Skinni napisał:
Jeszcze raz powtórze:
Tam jest brak możliwości wpisania ponieważ wpisujesz w oknie limit ceny a nie limit aktywacji. Przecież to ma zadziałać na zamknięciu a nie w trakcje sesji.
Wyobraż sobie sytacje z przed paru dni na spółce Cyfrapolsat.
Gdybyś ustawił zlecenie WNZ w oknie limit ceny powiedzmy czerwona strzałka 22,25zł To zlecenie aktywowało by się dopiero na zamknięciu. gdybyś ustawił stop lossa w cenie 22,25 to od razu podczas sesji zrealizowało by zlecenie. Wiec powiedzmy wracasz do domu z prace przed godzina 17 patrzysz jaki długi dolny knot wyrysowało także stwierdzasz ze jest popyt i przed 17 anulujesz zlecenie WNZ ponieważ jest możliwość że przy takim popycie kurs może pójść w górę. Po to jest właśnie zlecenie WNZ. Tak jak Jason napisał nie ma zlecenia z limitem aktywacji na zamkniecie. ja wcześniej źle się trochę wyraziłem. Chodziło mi o to że możesz sobie ustawić cenę w jakiej chcesz aby ci sprzedało na zamkniecie notowań. Mógłbyś sobie ustawić zlecenie WNZ przy strzałce przed sesja z długim knotem jak widać nie aktywowało by twojego zlecenia.
Po prostu trzeba zapoznać się z działaniem różnych zleceń i umieć je wykorzystać w praktyce. Pozdrawiam
Dodano 2015-07-02 15:23
Ok pofatygowałem się dla ciebie aby jeszcze dokładniej pokazać mi o co chodziło i gdzie wpisuje cenę.
Akurat że posiadam Cyfrowy polsat. Wystawiłem pare sztuk akcji rynek zlecenie WNZ w cenie 22,50 jak widać jest na rynku na obecna chwile.
Czerwona ramka tylko tam można wpisać cenę. W niebieskiej nie ma możliwości bo nie ma nigdzie tak jak Jason napisał możliwości zlecenie WNZ z limitem aktywacji na zamknięcie.
OK, chyba już wiem o co Ci chodziło z tym wpisywaniem w oknie lim ceny i lim akt. Aczkolwiek przyznam, że mogłem źle zrozumieć bo nie do końca jasno się wyraziłeś. Ale zostawmy to już. Dzięki za wyjaśnienie.
Sęk w tym, że limit ceny na zamknięciu nie działa tak jak sprzedaż z limitem aktywacji w ciągu sesji. A myślałem, że taka możliwość jednak jest. No bo jeśli ustawisz sprzedaż z lim akt ważnym na sesję to do momentu jak cena nie spadnie na poziom limitu to sprzedaż się nie uruchomi a Ty wciąż masz akcje.
Natomiast robiąc sprzedaż ważną na zamknięcie i ustawiając limit ceny powiedzmy na czerwonej strzałce w Twoim przykładzie to nie anulując tego przed zamknięciem na zamknięciu Twoje akcje się sprzedadzą mimo, że nie chciałbyś tego patrząc na młot, który się zrobił i możliwość dalszych wzrostów. Trzeba po prostu tego pilnować i nie można zostawić takiej sprzedaży bez nadzoru tak jak można zrobić ze sprzedażą z lim akt ważnym na sesji, którą zwyczajnie ustawiasz i "zapominasz".
BTW. A propos wpisu Jason'a, który mi umknął i dopiero teraz przeczytałem - co to jest szog?