Teraz do żeczy:sieć światłowodowa w Polsce jest jeszcze na dość mizernym poziomie,największym konkurentem dle Hawe jeżeli chodzi o infrastrukture to Tepsa.Hawe ma zamiar zbudować sieć szkieletowa na terenia całej Polski,jakąs część juz maja w tym roku powstanie pewnie kolejne kilkaset km sieci.
Wydaje mi sie że któraś z społek jak Tepsa,Multimedia Polska przyglądają sie Hawe może w celach przejąciea może współpracy.
Słyszeliscie pewnie ostatnio jak w tv mówili że Polska powinna budować sieci szybkiego przesyłu danych i w ciągu kilku (pewnie 5-10 lat) wyda na ten cel ok 24 mld złotych,częśc srodków będzie pochodziła oczywiście z UE.
Wyczytałem też gdzieś ze np. w Japoni w tym roku mają wydać właśnie na sieci swiatłowodowe ok 100 mln dolarów.Czemu nawiązuje do Japoni?Dlatego że my czyli Polska technicznie i technologicznie jesteśmy pewnie z 20 lat do tyłu za Japonią.Tak rozwinięta gospodarka inwestuje w sieci swiatłowodowe znaczy to że światłowód jest przyszłościa i że każdy kraj będzie inwestował w tą infrastrukture miliony jak nie miljardy dol.
W Polsce wszystko jeszcze jest na bardzo mizernym poziomie więc jeżeli chodzi o perspektywy dla branży to własnie jak dle mnie strzał w dziesiątkie!!!
Oczywiście istnieje ryzyko że np. Hawe nie bedzie wygrywało przetargów czy będa problemy z finansowaniem itp. itd.
Ryzyko jest zawsze,ja obstawiam przyszłośc i dla mnie Hawe może być złotym strzałem!
Sorki za brak merytorycznych danych,liczb,wskaźników,kieruje sie przy tej spłółeczce przeczuciem!
Pozdrawiam!