Przede wszystkim wielkie sorry, że wrzucam ten wpis dopiero teraz, ale niestety sprawy osobiste nie pozwoliły mi tego zrobić w piątek.
Kontynuując burzliwą i wielokierunkową dyskusję spróbuję przedstawić swoją wizję dalszych ruchów Ropczyc...
Otóż najpierw wykres tygodniowy:
http://prntscr.com/44lw13
Przesłanek do wzrotów mamy kilka, a mianowicie:
1. Czerwona linia wsparcia testowana cztery razy i za każdym razem solidnie wytrzymała. Obecnie znajdujemy się w jej okolicach.
2. Poziom oporu na 20 zł, który kilkakrotnie zahamował wzrosty został przełamany. A jak połączymy w jedno obie linie to mamy trójkąt z którego wyszliśmy na ciut wyższym wolumenie (czego nie widać na wykresie). Zgodnie z teorią po wyjściu z trójkąta kurs często wraca do do wsparcia co mamy widoczne aktualnie.
3. Wykupienie wskaźników szczególnie mocno na STS.
4. Kurs znajduje się w okolicy 20zł co niewątpliwie jest poziomem wsparcia psychologicznego.
5. Podejście świeczkowe - mamy ostanie dwie tygodniowe świeczki, które w teorii są szpulkami.
"Świeca nazywana szpulką charakteryzuje się stosunkowo małym korpusem z długimi cieniami. Kolor korpusu może być biały lub czarny. Jeśli na rynku rysuje się szpulka oznacza to, że siły „byków” i „niedźwiedzi” wyrównały się, a rynek wytracił siły do dalszych wzrostów lub spadków.
Do tej pory kurs spadał więc świece sugerują przejmowanie rynku przez niedźwiedzie.
Ok. Starczy tych przesłanek na tygodniowym - dorzućmy wykres dzienny.
http://prntscr.com/44m1vv
Ostatnie wzrosty zostały zahamowane i nastąpiła korekta. Można uznać, że jest to forma flagi, która dotarła do dolnego ograniczenia a także do wsparcia z wykresu tygodniowego.
No i wskaźniki MACD mega wykupiony, STS zawraca do jazdy w górę. :D
Reasumując w piątek przed 14 złożyłem zlecenie na 500szt. akcji w realu. Srednia cena wyniosła 19.98 więc zaokrąglam sobie do 20zł
SL ustawiony na 18,75 zł - do straty troszkę ponad 6%.
P.s. Tym zagraniem mam zamiar odbić się po stratch na kociołkach...
Pozdrawiam
Edytowany 2 raz-y, ostatni raz: 2014-07-21 21:56:30