, że sprzedasz po pojawieniu się świeczki, po której nie sprzedałbyś mając neutralne nastawienie do kursu. Sytuację trzeba oceniać obiektywnie, i raczej unikać prób prognozowania co się wydarzy tylko reagowanie na to co się już wydarzyło (przynajmniej ja tak robię).
Co do tego przeczucia (kiedyś już to komuś pokazywałem na shoucie), miałem taką sytuację na Monnari i była to dość cenna lekcja AT dla mnie:
Zagrałem pod obronę wsparcia (na tygodniowym ładny młotek się wtedy uformował). Kurs powoli się osuwał w dół, jednak cały czas wsparcie trzymało. Dla mnie był to sygnał słabnącego trendu, i w pewnym momencie byłem święcie przekonany o spadkach, dlatego sprzedałem po czarnej świeczce na sporym wolumenie w nadziei na minimalizację strat, pomimo, że SL był niezagrożony. Co się działo potem to już widać na wykresie.
Wtedy się nauczyłem, że nawet jeśli sygnały mówią jedno, to kurs może mieć je głębko w d*pie i odjechać w zupełnie inną stronę a Ty po prostu musisz się z jego kaprysami pogodzić.
Edytowany 3 raz-y, ostatni raz: 2017-01-15 17:58:47"The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter."