Załóż konto | Przypomnij hasło
Filtruj wg spółki:
KGHM
Wyświetleń: 2786. Obserwuje: 7 osób.
2011-09-28 14:14

Usunięty

Shouty: 0
0
Co sadzicie o akcjach KGHM? Wedlug was pojda w gore czy odradzacie inwestowanie?

2011-09-28 14:20

smok

Grudziądz
Shouty: 19485
0
nikt normalny nie da Ci tu darmowej opinii jeśli najpierw swojej nie podasz i nie uzasadnisz
Ludzie nierozumieja tych, ktorych zrozumiec nie chca, boja sie tych, ktorych nierozumieja, nienawidza tych, ktorych sie boja.

2011-09-28 14:24

Usunięty

0
aha to szkoda ,nie wiedzialem bo dopiero zaczelem tu grac;p

2011-09-28 14:33

Usunięty

0
To zależy głównie od cen miedzi i srebra, które obecnie lecą w dół. W zeszłym tygodniu kghm trzymany był przez słabnąca złotówkę. Euro w dalszym ciągu jest dość wysoko więc to stabilizuje spółkę ale w przypadku interwencji ze strony naszego banku może być krucho. Na twoim miejscu zwracałbym uwagę na cenę produktów kghm'u i jeśli się one ustabilizują/ wzrosną to zaryzykowałbym kupno. Sam się nad tym zastanawiam.

2011-09-28 14:38

Usunięty

0
dzieki za dobra rade

2011-09-30 19:50

Usunięty

0
KGH napisał:
To zależy głównie od cen miedzi i srebra, które obecnie lecą w dół. W zeszłym tygodniu kghm trzymany był przez słabnąca złotówkę. Euro w dalszym ciągu jest dość wysoko więc to stabilizuje spółkę ale w przypadku interwencji ze strony naszego banku może być krucho. Na twoim miejscu zwracałbym uwagę na cenę produktów kghm'u i jeśli się one ustabilizują/ wzrosną to zaryzykowałbym kupno. Sam się nad tym zastanawiam.

Zgadzam się z tobą, ale możliwe jest również odbicie dość znaczne a jeśli kupiłeś tanio akcje wtedy można dużo zarobić.

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2019-12-15 21:24:08

2011-09-30 23:28

lesze16

KR
Shouty: 2
0
Obecnie KGHM jest mocno przecenione. Myślę, że rynek już w większej części zdyskontował możliwość spadku miedzi i srebra w najbliższym czasie.

2011-10-01 11:17

Usunięty

0
KGHM, jak cała zresztą większość wisi w trendzie spadkowym.

Chwiejność rynków i zmienność napływających komunikatów powoduje spore wahania kursu.
Kupno po sesji lub w trakcie sesji, gdzie główne indeksy są po 3-4% w plusie, nie oznacza w obecnych czasach dosłownie niczego, główny trend się nie zmienia.

Na chwilę obecną jedynym racjonalnym rozwiązaniem jest wstrzymanie się od inwestycji, mimo potencjalnie kuszącej przeceny waloru.

A na chwilę obecną:
KGHM to w sporej części cena miedzi. Miedź leci w dół (ok. -4% AFAIR w piątek), przy kursie w sporej korelacji z indeksem S&P.
S&P nie pójdzie, dopóki nie będzie jakichś konkretnych decyzji i rozwiązań w strefie EURO.
Decyzji brak.
Może będą w połowie października, gdzie może nastąpić zmiana trendu.

Pierwsza połowa października:
Nie przeczę też, że na KGHMie nie dojdzie do tymczasowej korekty spadków, jak i na kursie miedzi w okolice 140-145, ale to nie zmienia ogólnego trendu.

Scenariusz pesymistyczny:
Co do ewentualnych spadków, silne wsparcie jest w okolicy 118 zł (gwoli przypomnienia, poprzednie spadki -> 118 zł -> 20 zł), o reszcie nie chce i nie potrafić mówić.

Edit:
Dla upartych - chcąc inwestować już teraz, trzeba się liczyć, że może to być inwestycja dłuższa, nawet nie kilka tygodni a nawet miesięcy. Walor jest szacowany wg rekomendacji na 220-240 złotych ( kwiecień-maj 2012; to scenariusz optymistyczny, zakładając, że najbliższej przyszłości zmieni się trend)

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2019-12-15 20:51:52

2011-10-01 12:56

eldraque7

Warszawa
Shouty: 32657
0
do LeLe, a gdy bedzie po 80 to nadal bedziesz uwazal, ze cena 130 jest atraakcyjna??;> moim zdaniem, KGHM mimo ze ostatnio dyskontuje spadki nadal jest przewartosciowany co do reszty w20 wystarczy porownac ich wykresy zeby dojsc do takich wnioskow sam chce zainwestowac, ale moim zdaniem to jeszcze nie czas

2011-10-01 23:30

lesze16

KR
0
Tak, jeżeli spadnie jeszcze bardziej to cena będzie dla mnie tym atrakcyjniejsza. Wszyscy panikują patrząc na ceny miedzi i ta panika jakoś mnie zniechęca do kupna. Dlaczego?
-KGHM wypłaca wysokie dywidendy i to mi się bardzo podoba
-KGHM jest eksporterem, a EURO stoi znacznie wyżej do ZŁ niż parę miesięcy temu-więc póki co nie odbija się to bezpośrednio na spółce
-Miedź i srebro mają tyle cennych zastosowań, a w wielu wypadkach nie ma możliwości ich odzyskania (w przeciwieństwie do złota) więc prędzej czy później będą docenione.
-Z punktu widzenia technicznego liniowy wykres dzienny generuje dla Fibo linię oporu na poziomie ~130zł więc jeszcze nic nie przesądzone
-A nawet jeżeli spadnie to co z tego? Kupię taniej. Według mnie spółka warta jest co najmniej 300zł za akcję.
-Jeżeli ktoś chce się teraz wstrzymać z inwestycjami to nie widzę sensu analizowania jakiejkolwiek spółki, w tym KGHM

Od razu zaznaczam, że piszę ile KGHM jest warte, a nie ile będzie kosztować. Myślę, że scenariusz oinkoink jest jak wróżenie z fusów:
Walor jest szacowany wg rekomendacji na 220-240 złotych ( kwiecień-maj 2012; to scenariusz optymistyczny, zakładając, że najbliższej przyszłości zmieni się trend)

Odnośnie wypowiedzi eldraque7...Mam do Ciebie pytanie, jakbyś mógł mi wytłumaczyć
moim zdaniem, KGHM mimo ze ostatnio dyskontuje spadki nadal jest przewartosciowany co do reszty w20 wystarczy porownac ich wykresy zeby dojsc do takich wnioskow
? Jak to zrobiłeś porównując do WIG20? Jak wyceniłeś na tej podstawie KGHM?

2011-10-01 23:58

Usunięty

0
@LeLe
Tak, jeżeli spadnie jeszcze bardziej to cena będzie dla mnie tym atrakcyjniejsza.

To nie jest przypadkiem "łapanie spadających noży" ?

-A nawet jeżeli spadnie to co z tego? Kupię taniej. Według mnie spółka warta jest co najmniej 300zł za akcję.

Co do kupowania, owszem.. kupisz taniej.. później może i jeszcze taniej i jeszcze taniej.
Proponuję zapoznać się z forami / zapisami / komentarzami z 2008 roku - tam znajdziesz wiele komentarzy, że cena to okazja i przecież trzeba kupować. No i polecami wykres HG.F / KGH:
http://stooq.pl/q/?s=kgh&d=20110930&r=hg.f

-Miedź i srebro mają tyle cennych zastosowań, a w wielu wypadkach nie ma możliwości ich odzyskania (w przeciwieństwie do złota) więc prędzej czy później będą docenione.

Naturalnie, że mają, tylko, że jeśli jest kiepska koniunktura, spowolnienie albo recesja, to chętnych na owe cenne zastosowanie też jest stosunkowo mniej, nie zapominaj o tym.

Od razu zaznaczam, że piszę ile KGHM jest warte, a nie ile będzie kosztować. Myślę, że scenariusz oinkoink jest jak wróżenie z fusów:

Ja napisałem ze wg rekomendacji jest wyceniane na 220-240 zł, dla Ciebie jest warte 300 złotych (cokolwiek określenie, "warte" znaczy). Nie wiem, może jesteś bardziej miarodajny i opiniotwórczy niż analitycy. Pozostawię ocenę jednak instytucjom (nie, że ślepo wierzę..)

Co do wróżenia z fusów, to powtórzę co napisałem:

Walor jest szacowany wg rekomendacji na 220-240 złotych ( kwiecień-maj 2012; to scenariusz optymistyczny, zakładając, że najbliższej przyszłości zmieni się trend)

Przy obecnym zakresie spadków, gdzie w kwartał W20 traci ~30% i ewentualnej zmianie trendu w najbliższym terminie (październik), zakres cen wg rekomendacji może być osiągnięty wiosną przyszłego roku.

Nie zapomnij signor, że zmiana trendu to nie wzrosty po 10% na sesję, to długotrwały proces gdzie indeksy zyskują po 1% , tracąc w korektach po 0,5%. Zerknij zresztą na wykres KGHM'u i popatrz jak wzrosty się kształtowały:

http://stooq.pl/q/?s=kgh&d=20110930&c=5y&t=l&a=lg&b=1

Tyle w kwestii wróżenia z fusów.

Naturalnie jeśli chcesz powiedzieć, że zyskasz szybko dzięki łapaniu noży, to jestem pod nie lada wrażeniem i czekam na posta jak to sobie wyobrażasz w przypadku dalszego trendu spadkowego (zakładając mało optymistyczny scenariusz dalszej zwałki na indeksach)

2011-10-02 09:21

lesze16

KR
0
Nie zapomnij signor, że zmiana trendu to nie wzrosty po 10% na sesję, to długotrwały proces gdzie indeksy zyskują po 1% , tracąc w korektach po 0,5%.

Czy aby na pewno? 27-29 październik 2008. Poza tym przełamanie trendu zazwyczaj wygląda "ostro".

pozostawię ocenę jednak instytucjom

Jeżeli wolisz pozostawiać swoje pieniądze w rękach innych to Twój wybór.

Dalej nie rozumiem jak zakres cen może być osiągnięty na wiosnę przyszłego roku. A dlaczego nie w lecie, albo w zimie?

To nie jest przypadkiem "łapanie spadających noży" ?

Tu rzeczywiście masz rację. Ceny dalej mogą spadać. Ale jeżeli baton kosztuje 3zł, a znajdziesz w innym sklepie po i go kupisz po 1,3zł to czy będziesz żałował tego zakupu gdy znajdziesz go później za 0,6zł? A może nie znajdziesz taniej?
Tu akurat bym się nie sprzeczał, bo specjalnie poszedłem pod prąd, ale wiem że "trend is your friend" więc mój błąd techniczny.

2011-10-02 11:17

eldraque7

Warszawa
0
na takiej podstawie, ze wykres KGHM do niedawna dyktowal wartosc w20 i byl z nim najblizej skorelowany ze wszystkich spolek, tak bylo do czasu kiedy to wysokie ceny miedzi jak i slaba zlotowka zachwialy tym scenariuszem, jak widac jednak nie na dlugo, poniewaz ceny miedzi sie urwaly i KGHM zaczal nadrabiac swoje zaleglosci w spadkach, po 2 jesli spolka jest w w20 nie mozna jej rozpatrywac jako samodzielnej calosci, mozna powiedziec ze to zobowiazuje :D a wiec w czasach paniki... kiedy wlasciwie wszystkie ceny akcji, sa ponizej cen nominalnych dlaczego panika mialaby inaczej traktowac KGHM?? wszystkie one musza jechac mniej wiecej na tym samym wozku, poniewaz psychologia rynku jest jedna, a na kghm graja tacy sami ludzie jak na innych walorach

2011-10-02 11:22

Usunięty

0
@Lele
Czy aby na pewno? 27-29 październik 2008. Poza tym przełamanie trendu zazwyczaj wygląda "ostro".

Tak, przełamanie samo w sobie owszem.. ale chodziło mi o zmiane trendu ze spadkowego i późniejsze odrabianie strat. W przeciwieństwie do tąpnięć na rynkach to proces długotrwały.

Jeżeli wolisz pozostawiać swoje pieniądze w rękach innych to Twój wybór.

Nie jestem kompetentny szacować i wyceniać wartość KGMU. Instytucje, które zajmują się tym profesjonalnie też mają nie lada orzech do zgryzienia. No, ale z chęcią poczytam, jak oszacowałeś wartość tego molocha

Dalej nie rozumiem jak zakres cen może być osiągnięty na wiosnę przyszłego roku. A dlaczego nie w lecie, albo w zimie?

Ponownie: odrabianie strat indeksów i walorów, to proces dłuższy, w przeciwieństwie do spadków, które bywają gwałtowne i spontanicznie.
Zresztą - jest wykres, zobacz ile zajęło odrabianie do wcześniejszych poziomów po 27-29 października, o których wspomniałeś.

Tu rzeczywiście masz rację. Ceny dalej mogą spadać. Ale jeżeli baton kosztuje 3zł, a znajdziesz w innym sklepie po i go kupisz po 1,3zł to czy będziesz żałował tego zakupu gdy znajdziesz go później za 0,6zł? A może nie znajdziesz taniej?

Tak, to dobry przykład.
Kupisz baton po 3złote duży i apetyczny, ale go nie zjadasz.
Na drugi dzień ten baton będzie nieco mniejszy niż dzień wcześniej, nie zjadasz go - kupujesz kolejny.
Później okaże się, że masz całą kolekcję batonów, które schną Ci w oczach i nie masz pieniędzy na kupienie czegokolwiek, bo masz pełno batonów. No i czekasz.. czekasz, czekasz..
Jeszcze jakieś przykłady ?

2011-10-02 12:23

lesze16

KR
0
eldraque7...ręce i nogi opadają. Czy nie słyszałeś może o takich spółkach jak Bioton, albo PBG? Poza tym jeżeli chodzi o tę korelację to nie WIG20 ma wpływ na KGHM, ale KGHM na WIG20.

oinkoink... Ok, już rozumiem skąd wziąłeś te wiosenne szacunki. Rzeczywiście coś w tym może być.
Z dalszych przykładów zrezygnuję, bo w sumie nie są najszczęśliwsze.

2011-10-02 13:12

eldraque7

Warszawa
0
z tego co wiem bioton juz nie jest w w20 i nie wiem czy zauwazyles ja nie pisze tam ze kazda spolka da sie podciagnac pod schemat, jesli piszesz ze rece i nogi opadaja to znaczy... ze jeszcze malo widzisz korelacja jest z wzajemnoscia, naloz sobie wykres kghm i w20 na siebie to zauwazysz ze do niedawna wachania na nich byly niemal identyczne, oczywiscie ze to w20 skalada sie z mniejszych instrumentow... ale to sa naczynia polaczone, jak sie wiecej patrzy to sie wiecej widzi
i jesli ja nie jestem tutaj autorytem, to przytocze wypowiedz niesmiertrlnego... co prawda nie wypowiada sie czesto ale ostatnia jego wypowiedz dotyczyla wlasnie w20... chodzilo o indeks i poszczegolne walory... mianowicie w w20 tego dnia strasznie po tylku dostawaly banki po -6% natomiast miedziak tylko -2%, korelacje owa zauwazyl niesmiertelny i wg niego nastepnego dnia, to na miedziaka miala byc nagonka i tak tez sie stalo
dodatkowo nadmienie ze jesli chodzi o owa korelacje to moje zdanie podzielal Abramis

p.s. mam nadzieje ze Niesmiertelny sie nie obrazi ze przytaczam jego wypowiedz:D

2011-10-02 19:09

studencina

podkarpacie
Shouty: 59972
3
Do tak popularnego tematu, przydałby się wykres z kreseczkami...
Oto i on:

Wykres

Z wykresu miesięcznego wynika ewidentnie że kurs może dotknąć wsparcia na poziomie 110-115zł (konsolidacja trwająca od końca 2009 do lata 2010)

Wg mojej opinii, wybicie dołem z kanału spadkowego oznacza bardzo ciężką sytuację dla posiadaczy akcji. Oczywistym jest fakt, że cena będzie spadać... Chciałbym tutaj podkreślić, że po trendzie spadkowym następuje konsolidacja... Więc na trend wzrostowy radziłbym poczekać jeszcze trochę...
Jedyną pozytywną przesłanką jest formacja gwiazdy porannej (zaznaczona na wykresie) (Co to jest gwiazda poranna?)i wsparcie z niej wynikające. Kurs może pobujać się troszkę bokiem, możliwe jest ukształtowanie się klinu. Osobiście bym poczekał do wybicia...

Pozdrawiam, Studencina

Edytowany 3 raz-y, ostatni raz: 2011-10-02 19:12:05
... robię wszystko, żeby nic nie robić ....

2011-10-02 20:13

Usunięty

0
eldraque7 napisał:
kiedy wlasciwie wszystkie ceny akcji, sa ponizej cen nominalnych dlaczego panika mialaby inaczej traktowac KGHM?? wszystkie one musza jechac mniej wiecej na tym samym wozku, poniewaz psychologia rynku jest jedna, a na kghm graja tacy sami ludzie jak na innych walorach

eld, akurat ten argument do mnie nie trafia. wystarczy wprowadzić rozróżnienie na spółki defensywne i twój koncept idzie się walić. spójrz na TP. a przecież wszyscy się zgadzamy co do tego, ze są spółki defensywne, które tracą mniej niż inne.

2011-10-02 21:06

eldraque7

Warszawa
0
Intra jak najbardziej sluszna uwaga, z tym ze KGHM spolka defensywna nigdy nie byl chodzi o walory ktore zachowywaly sie podobnie po kryzysie z 2008 roku, oczywiscie jest kilka rodzynkow jak TP ktore nie bardzo wpisuja sie do tej koncepcji,a ad 2 panika nie ominie miedziaka bo miedziak generuje najwieksze obroty na GPW, kiedy wszystko leci w dol, a miedziak by sie trzymal to oznaczaloby ze grom ludzi tam grajacych moze sie pochwalic zelaznymi nerwami grajac pod prad, to jednak przeczy zasadom zdrowej logiki, o czym socjolog doskonale wie:D

GPWŚwiatWaluty
 Notowania GPW
WIG79492.1+0.60%17:09
WIG202194.1+0.74%17:09
WIG20 Fut2205.0+0.68%17:04
WIG20USD526.4-0.06%17:15
mWIG406059.8+0.28%17:09
sWIG8023482.2+0.27%17:09
 Notowania Świat
Dow44296.5+0.97%22:03
Nasdaq19003.7+0.16%22:00
Nikkei38283.8+0.68%7:45