Załóż konto | Przypomnij hasło
Filtruj wg spółki:
Analiza finansowo (wskaźnikowo)-techniczna Enei
Wyświetleń: 11752. Obserwuje: 3 osób.
2013-10-15 17:29
Cena waloru: 14.22

gallanonim

WRC
Shouty: 13204
0
Witajcie panowie ponownie. Rozważam zrobienie analizy Agory, ale nie bardzo wiem z czym porównać jej wyniki. Należy ona do indeksu WIG-MEDIA, ale jako jedyna z tego indeksu zajmuje się prasą więc nie wiem czy porównywanie jej wyników z wynikami spółek typu cyfrowy polsat ma sens :/
No i jeszcze jedno. Jakby, któryś z was mógł mi podać wzór na WACC, EVA, bądź inne istotne wskaźniki, które nie znalazły się w mojej poprzedniej analize, ale w taki sposób by składały się one wyłącznie z danych zawartych w raporcie, czyli przykładowo, nie podawać danej typu EBIT-T, gdyż takiej w raporcie nie ma, tylko zysk operacyjny * 0,81 (chociaż to tylko przykład i już wiem co to EBIT-T, więc z tym bym sobie poradził). Z góry dzięki

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2013-10-15 17:40:48
"The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter."

2013-10-15 18:37

Usunięty

Shouty: 0
0
ROIC = (EBIT * (1-T)) / Kapitał stały
T- wysokość opodatkowania

Kapitał stały to składowa wielu rzeczy, na wiki możesz znaleźć co wchodzi w skład.

WACC = (D/D+E)* Kd + (E/D+E)* Ke

D - wielkość długu
E - wielkość kapitału własnego
Kd - koszt długu
Ke - koszt kapitału własnego

Następnie jak obie rzeczy są policzone to najważniejsze jest by ROIC>WACC. Wtedy firma się rozwija.

Teraz by policzyć EVA potrzebny jest jeszcze IC. Najłatwiej policzyć go tak:

IC= Aktywa trwałe + Kapitał Obrotowy Netto (KON)

Wtedy masz wzór na EVA= (ROIC - WACC)* IC

Moim zdaniem o wiele ważniejszym kryterium po za analizą wskaźnikową jest analiza sektora. To, że wyniki są dobre lub bardzo dobre nie oznacza zawsze wzrostu akcji danej spółki. To wymaga jednak już poznania sektora, rzetelnego określenia czynników sukcesu, atrakcyjności sektora, konkurencji i jeszcze kilku rzeczy Moim zdaniem kluczem jest najpierw znalezienie sektora, a potem badanie spółek w nim i porównywanie ich względem sektora.

2013-10-15 18:53

gallanonim

WRC
0
Pod wielkością długu, rozumiesz sumę zobowiązań długo- i krótkoterminowych?
Koszt długu - w raporcie tego nie ma (bezpośrednio), jak wyliczyć?
To samo pytanie co do kosztu kapitału własnego i kapitału obrotowego netto.
Aha, i przypomniałem sobie również o dźwigni finansowej, którą też chciałbym umieć obliczać.
Największym moim problem jest to, że jeśli w jakimś wzorze pojawiają się wielkości, które nie znajdują się bezpośrednio w raporcie finansowym, to nie mam pojęcia jak je obliczyć :/

Edytowany 3 raz-y, ostatni raz: 2013-10-15 19:26:30
"The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter."

2013-10-15 19:57

Usunięty

0
No wiele rzeczy nie jest podanych, ale na ich podstawie się da wszystko policzyć.

Dług to jest kredyt, obligacje. Czyli zobowiązania długoterminowe.

Jak na wikipedii wpiszesz sobie np EVA (ekonomiczna wartość dodana) to tam poszukasz sobie co potrzeba Wiele rzeczy jest podlinkowanych i można sprawdzić

2013-10-15 20:19

gallanonim

WRC
0
Z przykrością stwierdzam, że jedyne co znalazłem to wzór na KON, a więc jednocześnie mam IC.
Kosztu długu ani kapitału własnego nadal nie potrafię obliczyć. Nie mógłbyś mi zwyczajnie napisać jak je obliczyć (podając dane ze sprawozdania), a nie odsyłać mnie do jakichś wikipedii, w których i tak nie jest to wytłumaczone w taki sposób bym sobie z tym poradził?
I jeszcze wracając do wielkości długu, bo też nie wiem jak to rozumieć. Dług to kredyt i obligacje, CZY po prostu zobowiązania długoterminowe? Bo trochę zawile to sformułowałeś (a ja tylko przypomnę, że jestem strasznym laikiem).

Edytowany 4 raz-y, ostatni raz: 2013-10-15 21:15:47

2013-10-16 11:53
Cena waloru: 14.43

Ribi

Warszawa
Shouty: 8444
0
No na logikę - dług to po prostu kapitały obce, to co firma jest dłużna innym firmą,banką lub instytucją finansowym. (nie tylko długoterminowe, bo krótkoterminowe też mogą być oprocentowane- o ile nie składają się w całości np. z Kredytu kupieckiego).
No i właśnie dlatego nie podawałem Ci wzoru na WACC tylko pisałem jak obliczyć kapitał obcy lub kapitał własny na podstawie danych ze sprawozdań finansowych.

Koszt kapitału własnego - "CAPM = Rf+B(Rm-Rf)
Gajdka, E. Walińska – „Zarządzanie finansowe: teoria i praktyka.”, FRR 2000
Ale teraz tak - W swojej pracy Ehrbar "Eva Strategie tworzenia wartości" Podkreślił, że większość indywidualnych wyliczeń opiera się na modelu CAMP bez skomplikowanego współczynnika B - który wg niego przez swoją statystyczną budowę z każdym nowym dniem zmienia swoją wartość.
Wzór na kapitał własny będzie więc w uproszczeniu wyglądał tak RF+(Rm-RF)
Rf - Czyli tzn stopa bezpieczeństwa (jak już napisałem najczęściej przyjmuje się 10 letnią rentowność obligacji państwowych - choć nie tylko, niektórzy stosują tutaj wartość obecnej stopy procentowej, lub obligacje Państwowa 5 lub 20 letnie) a Rm to stopa zwrotu z głównego indeksu giełdowego (np WIG20 - bo WIG30 nie ma długiej historii , lub indeks sektoru bankowego, neergetycznego itd.) Dajmy na to 10 lat temu WIG przyjmował wartość 3000 teraz jest to 4000 wykonujemy więc obliczenia (4000-3000)/4000 = 25% przyjmijmy dla uproszczenia, że RF będzie przyjmował wartość 5%. W tej bardzo uproszczonej formule dla wyznaczania Kosztu Kapitału własnego po skróceniu wzoru Kkw będzie po prostu równy zwrotowi z indeksu giełdowego z ostatnich lat- Tak więc koszt alternatywny jaki ponieśliśmy inwestując w daną akcję zamiast której mogliśmy wybrać Inwestycje w Indeks X. (Oczywiście instutucje finansowe, banki i biura maklerskie wykorzystają poprawny rozszerzony o współczynnik Beta model CAMP). Leszczyński natomiast w obliczeniach w pozycji "Podstawy analizy ekonomicznej wyd.I" Przyjął w swoim przykładzie Koszt kw jako stopę bezpieczeństwa, więc po prostu te Rf(5% w wcześniej omawianym przykładzie). Nikt nie jest w stanie dokładnie wyliczyć Kkw bo tak jak pisał Abramis jakie założenia takie wyniki. A jak widzisz założeń może być multum.

Teraz koszt kapitału obcego - bo mając Kkw i Ko WACC nie powinno już stanowić najmniejszego problemu ! Koszt kapitału obcego w pozycji "Metody wyceny przedsiębiorstw" Dariusza Zarzeckiego w starym wydaniu wyliczany był w następujący sposób:
Z rachunku zysków i strat szukasz notki koszty finansowe - spoglądasz na przypis i do niego się właśnie udajesz - tam masz wymienione jakie koszty dotyczą bezpośrednio kredytów i pożyczek (kosztami są odsetki) i to będzie właśnie nasz licznik. Mianownikiem natomiast będzie wartość z Przepływów pieniężnych (Spłata kredytów i pożyczek). możesz w ten sposób ustalić jaki % z zapłaconych w tym roku pożyczek stanowiły ich koszty, obliczając w ten sposób Koszt kapitału obcego. Co najważniejsze ! Przy koszcie kapitału obcego wykorzystujemy efekt tarczy podatkowej (nie będę sie o niej rozpisywać, ale znajdziesz ją w książce Gabrusewicza "Podstawy analizy finansowej przedsiębiorstw" Gdy tylko będziesz miał taką potrzebę. Tak więc odsetki od kredytów i pożyczek traktowane są jako koszty - przez co można je odjąć od podstawy opodatkowania ... do czego zmierzam-- jeśli koszt kapitału obcego wyjdzie Ci na poziomie 10% musisz odjąć od tego T (nominalna wartość oprocentowania) czyli 10%*0,81 = 8,1% - tyle Wynosi teraz koszt kapitału obcego.

WACC - Wzór już masz podany kilka postów wyżej, ale żeby go opisać Liczysz jaki procent majątku stanowią kapitały obce dajmy na to 50% i kapitały własne (50%). WACC będzie więc wyglądał następująco 50%*Kkw+50%*Kko jeśli Kkw =5% to WACC będzie równy 2,5%+4,05% = 6,55%

P.S. Gallanonim na wikipedi masz po prostu podane wzory - nie ma tam odniesień jak wykorzystać je w praktyce - czy też jak wyliczyć koszt kapitału obcego za pomocą sprawozdań finansowych, takich informacji trzeba szukać w literaturze.
Pozdrawiam
https://www.inwestycjegieldowe.com

2013-10-16 14:46
Cena waloru: 14.31

gallanonim

WRC
0
Dobra, dzięki Ribi, chyba zrozumiałem. Postaram się to wszystko wyliczyć i jakoś tutaj zamieścić, wtedy powiecie mi czy dobrze to zrobiłem

Dodano 2013-10-16 16:00
Ok. Przy wyliczaniu kosztu kapitału własnego pominąłem wspomnianą przez Ribiego wartość B, a za Rf przyjąłem wartość stopy procentowej (2,5%)
Dane pochodzą z raportu Enei za 2012 rok
Zamieszczam wszystkie dane wraz z obliczeniami:

Edytowany 4 raz-y, ostatni raz: 2013-10-16 16:10:10

2013-10-16 21:53

Ribi

Warszawa
0
Brawo gallanonim
Piękne wyliczenia - ale jak sam widzisz bez współczynnika B ten koszt kapitału własnego wyszedł nam strasznie duży (i w przypadku każdej ze spółek byłby taki sam), gdyby współczynnik B wynosił np, 0,5 zmieniło by to całkowicie ten koszt(możesz wpisać w google "model CAMP" gdzie będziesz miał link do pracy analityka p Malinowskiego,który pokazuje jak wyliczyć dokładnie i prawidłowo współczynnik B - ten sam analityk podkreśla jednak, że jest przeciwnikiem tego modelu). Dlatego jak już wczesniej nadmieniłem nawet bez Bety model ten jest ogromnie uzależniony od waloru statystycznego. Choć w tym wypadku nawet gdybyśmy posługiwali się samym kosztem kapitału obcego - to EVA wyszło by procentowo ok 5% na minusie. (ROIC-WACC). Gdybyśmy za koszt kapitału własnego przyjeli 2,5% to WACC też byłby >5%- tyle ile wynosi ROIC (Bo Kko oscyluje w granicach ponad 10%). Możesz więc postawić spółce dużego minusa - że ekonomiczna wartość dodana generuje ujemne wartości, innymi słowy spółka ponosi większe koszty ze swojej działalności niż "realne" zyski, a więc ma ograniczone możliwości rozwoju. W przypadku ujemnych wartości EVA wycena akcji przeważnie wykazuje ujemne wartości (co nie jest oczywiście możliwe, gdyż akcja nie może kosztować nas np -5zł ).

2013-10-16 22:27

gallanonim

WRC
0
A może chodzi o Malińskiego, a nie Malinowskiego?

Edytowany 5 raz-y, ostatni raz: 2013-10-16 22:51:18

2013-10-17 10:30
Cena waloru: 14.35

Ribi

Warszawa
0
Tak galanonim dokładnie o tego Pana mi chodziło
Z pełnym spokojem mogę polecić jego "notatki" i metody wyliczenia.

2013-10-17 14:05
Cena waloru: 14.48

gallanonim

WRC
0
Dzięki Ribi za wszystkie rady, już wiem jak obliczyć betę.
Powiedz mi czy nie ma jakiejś uproszczonej metody wyliczenia jej? Np. interwał miesięczny na wykresie, wyliczenie stóp zwrotu dla każdego miesiąca, wyliczenie średniej i podzielenie jej przez np 30? (jeśli w ogóle dobrze kombinuję, bo same liczby mogą mi się jeszcze mylić ).

Edytowany 4 raz-y, ostatni raz: 2013-10-18 02:07:40

2013-10-19 06:27
Cena waloru: 14.72

Usunięty

0
Ribi

Po pierwsze model CAPM ma swoje także wady i moim zdaniem wcale nie jest lepiej miarodajny od EVA. Po za tym jaki jest problem w tym, że EVA może spadać ?? Przecież nie wszystkie firmy muszą przynosić zyski. Na tym polega umiejętność policzenia wszystkiego by sprawdzić o co biega w danej spółce. Jak wychodzi minus, to graj pozycję short a nie long na spółce To jest tak samo jak przy dywersyfikacji Markovitza z AT. Wychodzi wartość ujemna na koniec to wiadomo co się gra Tak samo jest tutaj.

Ale podkreślę jeszcze raz,analiza wskaźnikowa to powinno być uzupełnienie AF, a nie główną składową. Te wyliczenia powinny być tylko i wyłącznie pomocnicze w ocenie sytuacji, a nie dominantą.

Podam prosty przykład na temat spółki CCC. Nie robiąc żadnej analizy wskaźnikowej, tylko analizę sektora i makro wyszedłem z założenia, że spółka ma dalszy potencjał wzrostu. Zresztą na shout była krótka rozmowa na ten temat jak cena akcji oscylowała ~100 zł. Wszystkim wyszło by sprzedawać, a mi wyszło by trzymać lub dokupić na korekcie. Takowa korekta była i można było tankować mocno, dziś akcje oscylują ~130 zł. Widać jak na dłoni kto miał rację.

2013-10-19 11:26

Ribi

Warszawa
0
Abramis

- oczywiście, że tak .
Ale przecież ciągle wspominam o wadach modelu CAMP - przez jego statystyczną budowę.
Nie powiedziałem też, że jest lepiej miarodajny od EVA - co więcej nie można ich w ogóle ze sobą porównywać
CAMP służy czemu innemu...a czemu innemu EVA .
A co ze shortem i longiem - to oczywiście, że można - w żadnej swojej wypowiedzi temu nie zanegowałem ^.-
jednak to co piszesz w ogóle nie pasuje do Modelu Markowitza Abramis - gdyż jednym z podstawowych założeń tego modelu jest zakaz krótkiej sprzedaży.
Przykład z CCC jest bardzo fajny ale...jeden przykład to troszke za mało, aby stwierdzić "kto ma rację". Analiza Finansowa jest oczywiście tylko składową AF - ale taką samą składową jak analiza sektorowa, czy makrootoczenia. Dla mnie finanse są podstawą - bo tym się zajmuje, i na tym się znam najlepiej. Mogę tutaj podać przykład LENY, czy GRAALA - przy których nie badałem sektora pod żadnym względem, zająłem się jedynie Analizą finansową i wyceną, która wg mojego systemu wskazała mi niedowartościowanie spółek i podała ich przybliżoną wartość . Też mogę teraz napisać, że "Widać kto miał rację". - Ale..ktoś to używa AT nie robił w ogóle AF jego spółka mogła wybić i też może powtórzyć naszą sentencję .

Gallanonim

Coś mi się wydaje, że oprócz tych informacji, które dostajesz od Abramisa i ode mnie nie sięgasz już po żadne inne .
Podałem Ci analityka, który zajmuje się wyliczeniami Bety - więc na nim musisz się wzorować. Łatwiejszego sposobu nie ma. B=B. Jeżeli jest to zbyt pracochłonne to skorzystaj z innej formy wznaczania KW - Nie bez powodu przy każdym wzorze podawałem literature, z której jest on zaczerpnięty. Robię to właśnie po to, żeby ułatwić Ci poszukiwania wiedzy. Bo takowej nie dostaniesz na tacy.

Pozdrawiam

Edytowany 2 raz-y, ostatni raz: 2013-10-19 11:34:50

2013-10-19 12:24

Usunięty

0
Ribi

Oj z Markowitzem nie jest tak do końca, bo model pozwala na to. Często wychodzą wartości ujemne a to wtedy daje tylko możliwość gry krótkiej lub jak nie ma możliwości grania na krótko to nie kupujesz i czekasz aż się model zbilansuje przy dywersyfikacji.

Co do CAPM i EVA, ja nie porównuję ich jako substytuty, ale moim zdaniem każdy z tych systemów ma swoje wady i tyle Wg mnie mniejsze wady ma EVA choć różnych rzeczy o tym można się naczytać.

Co do CCC i ogólnie AF. Przykład był prosty, jak ktoś wie jak wygląda w tym sektorze (obuwie) sezonowość plus informacje, które były jak otwarcie na nowe rynki to nie trzeba dużo więcej kombinować.
Moim zdaniem za bardzo eksponujesz wartości finansowe, bo by finanse były zachęcające do kupna spółki to musi pozwolić na to sytuacja makro jak i potencjał sektora, bariery wejścia nowych graczy na rynek, bariery wyjścia z niego. Stopień nasycenia rynku, poziom technologiczny, czy panują tutaj oligopole, duopole itp. Sporo jest tego, ale to moim zdaniem o wiele szybciej zobrazuje i wyraźniej pokaże, czy warto zajmować się spółkami z tego sektora.

2013-10-19 12:49

gallanonim

WRC
0
W porządku Ribi, już sam wyczułem, że trochę się na was uwiesiłem, ale na etapie, na którym jestem bardzo ciężko znaleźć wyjaśnienie wielu rzeczy w internecie, więc faktycznie będę musiał poszukać jakichś lektur.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc

GPWŚwiatWaluty
 Notowania GPW
WIG78695.6-0.41%10:21
WIG202153.3-1.14%10:36
WIG20 Fut2181.0-0.41%10:21
WIG20USD519.2-1.43%10:21
mWIG406000.6-0.70%10:21
sWIG8023416.2-0.01%10:21
 Notowania Świat
Dow43870.3+1.06%11-21
SP500 Fut5955.5-0.25%10:26
Nikkei38283.8+0.68%7:45