topola
Tańczący z wykresami Warszawa Posty: 512 Shouty: 28054 0 | Oto, co znalazłem z Excel 2007:
Zakładka dane -> dane zewnętrzne -> z sieci Web.
Wpisujemy adres strony, kierujemy się do miejsca, gdzie są dane (np. www.parkiet.com -> serwisy -> dane do programów -> dane intraday -> ostatnia sesja -> kontrakty_intra.txt).
Klikamy plik, którego pobieranie nas interesuje (sprawdza się dla txt, raczej nie na ZIP/RAR) i plik ten się otwiera.
Zaznaczamy, co potrzebujemy, a następnie klikamy przycisk "importuj".
Zostajemy poproszeni o wybranie lokalizacji, gdzie dane mają być umieszczane, co czynimy.
Następnie, przed przyciśnięciem "OK" wybieramy "Właściwości" i wybieramy nasze preferencje w sekcji "Sterowanie odświeżaniem".
Ja wybrałem, aby pobierał dane przy otwieraniu pliku i żeby nie kasował ich przed zamknięciem.
Wychodzimy z "właściwości", klikamy OK i dane wrzucane są w wybrane przez nas miejsce.
Zapisujemy zmiany i zamykamy plik.
Przy ponownym otwieraniu pliku może nam się pojawić ostrzeżenie o zabezpieczeniach, ale jeśli jesteśmy pewni dostawcy to możemy to ustawić w Centrum Zaufania. Ostatecznie możemy za każdym razem ręcznie wyrażać zgodę na pobranie danych.
Doszedłem do tego na szybko, a że nie korzystam w praktyce, to nie wiem, czy działa z dnia na dzień, choć działać powinno. W ten sposób każdego dnia po otwarciu pliku powinniśmy mieć aktualne notowania w arkuszu (o ile dostawca wrzuci je na stronę). I jak wspomniałem, może być problem ze spakowanymi danymi.
|