Usunięty
ostatnio zabrałem się za grę Cash-Flow i pomyślałem, że to dobry pomysł, żeby spróbować swoich sił również na grze giełdowej. Miałbym jednak parę pytań odnośnie różnic między grą a rzeczywistością oraz niejasnych dla mnie pojęć na rynku nieruchomości i na giełdzie. Stąd też wdzięczny byłbym za odpowiedzi :-).
[1] Pierwsze co mnie zdziwiło to prostota dokonywania dobrych inwestycji na rynku nieruchomości. Na pewno musi być jakaś zasadnicza różnica pomiędzy grą a prawdziwym rynkiem. Dajmy na to, że w Cash-Flow mam ofertę mieszkania za 150 000 USD, z czego hipoteka wynosi 150 000, płatność z góry 0, zaś cashflow +200 USD. Wynikałoby z tego, że nie są potrzebne żadne pieniądze, bo hipoteką objęta jest nieruchomość, którą się kupuje - innymi słowy za darmo otrzymuje się coś, co generuje +200 USD miesięcznie. Gdyby tak było, to raczej każdy by chciał dokonywać bez przerwy takich transakcji.
[2] Druga rzecz dotyczy akcji. W grze niektóre akcje generowały regularny dochód, czyli dywidendę np. +10 USD, a inne nie. Z tego zaś co czytam na wiki gry giełdowej, jest to raczej jednorazowe świadczenie, gdy spółka wypracuje zysk. Gdzie mogę obserwować, na jakie akcje są, a na jakie akcje były wypłacane dywidendy i w jakiej ilości w ciągu np. ostatnich kilku miesięcy? Czy są jakieś metody analizy technicznej, które mogą mi pokazać, czy spółka generuje zysk, mogący prowadzić do zwiększonej szansy wypłaty dywidendy?
[3] Czy otwarcie pozycji krótkiej na prawdziwej giełdzie jest możliwe też tylko dla spółki należącej do indeksu WIG20? [4] Co to za opcja "z limitem aktywacji" w menu "zlecenie"? (Nie znalazłem jej w pomocy). [5] Gdzie mogę obserwować, ile osób chce kupić, ile sprzedać, po jakich cenach konkretne akcje? (Gdybym miał np. bardzo dużo akcji i chciał wszystkie je sprzedać za jednym razem dajmy na to kilka miesięcy po zakupieniu. Problemem jest to, że - z tego co wyczytałem - w sytuacji, gdy np. mam 5000 akcji do sprzedania, a ofert kupna jest 4950 to zamiast sprzedać 4950 nie sprzedam nic. Trochę mi się to niejasne wydaje, dlaczego w takim razie nie sprzeda mi ani jednej akcji, skoro bardziej na rękę byłoby mi sprzedać 99%, skoro całości się nie da).
[6] I po co ta cała wiedza o prawach do akcji, obligacjach i generalnie wszystkich innych papierach wartościowych, niż akcje, skoro w menu "zlecenie" jest tylko "wybierz spółkę", a nie ma czegoś takiego jak "wybierz rodzaj papieru wartościowego"?
[7] Z tej gry Cash-Flow sytuacja na giełdzie wyglądała na bardzo uproszczoną. Widzę, że dana akcja ma swoje ceny od 5 do 30 USD, aktualna cena to 5 USD, więc kupuję np. 1000 akcji. Po dłuższym czasie, gdy okazuje się, że cena to 30 USD, więc sprzedaję wszystko. Natomiast po przejrzeniu opcji tej gry giełdowej widzę, że sprawa sprzedania potem tych akcji może być dużo trudniejsza, niż wyglądało to na początku.
[8] Czy moja strategia wyboru akcji do zakupu jest słuszna? Przejrzeć wykres wahań kursu z ostatnich kilku miesięcy, znaleźć sobie ten zakres cen, zobaczyć, czy aktualna cena jest w dolnej granicy tego zakresu. Jeśli tak to po prostu kupić znaczną ilość akcji i poczekać, aż - miejmy nadzieję - po kilku tygodniach czy miesiącach wartość akcji skoczy do górnej granicy tego zakresu. A jeśli nie, szukać dalej w wykresach innych firm. Oraz dodatkowo wesprzeć się MACD do znalezienia dobrego momentu kupna, a potem sprzedaży. (Swoją drogą w wiki są linie ciągła i przerywana, a w analizie technicznej na stronie gry giełdowej różowy i niebieski; który odpowiada któremu)? Zdaję sobie sprawę, że prawdziwa giełda jest dużo bardziej skomplikowana, ale czy są jakieś rażące niedopatrzenia w tym prostym scenariuszu?
Pozdrawiam! |