Załóż konto | Przypomnij hasło
Filtruj wg spółki:
Analiza Fundamentalna/Techniczna SYNTHOS
Wyświetleń: 4932. Obserwuje: 5 osób.
2013-04-19 14:38

Ribi

Warszawa
Shouty: 8444
0
Przeglądając dzisiaj wykresy, natrafiłem na spółkę SYNTHOS, i tutaj zatrzymałem się na dłużej ...
Już na pierwszy rzut oka, ciekawy wydaje się spadek, po formacji głowy i ramion.
.
Chociaż nie jestem specjalistą od AT, to ani RSI, ani MACD nie dają żadnych sygnałów do kupna ... (na razie).Przebicie lini wsparcia na 5.07 postanowiłem "uzasadnić" sobie analizą fundamentalną spółki, w okresie jednego roku z 2011/2012 (który nie tak dawno temu został opublikowany). Czyżby Tam działo się już coś złego ?. Postanowiłem więc obliczyć kilka naprawdę podstawowych wskaźników;
* Majątek ogółem z roku 2011 do roku 2012 wzrósł o: 56,7 % !! to naprawdę spory wzrost, a powiększenie zasobów przedsiębiorstwa traktujemy jako aspekt pozytywny.
* Płynność: Panuje przekonanie, że im większa tym lepiej...ja natomiast przez Prof Gabrusewicza od zawsze uczony byłem, iż płynność powinna mieścić się w przedziale 1,2-2,0.
W roku 2011 wskaźnik ten plasował się na poziomie 8,5 - interpretowałem to jako "nadpłynność" czyli przedsiębiorstwo nie wykorzystywało efektywnie swojego majątku. natomiast już w roku wskaźnik wynosił 1,6 ... Wręcz idealnie
* ROA Ten podstawowy wskaźnik przez ujemny zysk netto w roku 2011 wynosił -4,7%. A to źle...Znaczy to mniej więcej tyle, że każda złotówka majątku SYNTHOSU generowała "Stratę". W roku 2012 Wskaźnik ROA wynosił już 48,2% !! jeżeli każda złotówka zainwestowana w majątek generuje zysk na poziomie 0,48zł, to naprawdę...powód do radości
* ROE zwrot z własnego kapitału podobnie jak ROA, w roku 2011 -4,8% natomiast rok 2012 już 68,2% ! - bardzo efektywnie wykorzystywany kapitał własny przedsiebiorstwa.
* II stopień pokrycia - Zarówno w roku 2011 jak i 2012 spełniona Złota zasada bilansowa Kapitał stały ( Zadłużenie długoterminowe i kapitał własny) przekraczał aktywa trwałe. w Roku 2011 wskaźnik wynosił 1,28 o 28 % kapitał stały wyższy od aktywów trwałych, natomiast w roku 2012 1,37 - co za tym idzie ? nadwyżka kapitału stałego może być przeznaczona na spłatę zobowiązań krótkoterminowych. Przedsiębiorstwo zyskuje więc na wiarygodności !
* Rentowność sprzedaży - Oczywiście jak wiemy, sprzedaż powinna być rentowna !, a im rentownośc wyższa tym lepiej. w roku 2012 w stosunku do roku 2011, wskaźnik zwiększył się o ponad 2%, co również jest pozytywnym zjawiskiem .
* Zadłużenie ogólne - dla większości jeden z najważniejszych wskaźników. Dla mnie jednak trochę mniej, nauczeni jesteśmy, że zadłużenie kojarzy się nam z czymś negatywnym. Ale czy to słuszne stwierdzenie ? a co z dźwignią finansową ? ... Lecz to nie miejsce na dyskusje o tym czy zadłużenie jest dobre czy nie - uczą nas, że dźwignia finansowa zachodzi jeżeli zadłużenie sięga 0,57-0,67. W SYNTHOSIE natomiast w roku 2011 wynosiło 0,03 a w roku 2012 0,32 - jak widzimy wzrost zadłużenie, w tym wypadku był naprawdę potrzebny, przez wskaźnik ROI ( który też był bardzo korzystny - wystarczy spojrzeć na ROA.) widzimy, ze zainwestowany kapitał efektywnie pracował, na rozwój przedsiębiorstwa.
I co teraz ? jeżeli Analiza Techniczna wygląda hmm...źle. Natomiast Analiza fundamentalna wysyła nam same pozytywne sygnały ?. Myślę, że SYNTHOS to spółka warta uwagi, jednak, należy, wyczekać teraz momentu, który wyśle nam AT - do zakupu akcji, w dobrym czasie. Rekomendacje ? - Wg mnie, czekać na odpowiedni moment , coś mi mówi, że długo czekać nie będziemy musieli.

W związku z tym, że jest to moja pierwsza Analiza, proszę o wyrozumiałość, chciałbym żeby krytyka była konstruktywna i uzasadniona, chętnie o tym podyskutuje. Czekam na opinie !
Pozdrawiam.

Edytowany 2 raz-y, ostatni raz: 2017-01-15 17:58:47
https://www.inwestycjegieldowe.com

2013-04-19 19:06

Usunięty

Shouty: 0
0
Za mało rzeczy ujętych w AF. Z tych danych co podałeś dla mnie wynika trochę sprzecznych lub niepokojących rzeczy. Ale to można by określić dopiero po policzeniu innych rzeczy z AF. Nagłe duże skoki w ROA i ROE moim zdaniem nie są czymś optymistycznym. W ROA kwestią jest czy to zysk netto podwyższył, czy też spadek aktywów itd. Czyli należałoby zrobić zestawienie wielu czynników z wielu lat i porównać.

Policz sobie oprócz tego ROIC, WACC, NOPAT, EVA, KON (kapitał obrotowy netto), IC, FLM oraz AROA.

2013-04-19 19:12

Ribi

Warszawa
0
Dziękuje Abramis . Jednak ten skok ROA nie może być spowodowany spadkiem aktywów, ponieważ jak widzimy majątek całkowity ( aktywa). wzrosły o prawie 57% . Ale masz rację przydała by się analiza z poprzednich lat, a w dodatku bardziej szczegółowa.
Ciekawi mnie jednak, co masz na myśli, że ta AF wysyła trochę sprzecznych/ niepokojących sygnałów ?
A mianowicie jakie są to sygnały?.

2013-04-19 19:19

Usunięty

0
Chodzi mi o te skoki zbyt wysokie na ROA ROE jedynie. To pokazuje brak większej stabilności. Czyli albo zysk netto jest niestabilny albo aktywa, pasywa. I to należałoby ustalić. Lata poprzednie powinny to pokazać, o co biega. Może nawet lepiej byłoby to wszystko policzyć kwartałami.

Nie czytam już raportów spółek, bo już nie pogrywam na GPW, ale na takie fakty jakie przedstawiłeś, to od razu by mi się zapaliła lampka ostrzegawcza, nie znając kompletnie lat/kwartałów poprzednich danej spółki.

Ogólnie stabilne firmy mają dość porównywalne wskaźniki przez lata. Wiadomo kryzysy, spowolnienia gospodarcze spowodują spadki, ale nie powinno być tak, że firma ma np. przez 2 lata ROE i ROA na poziomie 30%, a potem nagle ma -5%. To jest znak, że coś niedobrego zaczyna się dziać.

2013-04-19 19:27

Ribi

Warszawa
0
Hmm...w tym wypadku to akurat nie spadek ROA/ROE jest niepokojący, tylko jego duży wzrost - Tak jak gdzieś pisałem, jestem chyba zbytnim optymistą, i zakładałem, że jeśli, przy zwiększeniu zadłużenia, rośnie ROA,ROE, oraz aktywa (głównie obrotowe), to przedsiębiorstwo zaopatrzyło się w urządzenia, które były efektywnie wykorzystywane, i stąd ten ogromny wzrost Zysku Netto. Policzyłem sobie kilka innych wskaźników, takich jak np wskaźnik przekładni, unieruchomienia, jednak wszystko, tylko bardziej nakręcało mnie do zakupu ( Czekam jedynie na sygnał AT). Jednak, nie sprawdziłem raportów z poprzednich lat, a tak jak mówisz - powinienem, przynajmniej ten 2010, żeby zobaczyć, czy takie skoki ROA/ROE są tam czymś normalnym, Czy może spowodowane są jakimiś losowymi zdarzeniami. Jeszcze raz dzięki za wskazówki.
A co z Twoją rekomendacją spółki ? - chociażby wyłącznie pod względem AT, jeżeli AF jest nie pełna. Kupować ? czekać ?

2013-04-19 19:58

Usunięty

0
Analizę AF robi się 5 lat wstecz Po za tym wzrost tych czynników z ujemnych też wcale nie musi optymistycznie wyglądać. To jest odwrotna sytuacja do tego co napisałem wyżej. Ja nie wydaję żadnych rekomendacji bo nie jestem ani zawodowym analitykiem, ani nie śledzę GPW pod względem spółek.

Odpisałem Tobie, ponieważ jak już robisz coś z AF (a na tym coś się znam), to zrób to porządnie. Wybrakowane dane to oszukiwanie samego siebie. Owszem raporty pokazują większość, ale warto policzyć sobie te współczynniki jak ich w raportach szczegółowych nie ma.

Do samej spółki dochodzi także sektor, w którym spółka działa. Czyli dochodzi analiza sektorowa, analiza strategiczna spółki. To jest trochę roboty Ale takimi rzeczami to już zajmują się ludzie, którzy inwestują na wiele lat w daną spółkę a nie chcą zarobić w okresie ~12 miesięcy

2013-04-26 21:16

Ribi

Warszawa
0
Analiza z 4 lat wstecz . Najpierw Fotka później "próba" interpretacji

Próba dlatego, że z interpretacją ciągle mam problem, olbrzymi skok ROE,ROA i zadłużenia krótkoterminowego w roku 2012 w stosunku do roku poprzedniego, nie został tutaj w żaden sposób wyjaśniony, gdyż w latach 2009 i 2010 wszystko rosło w spokojnym, stabilnym tempie.
Więc skąd ten skok w 2012 ? po ukazaniu tak pozytywnego raportu cena akcji spółki, powinna skoczyć, jednak jak nauczył mnie Abramis, za tak dużym skokiem musi coś się kryć, teraz pytanie co ? może ktoś potrafi to uzasadnić, lub zinterpretować tą AF ?

Tak w ramach przypomnienia z AT, tym razem teraz zamiast średnich kroczących, na wykres naniosłem wstęgę Boliera

Kurs zbliża się do dolnej granicy wstęgi, więc cena powinna znów odbić, czyżby to był pierwszy sygnał do zakupu akcji ? czy może powinniśmy czekać dalej ?

2013-04-26 21:57

eldraque7

Warszawa
Shouty: 32657
0
Skoro Abramis wypowiedział się na temat AF. To ja dorzuce 3 grosze o AT.
Po pierwsze, analiza AT w ujeciu w którym Ty podałeś( przynajmniej tak wnioskuje) ma służyć jedynie ustaleniu najdogodniejszego momentu wejscia. Nawet jeżeli tak do tego podejdziemy, to okres który przedstawiłeś na wykresie jest zdecydowanie zbyt krótki, żeby można było z niego coś konstruktywnego wyczytać.
2. Przy takich mocnych spadkach, zarowno RSI jak i wszystkie oscylatory działajace na podobnych mechanizmach, przestają mięć walor poznawczy, dlatego, że zawsze będą wskazywały moment odwrócenia, mimo że nasz wykres może spadać i spadać. Narzędzia trzeba dobierać adekwatnie do sytuacji panującej na wykresie. Ze wstegami również jest tak, że bywają sytuacje kiedy wykres 3 razy przecina dolną wstęge a odbicie nie następuje
3. Odkiedy Synthos jest w w20, poleciłbym traktowanie jego wykresu jako części szerszej całości. Niestety to że spółka jest w w20 ma swoje plusy, ale również minusy. Między innymi jest bardziej podatna na współgranie z indeksem. Może mieć fenomenalne wyniki, a kiedy indeks główny będzie spadał to niestety nasza spółka również będzie spadać. A przy analizie indeksu głównego można spojrzeć jeszcze szerzej na ogólną sytuację na rynku
4. Co do samego Syntka. Jest teraz już w okolicach wsparcia, na pewno warto się przygladać tej spółce, za co plus że się akurat nim zainteresowałeś. Ale te okolice wsparcia w tym przypadku mają bardzo szeroką granice, więc nie polecałbym ustawienia się na zakup na jakimś określonym poziomie. Jeden dzień złych danych ze świata i nasze wsparcie zostanie przerwane. Konkluzja- obserwować.

Pozdrawiam i życze dalszego zapału w pogłębianiu swojej wiedzy

2013-04-26 22:22

Ribi

Warszawa
0
Dostałem więc odpowiedzi odnośnie AF i AT. Dziękuje ślicznie eldraque7 . A tak nawiązując do zakupu - dzisiaj się na niego zdecydowałem, zobaczymy czy moment był dobry (tak jak napisałeś, nie nastawiałem się na żaden określony poziom. A to, że spółka odbije jest dla mnie prawie, że pewne :P.
Czekam tylko kiedy to nastąpi .
Co do zapału, to nie ustąpi na pewno, i ciesze się, że są osoby, które pomagają mi ten zapał utrzymać.
Pozdrawiam !
(na wykresie przedstawiłem okres 6m).

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2013-04-26 22:27:48

2013-04-28 09:39

mako

Shouty: 159
0
Wynika z tego, że wartość wskaźnika niesie ze sobą informację na temat tego jak skutecznie pracuje (przynosi zyski) każda złotówka zainwestowanego kapitału w spółce. Niezelżenie czy została zainwestowana przez udziałowców czy też pożyczona (np. z banku).
To zdanie z neta odnosnie ROA to oznacza chyba(jako ze cienki jestem z fundamentow)
ze ten wskaznik wzrosnie jesli wzrosnie zadluzenie (tak czy sie myle,zadluzenie to tez chyba pozyczki,kredyty zaciagniete?),nie wiem czy zadluzenie jest tak do konca dobre ,moze gdy sluzy lawerowaniu, sie troche nie znam biore to na chlopski rozum jak to sie mowi, powinniscie lepiej wiedziec bo jestescie poszkolach z af(mam na mysli Ribi i Abramisa) chybaa ta wstega to nie wstega Boliera tylko chyba Bollingera(BOA)(wiem ze moze literowka ale poprawiam Ribi),najlepsza przy trendach horyzontalnych.

Dodano 2013-04-28 09:52
przepraszam (BOL) sam się pomyliłem bo patrzyłem na oscylator
Zwycięstwo nigdy nie przychodzi samo z siebie, zawsze trzeba je przywlec za uszy.

2013-04-28 12:13

Usunięty

0
mako

Niestety źle myślisz ROA= zysk netto/aktywa ogółem x 100% Czyli zwiększenie zysku netto podniesie ten wskaźnik. Podniesienie aktywów zawsze zmniejszy. Oczywiście może być tak, że obie rzeczy na raz wzrosną. Kwestia, czy więcej wzrośnie zysk netto niż aktywa Moim zdaniem jak się patrzy na spółki to trzeba najpierw sprawdzić sektor, czy lepiej spoglądać na ROA czy ROE. Są spółki i sektory, które potrafią generować bardzo ładne zwroty na ROE, wtedy ROA jest zbędne bo spółka nie korzysta z obcego finansowania. W miare dobrym przykładem jest KGHM, który ma niewielkie zadłużenie spoglądając na sektor.

Jeżeli już chodzi Tobie o dług to trzeba porównać ROIC i WACC. Jeżeli ROIC>WACC to jest dobrze. Jeżeli na równo lub niżej, to oznacza, że koszty finansowania (koszt kapitału) są większe od przynoszonych zwrotów inwestycyjnych.

2013-04-28 13:51

Ribi

Warszawa
0
*Mako - tak wstęga Bollingera oczywiście, literówka , Dziękuje, za korektę, widać, że uważnie czytałeś moje wypociny :P

*Abramis - Dzisiaj postaram się policzyć przynajmniej z 3 ostatnich lat dokładnie ROIC i WACC, chociaż, z wczorajszych obliczeń za rok 2009, wyszło niestety, że średnio ważony koszt kapitału był znacznie wyższy niż Zwrot z zainwestowanego kapitału, zobaczymy jak będzie w kolejnych latach.
Podzielę się tutaj swoimi obliczeniami, zobaczymy czy zadłużenie było efektywnie wykorzystane, bo zwiększyło się kilkakrotnie w roku 2012 .
... Chciałbym też zająć się analizą sektora chemicznego (do którego należy SYNTHOS), jednak potrzebował bym do tego znacznie większej ilości czasu, znajduje się tam 6 spółek, wczoraj sprawdziłem na gpw. A sama analiza wskaźnikowa, lub nawet przepisanie danych finansowych z 5 ostatnich lat każdej ze spółek, może trochę potrwać . Później policzenia średnich wartości dla tego sektora...porównania...

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2013-04-28 13:56:07

2013-04-28 15:49

Usunięty

0
Ribi

Ale to policzysz rzeczy, które będą miały małą wartość poznawczą Policzenie sektora pod względem zwrotów ROA, ROE itp jest ok oczywiście, ale analizą sektora nazywa się czymś co faktycznie tam się wytwarza i co jest kluczowym czynnikiem sukcesu w danym sektorze. Oczywiście pewne rzeczy są subiektywne w ocenie kluczowych czynników sukcesu, ale tak samo wiele firm uznaje za kluczowe inne fragmenty. To jest moim zdaniem clue sprawy jaką należy zbadać.

Następnie trzeba zrobić metodę scenariuszową, z określeniem jak najbardziej obiektywnych czynników wpływających na sektor. To można z wielu opracowań poczytać, co jest ważne w danym sektorze a co mniej.

Oczywiście to co napisałem odnosi się tylko i wyłącznie do ludzi inwestujących w spółkę, czyli trzymanie akcji ponad 2 lata. Dla tych co chcą zagrać pod dobre fundamenty to popatrzenie na zyski w sektorze w porowaniu z daną spółką sektora, oraz analizy wskaźnikowe typu C/Z C/WK itp. wtedy mają sens.

2013-04-28 15:58

Ribi

Warszawa
0
Dla każdego sektora najważniejszym czynnikiem będzie ich działalność operacyjna, o ile dobrze kojarzę fakty. Czyli główna/podstawowa działalność, którą się zajmują - w tym wypadku będzie to przemysł chemiczny. Trzeba by też zbadać zapewne ceny na rynku surowców, które są kluczowe w przy produkcji. Jeśli dobrze rozumiem tą analizę, to myślę, że tym powinni zajmować się już analitycy, lub osoby z dużo większą wiedzą i doświadczeniem ode mnie . Ja na tą chwilę jestem w stanie policzyć Podstawowe fundamenty indywidualnej spółki, i tym zaraz się zajmę .

2013-04-28 17:00

Usunięty

0
Owszem działalność operacyjna to podstawa. Chodzi bardziej mi o te kluczowe czynniki sukcesu. Tutaj określenie tego poprawnie, oraz zrozumienie, że dany czynnik jest ważniejszy od reszty. Umiejętność określenia wagi danej rzeczy jest kluczem.

Przykład bardzo prosty:

Firmy samochodowe w USA prosiły o pomoc z FED. Dostały tę pomoc by "przeżyć". Teraz patrząc na to wszystko jak kluczową rzeczą była pomoc rządowa dla spółek de facto prywatnych. Moim zdaniem była ogromna, a po za tym psuła rynek. Wartość tego czynnika powinna być ogromna. A jak się poczyta "analityków" to nic się nie stało Pomijam kompletnie fakt przejedzenia przez zarządy tej kasy. Na koniec... Te firmy samochodowe w USA dawno powinny upaść, bo nie mają żadnych kluczowych czynników sukcesu po pierwsze, a po drugie ratują się tylko kasą z drukarek.

2013-04-28 20:53

Ribi

Warszawa
0
Rozpisałem się na shoutsie ale tutaj się powtórzę, gdyż to co pisałem, jest zgodne z tematyką.

Przed chwilą zauważyłem, że prawie cały zysk netto SYNTHOSU to Dywidendy, w jakiś 98%. natomiast w poprzednim roku, kiedy wartość za dywidendy wynosiła 0 Spółka miała dużą stratę na działalności operacyjnej. a w nocie taka informacja : "W pozycji tej wykazywana jest dywidenda należna od Spółki zależnej Red Chilli Ltd. w kwocie 764.900 tys. zł. Do dnia sporządzenia sprawozdania dywidenda nie została otrzymana". gdyby nie te dywidendy, ROA,ROE wykazywałyby mniejszą wartość niż w poprzednich latach Np ROE zamiast tych 68%, wyniosło by 0,7%. o ROA już nie wspomnę.
i teraz nie wiem, czy zysk netto, liczyć po odjęciu tych dywidend ? jeśli tak, to niepotrzebnie tak się na SYNTHOS napalałem, bo dywidendy od Red Chilli są ich głównym zyskiem. Wszystkie wskaźniki, bez tych 765tys ogromnie maleją...
a przez ten zysk zatrzymany (780tys), WACC wynosi ponad 10%, gdzie ROIC nie przekracza 1%.

Po obliczeniach, tak jak pisałem ROIC czyli NOPAT (6659) przez kapitał stały (1077544) wynosi 0,62% czyli niespełna 1%. Natomiast gorzej jest z WACC, który nie wynosi ponad 10%, ale ponad -10% ! dokładnie -10,15% Wg moich obliczeń, bety oraz stopy zwrotu z rynku (WIG) liczonej z roku 2012. Na logikę ciężko jest mi zrozumieć ujemny średni ważony koszt kapitału. Dlatego przy przeprowadzeniu estymacji stopy zwrotu z rynku z 3 lat (a nie z 1) , i ustaleniu stopy wolnej od ryzyka na poziomie 6% (zamiast 5,5%) stopa zwrotu z rynku wyszła dodania, przez co WACC również. Dokładnie na poziomie 6,78%. Mimo tak optymistycznych ustaleń, WACC jest wciąż dużo wyższy niż ROIC na rok 2012. A to nie wróży dobrze, ciekawi mnie jeszcze sprawa z dywidendami. Chyba jednak tak jak Abramis to skomentował na początku - nie można wierzyć w 70% wzrost ROA/ROE w ciągu jednego roku, - to oznacza tylko, ze coś jest ze spółką nie tak .

EDIT:
na podstawie tych obliczeń. Jak wiemy EVA = (ROIC-WACC) * IC Czyli:
EVA= (0,062+[dwa minusy dają +... ?]+0,1015)*1077544 = 174 023 Czy przy ujemnym WACC, jest to możliwe ?
...tysiąc pytań

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2013-04-28 21:07:35

2013-04-29 00:29

Mxl

Berlin
0

Edytowany 2 raz-y, ostatni raz: 2013-04-29 00:39:38

2013-05-09 17:42

Ribi

Warszawa
0
Do osób, które była zainteresowane analizą Synthosu - na wykresie zarysowuje mi się pewna Formacja cenowa, a mianowicie odwrócona głowa i ramiona, oczywiście nie jest to gotowa formacja, a jedynie jej ukształtowywanie się - brakuje oczywiście ostatniego ramienia.

Wraz z kolejnym lokalnym dołkiem maleje również wolumen - osobiście liczę na mocne wybicie, tak jak przy niedawnej formacji RGR (która zakończyła się spadkiem ceny). Jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2017-01-15 17:58:47

2013-05-09 17:54

eldraque7

Warszawa
Shouty: 32657
0

Wykres rzeczywiście obecnie wygląda obiecujaco, można powiedzieć że mamy ubijanie dna. Ale tak jak napisałem wczesniej Syntek jest częścią W20, wiec większość zależy nie od AT czy AF spółki, ale zachowania rynku w najbliższym czasie. Ja osobiście czekam na upragnioną przez wielu korektę w USA, która znacznie może pokrzyżować szyki bykom. Konkluzja- w obecnej sytuacji ogólorynkowej nie zdecydowałbym się na kupno.

Pozdrawiam

2013-05-16 21:17

studencina

podkarpacie
Shouty: 59972
3

Widzimy wybicie z formacji oRGR, nastąpiła korekta.... Czyżby idealny moment na zakupienie małego pakieciku ?
Dla ostrożnych polecam wskoczyć dopiero jak cena przebije 5,20 z profitem na poziomie 5.50 (to będzie ok 5% zysku, to jest zasięg formacji w/w formacji oRGR). Wykres tygodniowy SNS jak dla mnie nie wygląda obiecująco ze względu na dywergencję ceny ze wskaźnikiem MACD. Stąd zalecam ostrożność.

Pozdrawiam, Studencina

Zapomniałem dodać to wsparcie.

Możemy część akcji potrzymać do czasu kiedy nie zostanie ono zwerbowane...

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2017-01-15 17:58:47
... robię wszystko, żeby nic nie robić ....

GPWŚwiatWaluty
 Notowania GPW
WIG79492.1+0.60%11-22
WIG202194.1+0.74%11-22
WIG20 Fut2205.0+0.68%11-22
WIG20USD526.4-0.06%11-22
mWIG406059.8+0.28%11-22
sWIG8023482.2+0.27%11-22
 Notowania Świat
Dow44296.5+0.97%11-22
SP500 Fut6014.8+0.46%4:23
Nikkei38868.7+1.53%3:35