Usunięty
Posty: 0 Shouty: 0 0 | Na prośbę Silvestrisa wstawiam to tutaj:
Zrobiłem taką uproszczoną listę newsów, jak mogłoby to wyglądać: http://wklej.org/id/219364/ . Co sesje losowałoby liczbę od 1 do 100. Liczby od 1 do 20 i od 81 do 100 generowałyby news ubrany w pełne zdania sugerujący co może stać się z kursem, niekoniecznie mówiący wprost że np. "wzrost o 3%". Liczby od 21 do 80 oznaczałyby brak newsa.
Aby urozmaicić, co miesiąc można losowo, w ostatniej dwudziestce newsów, zmieniać stosunek informacji dobrych do informacji złych. Teraz jest pół na pół (10:10), ale wraz ze zmianą tego stosunku zmieniałyby się nastroje w danym miesiącu.
Przykład:
na styczeń wylosowano stosunek 16 newsów dobrych do 4 newsów złych (w ostatniej dwudziestce). Z racji że jest dużo więcej dobrych newsów nastroje są optymistyczne, dlatego jeżeli padnie news mówiący o wzroście ~10% kurs może wzrosnąć nawet bardziej, zaś jeżeli padnie news mówiący o spadku ~10% kurs może spaść dużo łagodniej (ponieważ duże prawdopodobieństwo, że następny będzie będzie korzystny). I na odwrót w przypadku stosunku pesymistycznego.
Jest tam takie coś jak "cena sprzed x sesji", news mógłby wyglądać tak, że "Według zarządu/adminów spółki ostatnie wahania kursu były wynikiem spekulacji, a najbardziej realną ceną akcji na najbliższe dni jest cena sprzed x sesji" news ten mógłby wyglądać też inaczej, ale wprowadziłem to jako stabilizatory kursu.
Co o tym sądzicie? Wydaje mi się, że to rozwiązuje pewne problemy wytknięte na forum. |