Witam kolegów, jakiś czas temu pisałem, ze wg. mnie formacja trójkąta jest niewłaściwie sporządzona. Teraz chciałbym przypomnieć dlaczego tak sądziłem, nie chodzi oczywiście o krytykę wykreślenia poprzednich formacji, a jedynie podzielenie się moimi spostrzeżeniami związanymi
z prawidłowością wykonywanych analiz technicznych i wymianą poglądów w tym zakresie. Dzięki wymianie poglądów wszyscy się doskonalimy więc postaram się przedstawić własny punkt widzenia.
Wg mnie wyznaczanie formacji ma charakter subiektywny, to znaczy, że każdy z nas ma prawo do własnych osądów w temacie poprawności formacji - jeden stwierdzi, że linia powinna być 2 mm wyżej, inna osoba, że 2 mm niżej, 3 jeszcze inaczej. Oczywiście wszystko ostatecznie koryguje rynek. Pomimo tego staram się z dużą dokładnością je wykreślać i starannie analizować składowe formacji. Niedokładne sporządzenie wykresu, zwłaszcza jeżeli chodzi o wsparcia i opory, pośpieszna analiza wolumenu może skutkować niewłaściwym momentem wejścia w rynek i ew. niepotrzebnymi stratami. Poniżej moja propozycja wykresu trójkąta, oraz wnioski z niej płynące. Mam nadzieję że uda się z tymi rysunkami....
Na wstępie krótko opiszę dlaczego w moim przekonaniu nie było wystarczających podstaw do zakupu Bytomia (analiza rysunku)
1) wolumen – pkt 2 nie styka się z podstawą trójkąta, w pkt 3 następuje podwójne odbicie na podstawie trójkąta, które moim zdaniem powoduje przedwczesne wytracanie impetu wolumenu, o czym może świadczyć osiągnięcie jego najniższej wartości.
2) formacja – wg mojego zdania górny bok trójkąta powinien być wyrysowywany zgodnie z knotami, obniżenie boku do poziomu korpusu powoduje zmniejszenie pola trójkąta oraz może powodować przedwczesne wnioski co do kompletności formacji, co znacząca podwyższa ryzyko niepotwierdzonego wejścia w rynek.
3) Czas – wcześniejsze wyczerpanie wolumenu powoduje, że wybicie ponad opór jest znacząco osłabione, i nie rokuje na dalsze wzrosty, co faktycznie potwierdza późniejsze zachowanie kursu. Moment wybicia następuje przy relatywnie niskim wolumenie…
Podsumowując, moim zdaniem, w każdym kryterium formacji występują duże wątpliwości – niewłaściwie wyznaczony górny bok trójkąta, brak zetknięcia świec z podstawą trójkąta pkt.2 , przedwczesny spadek wolumenu spowodowany jego wytracaniem w pkt 3 spowodowały, że wg mnie formacja była spalona i nie rokowała pomyślnie.
Nawet w przypadku braku wątpliwości przy formowaniu się trójkąta zwyżkującego warto poszukać w necie informacji na temat skuteczności tej formacji. W przypadku spełnienia wszystkich ww. kryteriów formacji jest ona skuteczna m.in. w ok. 50% - dalsza kontynuacja trendu. Zatem wnioskuję, że ww. punkty mogły istotnie obniżyć jej skuteczność. Chociaż wg mnie spadki były skutkiem raczej ważnych informacji fundamentalnych.
A teraz co do prognozy na najbliższy czas… i sensowności inwestycji w walory kilka wykresów, które informują o kilku istotnych sygnałach...
Linie 1 – 2 potwierdzenie odwrócenia trendu, próbujemy zidentyfikować, czy nastąpiła zmiana trendu.
Linia 4 – do punktu B potwierdzenie trendu spadkowego.
Punkt B próba wybicia z trendu spadkowego, która prawdopodobnie skończy się niepowodzeniem ponieważ …….opór tworzy nie tylko linia 4, z którego byki chcą się wydostać, ale również linia 2, która była już wielokrotnie testowana.
Idziemy dalej i zerknijmy na osiągnięty dotychczas poziom korekty spadku określonego linią 4. Magiczne liczby Fibonacciego pomagają nam szybko zidentyfikować bardzo ważne poziomy 23,6% oraz 38,2%. Ewidentnie widać, że byki są w potrzasku od kilku dni, a czas nie jest ich sprzymierzeńcem.
Do tego dodajmy jeszcze SMA 200 oraz SMA 50 potwierdzające początek walki o trend spadkowy, dla zwolenników można również wykreślić kolejną spadkową falę Elliota
Podsumowując moim zdaniem raczej widziałbym tu krótkoterminową korektę (lub w zależności od przyjętych założeń trend boczny), z docelowymi dalszymi spadkami
1 poziom - 1,72 zł zgodnie z 23,6 % Fibonacciego
2 poziom – 1,65 zł zgodnie z 0% Fibo
W międzyczasie możliwe konsolidacje. Zalecałbym odczekać z inwestycją do czasu rezultatu walki o wybicie ponad linie oporu 1 oraz Fibo 38,2, jeżeli do tego nie dojdzie sugeruję rezygnację z inwestycji.
Edytowany 18 raz-y, ostatni raz: 2015-03-19 21:38:37