Załóż konto | Przypomnij hasło
Filtruj wg spółki:
wracamy do parytetu złota??
Wyświetleń: 8839. Obserwuje: 10 osób.
2013-11-09 10:26
Cena waloru: 20.60

Johnson998

Wrocław
Shouty: 65535
0
astra69. Jest zasadnicza różnica pomiędzy trzymaniem złota pod łóżkiem a pieniędzmi w cukierniczce albo skarpecie z dziurą. Pieniądz to papier.. jest wart wtedy kiedy ktoś czyli państwo daję na niego gwarancję, że ma jakąś wartość, kiedy jej nie ma jest zwykłym świstkiem papieru, którym co najwyżej można się podetrzeć.. papier zawsze można wyprodukować bo jakoś nie brakuję drzew na ziemi. Złota nie wyprodukujesz ile chcesz i kiedy chcesz.

2013-11-09 11:11

astra69

...
Shouty: 1
0
Chyba w końcu kupię tego Veyrona i sprawdzę ile naprawdę pali :-)
Johnson tu słusznie zauważył. Już nie jeden alchemik sparzył się (czasem dosłownie) na transmutacji metali.

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2013-11-09 11:14:06

2013-11-09 16:55

luczek

Shouty: 756
0
To, że obecny system zle działa to wiadomo. Problem z z parytetem złota jest taki, że rozwijające się gospodarki potrzebuja coraz wiecej kapitału a złota jest coraz mniej. Kiedys złoto zniknie całkowicie z planety i co wtedy? Już nie mówiąc o tym, że w dzisiejszych czasach złoto jak wszystko inne podlega spekulacjom.

"Jestem anonimowym przegrywającym " :P

2013-11-09 18:02

Usunięty

Shouty: 0
0
astra69

Ta moja aluzja miała na znaczeniu, że jak ktoś kupuje fizycznie złoto, to ma gdzie je przechowywać, po za bankami itp. To tak samo jak kupujący furę, bo ma kasę, potem patrzy, że benzyna pożarła mu o wiele więcej Po za tym aspekt złota nigdy nie może odnosić się do waluty jako wymiana stricte. Parytet daje pewne pojęcie ile w danej walucie jest warta uncja.

luczek

Skąd zniknie ?? Bo dla mnie jedynym sposobem zniknięcia złota jest przemysłowa przeróbka, co powoduje zmniejszenie ilości metalu. Jak wydobędą wszystko, to zakładając, że złoto będzie rezerwą, to stan się nie zmieni

Kapitału potrzebują banki i państwa. Ale jak już pisałem, co Ty wiesz o teorii pieniądza ... Dla Ciebie to państwa i banki mają mieć kasę

2013-11-09 18:18

luczek

0
A to ciekawe. To firmy niby nie potrzebuja kapitału? Konsumenci nie potrzebuja kapitału? Dodam jeszcze, że parytet złota niesprawiedliwie uprzewilejowuje państwa, które maja naturalne zasoby tego surowca, kosztem tych które nie mają.

2013-11-09 18:33

Usunięty

0
luczek

Aha czyli żyjemy kredytem, bo o tym napisałem Brawo, ciekawe kto to spłaci i kiedy. Czyli popierasz ten system dzisiejszy, a chcesz go negować Masz rozdwojenie jaźni czy jak ??

Uprzywilejowanie względem wydobycia złota ?? Chłopie skąd Ty się urwałeś Każdy kraj ma rezerwy złota. Kwestia kto ma ile, i jak może robić sobie parytet. Serio masz 0 pojęcia o czymkolwiek związanym z gospodarką

Jakby takie rzeczy pisał gość w wieku np. 15 lat to bym się nie zdziwił, ale Ty masz sporo więcej i jak widać robisz z siebie przygłupa non stop Jesteś takim pożytecznym idiotą, któremu wydaje się, że trzeba zmienić system, ale w efekcie dążysz do potwierdzenia stanu faktycznego

2013-11-10 10:00

luczek

0
Niestety zyjemy kredytem. Nie jest to dobre każdy o tym wie. Ale jestesmy od niego uzeleznieni, takie sa fakty i nie ma się co obrazac na fakty. W 2008 roku kiedy pojawił się kryzys bankowy i zaczeło brakowac kredytów mielismy powazna recesje. Gdyby politycy i banki centralne nie ruszyły do akcji byłoby znacznie gorzej, byłoby cos takiego jak w roku 29.

Każdy kraj ma rezerwy złota, ale tym co maja zasoby naturalne łatwiej te rezerwy zgromadzic niz tym co ich nie maja. Jeżeli ustalimy sobie dowolny parytet to też niewiele zmienia bo można teoretycznie ustalić taki parytet, że wystarczy mi w skarbcu jedna uncja ale to by było bez sensu.

Już tutaj o tym pisano. Gdyby parytet złota był taki fajny to nikt by go nie zmieniał.

Nie jestem za obecnym systemem, ale to nie znaczy ze musze popierac parytet złota. Przede wszystkim jestem przeciw forexowi bo on psuje cały rynek. M in. to z powodu forexu niektóre kraje musza prowadzic polityke taniego pieniadza (nie mówie ze jest to jedyny powód, ale dosyc istotny).

Na argumenty ad personam nie odpowiadam, nie bede sie znizał do poziomu przedszkolaka. W celu ochłonięcia proponuje wziac wiaderko i łopatkę i udac sie do piaskownicy.

2013-11-10 20:23

Usunięty

0
luczek

Tak od końca zacznę. Akurat to, to bym radził Tobie wziąć pod względem gospodarki i przeanalizować co kiedy miało swoje efekty Dlatego dalej jesteś pożytecznym idiotą, bo nie znasz nic Co gorze, a to pisze już chyba któryś raz, to kompletnie nie rozumiesz nawet systemu, który wyznajesz Po prostu nie rozumiesz co to są efekty działań... A te efekty nie są widoczne dziś, jutro, tylko za jakiś czas. A ten czas zależy od tego co kto się czym bawi. Najprościej jakbyś nauczył się w praktyce, czyli zakładając własną firmę. Wtedy byś zobaczył, że to co piszesz jest kompletną bzdurą i nie ma kompletnie żadnego pokrycia. Ale jak domyślam się, Ty i prowadzenie firmy to się nie zdarzy Więc może chociaż książki poczytaj, bo to odda może te 30% o tym co piszę notorycznie do Ciebie.

No to jedziemy dalej od końca... Forex i tani pieniądz... To ma pokrycie owszem jak się dodrukuje dużo, to kasę trzeba włożyć, ale argument, że to zmusza kraje do taniego pieniądza, to wręcz absurdalny i pozbawiony podstaw argument. Wytłumacz mi proszę jak krowie na miedzy, gdzie tu masz symbiozę Twoich dwóch rzeczy Próbuję w głowie przeanalizować jakieś absurdalne tezy, ale to się wyklucza. Zakładam ponownie, że Twoje pojęcie o teorii pieniądza jest 0. Bo nawet nie rozumiesz podstawowego faktu drukowania pieniędzy i jego oddziaływania

Idziemy dalej... No widzisz parytet złota nie jest może genialny, bo moim zdaniem to nie jest panaceum na wszystkie problemy, ale jest najlepszym do dziś rozwiązaniem. Jak widać zwiększenie płynności (dodruk) sprawdził się o tyle, że UE ciągle jest w d.... a USA mimo tego miało shutdown Jakbyś wiedział na czym polegała bańka internetowa, a potem nieruchomości i co było ich przyczynami, to może dojdziesz do wniosku, że to nie Forex, nie giełdy, nie banki komercyjne, a banki centralne były przyczyną Skutek było widać i widać jeszcze dziś, a zapewne ostatnie działania FED będzie widać za 5 lat. Ale za 5 lat to, Ty sobie ubzdurasz, że to wolny rynek znowu wszystko popsuł Po za tym, wyjaśnij mi gdzie ktoś pokazał wadliwość parytetu złota Czekam niecierpliwie

No to prawie sama góra... Jasne, kraje co wydobywają złoto to firmy pochodzące z tych krajów No no jak tak popatrzeć to w RPA Nelson Mandela powinien być zdrajcą i rozstrzelany Bo przecież, wydobycie tam diamentów, złota, srebra i jeszcze kilku rzeczy służyło temu krajowi Tylko jakoś mi się wydaje, że ci wszyscy ludzie byli niewolnikami innego kraju, tak jakoś mi kojarzy się Holandia od razu

No to walimy TOP. No to czyli popierasz życie kredytem Mnie to akurat nie dziwi, bo firmy nie prowadzisz, a jak masz jakiś kredycik konsumencki, to on jest i tak pryszczem. No chyba, że robisz jak reszta, kupujesz mieszkanie, samochód, zmnieniasz meble i to wszystko finansujesz kredytem Wtedy zaczyna się problem. Bo ja nie chcę potem ze swoich podatków ratować takich ludzi, co nie mają mózgu, pojęcia o czymkolwiek, są typowym bydłem gonionym na pastwisko, a potem na rzeź.
Bankom zaczęło brakować kasy... A chociaż wiesz dlaczego zaczęło brakować tym bankom kasy ?? No bo z tego co napisałeś, to jakby nie drukowanie to by się świat zawalił Wiesz jakoś Polska po '89 się nie zawaliła, dopóki Balcerowicz łap swoich nie położył. Polska wtedy na początku przeżywała renesans produkcji oparty na wolnym rynku, ale tacy co wierzą że jakiś idiota na górze wie lepiej co jest potrzebne ponad 1 mln przedsiębiorców, to super Efekty właśnie są. A przedsiębiorcy ustawiają się do stanu faktycznego. Jak rozumiem, dla Ciebie założenia Rostowskiego w sprawie fotoradarów, też były słuszne, tak samo jak teraz akcyza wyższa na alkohol ma przynieść wyższe wpływy O kryzysie, o którym piszesz, to już lepiej nie będę pisał, bo szkoda gadać...

2013-11-10 23:29

luczek

0
na takim poziomie nie ma sensu dalej dyskutowac Abramis, jestes zwykły burak i tyle. Lansujesz sie, że masz własną firme. I co z tego ze masz? Gdyby nie kredyty to dawno by padła bo bys nie miał popytu na twoje produkty. Kredyty same w sobie nie są złe, są złe jesli się je rozdaje kazdemu, nie zwazajac na zdolnośc kredytową. Poczytaj troche o historii gospodarczej to bedziesz wiedział czemu upadł parytet złota.

2013-11-11 14:35

Usunięty

0
luczek

Hehehe gościu weź patelnię i walnij się x10. Człowieku, jak dawali mózg, to tam Ciebie nie było

Kredyt firmowy daje popyt. O k.... Człowieku, z chęcią poznam lekarza, który daje Tobie takie lekarstwa by pisać takie nonsensy

Masz argumenty w moim poście powyżej, które i tak nie powinny nawet się pojawić, po MEGA stwierdzeniach, jak ginące złoto, jak o powyżej do czego się odniosłem. Gościu przestań pić/ćpać/brać leki a wtedy może pogadamy. Bo gość spod budki z piwem ma więcej pojęcia o gospodarce niż Ty

Tak na koniec, to ja daję pracę a nie Ty. Jak się to Tobie nie podoba to wypad do Szwecji czy gdzie tam indziej i głoś te swoje komusze kwestie. UE daje nowym przedsiębiorcom tyle możliwości, a Ty taki mądry jesteś. Co do parytetu złota, weź człowieku nie załamuj mnie, jesteś na poziomie rozwoju ludzi kamienia łupanego.

A ciekawym swego czasu Twoim "argumentem" było (chyba w temacie Duch Równości), że plemiona są także zdolne do innowacji, czyli taki szaman po prostu kleci IPhone w swojej chatce i go tam wymyślił.

Dawno tutaj nie było większego przygłupa....

Edit:

Ja Ciebie obraziłem pod jednym względem. Napiszę to wielkimi literami byś zrozumiał. OBRAZĄ JEST BRAK WIEDZY, NIE INNE POGLĄDY. To, że szopkę sobie zrobiłem po tym, to może nie powinienem, ale jak widać reformowalny nie jesteś.

No to jedziemy jeszcze raz, dam to punktami byś miał się do czego odnieść:

1. "No to jedziemy dalej od końca... Forex i tani pieniądz... To ma pokrycie owszem jak się dodrukuje dużo, to kasę trzeba włożyć, ale argument, że to zmusza kraje do taniego pieniądza, to wręcz absurdalny i pozbawiony podstaw argument."

2. "Idziemy dalej... No widzisz parytet złota nie jest może genialny, bo moim zdaniem to nie jest panaceum na wszystkie problemy, ale jest najlepszym do dziś rozwiązaniem. Jak widać zwiększenie płynności (dodruk) sprawdził się o tyle, że UE ciągle jest w d.... a USA mimo tego miało shutdown Jakbyś wiedział na czym polegała bańka internetowa, a potem nieruchomości i co było ich przyczynami, to może dojdziesz do wniosku, że to nie Forex, nie giełdy, nie banki komercyjne, a banki centralne były przyczyną Skutek było widać i widać jeszcze dziś, a zapewne ostatnie działania FED będzie widać za 5 lat. Ale za 5 lat to, Ty sobie ubzdurasz, że to wolny rynek znowu wszystko popsuł Po za tym, wyjaśnij mi gdzie ktoś pokazał wadliwość parytetu złota Czekam niecierpliwie"

Czekam dalej, bo ja znam historię myśli gospodarczej Ty grasz totalnego blefa otwartymi kartami

3. "No to prawie sama góra... Jasne, kraje co wydobywają złoto to firmy pochodzące z tych krajów. No no jak tak popatrzeć to w RPA Nelson Mandela powinien być zdrajcą i rozstrzelany. Bo przecież, wydobycie tam diamentów, złota, srebra i jeszcze kilku rzeczy służyło temu krajowi. Tylko jakoś mi się wydaje, że ci wszyscy ludzie byli niewolnikami innego kraju, tak jakoś mi kojarzy się Holandia od razu"

Skoro jestem burakiem, to wytłumacz mi jako burakowi, gdzie tutaj się mylę Czyje korporacje i czyich krajów wydobywają do dziś te surowce

Czwartego punktu to mi szkoda osobiście, bo tutaj to już widać kompletnie jak mainstreamowe media zjadły Twoje postrzeganie. Może nawet od tego powinna się zacząć jakakolwiek dyskusja z Tobą, bo prezentujesz poziom osoby dzisiejszej edukacji, czyli Bierny Mierny, ale Wydeukowany z mgr

Na koniec editu. Ja się nie wożę ze swoją firmą, tylko pokazuję jakie masz ogromne braki w wiedzy. A jakbyś był taki bystry, za jakiego się uważasz, to byś dawno już w Polsce prowadził firmę. Tylko są problemy z tym. Ano takie, że moim zdaniem Twoją pracą jest budżetówka, o ekonomii masz wręcz 0 pojęcia (mam większe o Keynesie itp. pomijam fakt swojej ideologii gospodarczej), nie potrafisz nawet skonstruować argumentu

I dlatego wychodzą babole jak "Gdyby nie kredyty to dawno by padła bo bys nie miał popytu na twoje produkty."

"M in. to z powodu forexu niektóre kraje musza prowadzic polityke taniego pieniadza (nie mówie ze jest to jedyny powód, ale dosyc istotny). "

"Niestety zyjemy kredytem. Nie jest to dobre każdy o tym wie. Ale jestesmy od niego uzeleznieni, takie sa fakty i nie ma się co obrazac na fakty. W 2008 roku kiedy pojawił się kryzys bankowy i zaczeło brakowac kredytów mielismy powazna recesje. Gdyby politycy i banki centralne nie ruszyły do akcji byłoby znacznie gorzej, byłoby cos takiego jak w roku 29. "

Szukać dalej ...

Edytowany 2 raz-y, ostatni raz: 2015-05-16 19:20:56

2014-01-03 17:10
Cena waloru: 19.36

Johnson998

Wrocław
Shouty: 65535
0
http://www.pb.pl/3503901,78303,zloto-moze-zdrozec-do-9000-usd

http://www.pb.pl/3503847,7379,ceny-zlota-spadna-o-dalsze-10-15-proc

GPWŚwiatWaluty
 Notowania GPW