crazy8 napisał:
Właściwie to pytanie o Aliora było tylko pretekstem żeby zapytać o inne rzeczy, nie interesuje mnie ta spółka. Twoja wiedza też zapewne odbiega od Buffeta, i wiedza większości zawodowych inwestorów, dość powiedzieć że Buffet czyta gazety finansowe i inne analizy dzień w dzień przez ponad 50 lat od 5 do 7 godzin dziennie. Powinno, gdybym inwestował tu rzeczywiste pieniądze pewnie też zachowywałbym sie tak nudno jak Buffet, ale to tylko gra wiec co za frajda kupić akcje cd project i sprzedać po 2 latach z 300 procent przebitki - w ten sposób niczego się nie nauczysz.Zresztą mogę założyć 2 portfel i zastosować w nim taką strategie gdzie wg. nie będe na niego zaglądał.
Na marginesie to nikt nie kwapi się ani odpowiedzieć co sądzi o tym aliorze ani czy istnieje tu mechanizm dźwigni o co pytałem. Zamiast konkretnej odpowiedzi dostaje jakieś filozoficzne refleksje że moge stracić "ciężko zarobioną" wirtualną kase
ps. Jeszcze pytanie techniczne- kupiłem akcje kilku spółek i dalej widnieje przy nich napis-"pozycja otwarta"- czy to znaczy że są w trakcie skupu? i czy jak wszystkie zamówione trafią na mój portfel pojawi się w końcu napis- "pozycja zamknięta?"
A to zdecydowanie nie mam takiej wiedzy, tylko napisałem co przeczytałem w książce
Ja napisałem że alior to kiepska inwestycja z punktu widzenia fundamentalnego.
Nie ma dźwigni, przynajmniej ja nie spotkałęm.
Jest w trakcie skupowania, potem się zakończy.
Jeżeli będziesz traktował tą gre jako grę a nie jako realną sytuację to ic się nie nauczysz bo w głowie będziesz miał zawsze świadomość że to wirtualna kasa i jak stracisz to nic się nie stanie.
Jeżeli myślisz że coś potrfisz, masz rację. Jeżeli myslisz że czegoś nie potrafisz, również masz rację.