Załóż konto | Przypomnij hasło
Filtruj wg spółki:
Analiza HAWE
Wyświetleń: 15508. Obserwuje: 6 osób.
2013-05-06 12:35
Cena waloru: 2.83

Ribi

Warszawa
Shouty: 8444
0
HAWE S.A. jest spółką publiczną, której akcje od 2007 roku notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Od 21 marca 2008 roku akcje spółki wchodziły w skład indeksu sWIG80, a od 16 marca 2012 roku w mWIG40.
Głównymi obszarami działalności HAWE S.A. jest zarządzanie aktywami spółek zależnych, pozyskiwanie kapitału i finansowania oraz wsparcie w opracowywaniu strategicznych kierunków rozwoju Grupy.

[yt]http://www.youtube.com/watch?v=d-15x7CCWC4[/yt]

Analizę przeprowadzę, dla Macko – który chciał dowiedzieć się, jak plasuje się pozycja HAWE pod względem jej fundamentów. Zaczynajmy, na starcie pragnę przedstawić Państwu Dane finansowe spółki HAWE, zaczerpnięte z ich sprawozdania finansowego.

Teraz na podstawie tych oto danych przejdziemy do wykonania prostej analizy fundamentalnej – prostej między innymi dlatego, że przy obliczaniu WACC, nie musiałem korzystać z modelu CAPM (nie było potrzeby obliczania kosztu majątku akcyjnego).

Dynamika majątku całkowitego: Za wyjątkiem roku 2010, gdzie wartość majątku całkowitego, była wyższa niżeli w roku poprzednim o 8,92%, przedsiębiorstwo systematycznie zmniejszało swoje aktywa. W roku 2011 o 12,02 %, natomiast w roku 2012 o 0,77% w stosunku do ubiegłych lat. Zmniejszenie całkowitego majątku przedsiębiorstwa, może świadczyć o mniejszym zakresie wykonywanej przez nich działalności – bez względu na to zmniejszenie majątku całkowitego spółki traktujemy zawsze jako zjawisko negatywne.

Unieruchomienie majątku: W roku 2009 stosunek aktywów trwałych do aktywów obrotowych wynosił 105 ! – świadczy to niewątpliwie o majątku w bardzo małym stopniu elastycznym, najlepszy wynik przedsiębiorstwo osiągnęło pod tym względem w roku 2010 kiedy to unieruchomienie wyniosło nieco ponad 30. 2011 oraz 2012 to lata ze wskaźnikiem nieruchomości ponad 60. Przypominam, że idealna sytuacja ma miejsce, kiedy wskaźnik ten plasuje się poniżej 1 !. Oczywiście nie może być on ważnym kryterium oceny spółki, ponieważ w dużej mierze uzależniony jest od rodzaju jej działalności.

ROA: Niestety, przez ujemny zysk netto (stratę), generowany przez wszystkie z analizowanych lat, wskaźnik ten przyjmuje za każdym razem wartości ujemne, oznacza to, że każda złotówka zainwestowana w aktywa całkowite przedsiębiorstwa, generuje stratę – majątek przedsiębiorstwa nie jest więc rentowną inwestycją, i przez wszystkie z analizowanych lat, nie opłacała się inwestycja w niego. Największe straty generował majątek w latach 2011, oraz 2012 z utrzymującą się tendencją wzrostową (jeśli chodzi o straty).

ROE : Sytuacja bardzo zbliżona do tej, która zaistniała w przypadku ROA, co więcej, wskaźniki w latach 2011 i 2012 osiągnęły dokładnie takie same wyniki ( jak w ROA), jednakże w latach 2009 i 2010 każda złotówka zainwestowana w kapitał własny, generowała jeszcze większą stratę – niż złotówka zainwestowana w majątek całkowity ( kapitał własny, był mniej rentowny).

ROS: „Najlepsza” sytuacja pod względem rentowności sprzedaży miała miejsce w roku 2010, mimo iż była najwyższym z wszystkich wskaźników ROS to wynosiła -3,76%, lata 2011 oraz 2012 plasowały się pod tym względem tragicznie, gdyż było to ponad 50% na minusie w obu przypadkach, z wskazaniem na trend spadkowy ( rok 2012 wskaźnik rentowności sprzedaży prawie 5% niższy niżeli 2011). Na podstawie tego wskaźnika możemy wywnioskować, że każda zainwestowana złotówka przeznaczona na cele sprzedaży generowała ponad 50 gr straty, w obu ostatnio analizowanych latach.

AROA/AROE/AROS – Wskaźniki bliźniaczo podobne do swoich poprzedników, jednakże zamiast zysku netto, obsługujemy się tutaj zyskiem NOPAT, czyli tym najbardziej odzwierciedlającym realne zyski przedsiębiorstwa (…) niestety, w tym przypadku niemalże pod każdym względem sytuacja wyglądała gorzej niżeli we wskaźnikach, w których braliśmy pod uwagę zysk netto.

KON (kapitał obrotowy netto) / II stopień pokrycia - Oba wskaźniki ukazują nam praktycznie to samo… ujemny KON w latach 2009 oraz 2010 świadczy o tym, że kapitał stały, nie mógł w pełni opłacać majątku obrotowego, przez co majątek obrotowy musiał być w niewielkim stopniu finansowany przez zobowiązania krótkoterminowe… co za tym idzie nie została spełniona „Złota zasada bilansowania” ( kapitał stały, powinien przewyższać aktywa trwałe przedsiębiorstwa). Reguła ta została jednak w pełni zrealizowana w dwóch ostatnio analizowanych latach, gdzie KON przyjmował wartości dodatnie, a II stopień pokrycia wartości wyższe niż 1. (chociaż również z tendencją spadkową).

Wskaźnik bieżącej/szybkiej płynności – dlaczego obydwa wskaźniki opisuje razem ? ponieważ przedsiębiorstwo w żadnym z analizowanych okresów, nie uwzględniło zapasów w swoich sprawozdaniach finansowych, przez to wyniki interpretowanych wskaźników przyjmują identyczne wartości. W latach 2009/2010 mieliśmy do czynienia ze zbyt niską płynnością finansową, nie przekraczającą 0,3. Co świadczy o problemach przedsiębiorstwa pod tym względem – spółka nie mogła się rozwijać, ponieważ nie mieli wystarczająco dużego przepływu gotówki, może to świadczyć między innymi o zbyt niskim zainteresowaniu działalnością spółki przez konsumentów (niski popyt) – argumentować to mogę niskim wskaźnikiem rentowności ze sprzedaży w omawianych latach. (…) Aby uniknąć podobnej sytuacji przedsiębiorstwo w latach 2011, 2012 prawdopodobnie obniżyło marżę, zmniejszając tym samym znacznie rentowność sprzedaży – działanie te mogło mieć na celu przyciągnięcie większej ilości konsumentów, niskimi cenami działalności. Mimo, że przychody ze sprzedaży nie uległy poprawie, to przedsiębiorstwo osiągnęło stan „nadpłynności finansowej” (Wskaźnik płynności bieżącej przekraczający 2). Co za tym idzie spółka nie wykorzystywała efektywnie funduszy. Należy uwzględnić jednak, że rok 2012 to prawie dwukrotnie niższa wartość płynności finansowej. w latach kolejnych należało by oczekiwać jednak jej spadku, do wartości uznawanych jako „odpowiednie” (1,2-2,0).

Zadłużenie ogółem - Jak na razie chyba jedyny wskaźnik, gdzie możemy powiedzieć kilka pozytywnych słów o działalności przedsiębiorstwa HAWE (HWE). Zadłużenie w roku 2009 wynosiło 4%, jest to niespotykanie mała wartość, niestety prawie w całości były to zobowiązania krótkoterminowe (Tak jak pisałem wcześniej, potrzebny by sfinansować majątek obrotowy, gdyż kapitał stały był zbyt niski). Podobna sytuacja miała miejsce w roku 2010, jednak tutaj zadłużenie ogółem wyniosło 12%. Lata 2011 i 2012 to praktycznie brak zadłużeń spółki ! Dlaczego…? Ponieważ jak możemy przeczytać wcześniej, w tych latach spełniona została złota zasada bilansowania (kapitał stały wyższy niż majątek trwały), przez co spółka nie potrzebowała zobowiązań krótkoterminowych, gdyż majątek obrotowy mógł być spokojnie finansowany przez kapitał stały.

Spłata należności w dniach – Najistotniejszą sprawą jest tutaj to, że (nie licząc roku 2010- gdzie spłata należności wynosiła 28 dni), konsumenci długo zwlekali ze spłatą swoich zobowiązań na rzecz przedsiębiorstwa ( kolejno 64, 115 i 66 dni) , która to nie powinna jednak przekraczać 52 dni.

WACC – jako koszt kapitału własnego, przyjąłem tutaj rentowność obligacji państwowych 10 letnich (zgodnie ze wcześniejszymi zaleceniami Abramisa). Natomiast kosztem kapitału obcego, było oprocentowanie od kredytów i pożyczek – w związku z tym, że przedsiębiorstwo nie było zbytnio zadłużone, głównym średnioważonym kosztem kapitału był tutaj koszt kapitałów własnych. Który z roku na rok ( za wyjątkiem najlepiej prezentującego się roku 2010), był coraz wyższy.

IC – jak pisałem we wcześniejszych analizach, są ta łączne aktywa przedsiębiorstwa po odjęciu kapitału obcego odsetkowego. (inaczej KON + aktywa trwałe)., niestety zarówno w roku 2009 jak i 2010 ujemny KON obniżał wartość IC.

EVA – najważniejszy, i najbardziej złożony ze wszystkich wskaźników mówi sam za siebie, HAWE praktycznie z roku na rok generuje coraz to większe straty ( ciągle ujemny zysk netto/NOPAT), na podstawie EVA możemy wnioskować, że z roku na rok wartość spółki maleje…co za tym idzie ? maleć z” fundamentalnego” punktu widzenia powinna też cena akcji.

Rekomendacje: Na podstawie samej analizy fundamentalnej moja opinia jest chyba oczywista „spółka ponosi stratę, nie warto w nią inwestować”. Co natomiast z osobami, które są w posiadaniu owych akcji ? otóż Wg mnie rekomendacja to „Sprzedaj, zanim będzie jeszcze gorzej, bo nic nie zapowiada na to, że może być w najbliższym czasie dobrze”. Jeżeli ma ktoś ważne informacje o nowych kontraktach spółki lub innych ważnych wydarzeniach – nie kwestionuje tego, moja rekomendacja wydawana jest jedynie na podstawie fundamentów przedsiębiorstwa. Uważam, że jeżeli przedsiębiorstwo będzie w dalszym ciągu generować stratę, może zakończyć się to „likwidacją” ze względu na niskie, lub całkowity brak zadłużenia. – gdyż interes przestanie być już całkowicie rentowny.
Macko- mam nadzieję, że nie poczułeś się w żaden sposób urażony moją „rekomendacją”. Nie jestem żadnym profesjonalnym analitykiem a moją opinie wydałem na podstawie tego co widzę w sprawozdaniach finansowych HAWE, i starałem się być pod tym względem jak najbardziej obiektywnym .

Analiza Techniczna

(…) Zobaczmy jednak jak HAWE odbierane jest przez inwestorów, na podstawie analizy technicznej, i jak ma się to, do wcześniej już przeprowadzonej analizy fundamentalnej spółki :

Wg mnie ranking pod względem lat (od najlepszego do najgorszego) Wg AF byłby następujący. 2010, 2009, 2011, 2012 Jednak pod względem AT wygląda to inaczej... rok 2012 z pewnego powodu jest tutaj rokiem o najwyższej średniej ceny za jedną akcję. Dlaczego ? - tutaj w ruch mogły puść różnego typu spekulacje, czy też ważne wydarzenia w spółce (widoczne w raportach bieżących, które spółka ma obowiązek publikować). Jednak według mnie, miała na to wpływ zmiana indeksu z sWig80 na mWig40 ( rok 2012 marzec).

Odnośnie bieżącej analizy Technicznej, mogę powiedzieć, że zgodnie z moimi przewidywaniami pod względem AF, sytuacja HAWE nie ma się najlepiej, po wysokim skoku kursu HWE, cena zaczęła regularnie spadać, (co widzimy na wykresie) – Co więcej – jeżeli fundamenty są obecnie gorsze niż w poprzednich latach, możemy zakładać, że cena z biegiem czasu również ukształtuje się na poziomie niższym niż w latach ubiegłych. Na szczęście mamy silne wsparcie (zaznaczone fioletową poziomą linią) przy 2,87 przez które linia wyznaczająca kurs spółki nie mogła się przełamać 3 lub nawet 4 razy, udało się jej to raz, jednak błyskawicznie kurs wrócił do poprzedniej ceny. Jeżeli wsparcie jest aż tak silne, to byki mogę mieć problemy – jak na razie cena waha się w kanale od 2,87 do 3,13 –tego się trzymajmy, chociaż MACD daje delikatny sygnał kupna, to przy tak niskim wolumenie, i słabych fundamentach – nie brał bym pod uwagę owego sygnału.

Na zakończenie chciałbym podzielić się z Państwem analizą SWOT HAWE na podstawie AF oraz AT.
oczywiście w jej uproszczonej wersji, tylko z głównymi silnymi i słabymi stronami szansami i zagrożeniami. Można tam dużo dodać, ale myślę, że mniej ważne aspekty każdy sam zauważył podczas wcześniej przeprowadzonej analizy fundamentalnej.

Na podstawie głównych informacji umieszczonych w tej analizie, każdy powinien być w stanie samemu podjąć decyzję, odnośnie inwestycji w HAWE. Mam nadzieję, że w jakimś stopniu przybliżyłem państwo w jakiej sytuacji pod względem fundamentów znajduje się owa spółka, i kogoś zainteresowały moje wypociny, pozdrawiam serdecznie, i dzięki za przeczytanie pracy .

Edytowany 7 raz-y, ostatni raz: 2017-01-15 17:58:47
https://www.inwestycjegieldowe.com

2013-05-06 13:57

comeone

Shouty: 0
0
Wielkie dzięki. Bardzo ciekawe informacje

2013-05-06 16:47

Usunięty

Shouty: 0
0
Moim zdaniem SWOT'a powinno się robić jedynie w oparciu o sektor działania spółki. Czyli np. ustalenie czy marże będą spadać, jak wygląda konsolidacja sektora, czy integracje są pionowe czy poziome. Na podstawie takich i tego typu rzeczy można określić prawidłowo SWOT Tutaj w moim przekonaniu SWOT to kompilacja wyników ze sprawozdania Nie to bym się czepiał, ale tylko zwracam uwagę

2013-05-06 17:26

Princman

Tymczasowo na Ziemii
Shouty: 38
0
dodam od siebie, że cały 2012r, to gra pod przejęcie spółki TK Telekom.
Prognoza roczna na'12 Hawe zakładała dynamiki zysku netto i przychodów na poziomie 100%. Do kupna TK Telekom jak do tej pory nie doszło. Prognoza została w grudniu odwołana.

Ten niski poziom zadłużenia, to jak dla mnie "rezerwa" pod przyszłe akwizycje.
Z drugiej strony wczesną jesienią było medialne info, jakoby Carlos Slim był zainteresowany przejęciem Hawe.

Na plus jest jak dla mnie odwołanie Kerneya z funkcji prezesa Hawe - osoby delikatnie mówiąc w komunikacji inwestorskiej niesłownej. Ogólnie jest sporo zamętu i szumu medialnego wokół spółki.

2013-05-07 00:00

Ribi

Warszawa
0

Moim zdaniem SWOT'a powinno się robić jedynie w oparciu o sektor działania spółki. Czyli np. ustalenie czy marże będą spadać, jak wygląda konsolidacja sektora, czy integracje są pionowe czy poziome. Na podstawie takich i tego typu rzeczy można określić prawidłowo SWOT Tutaj w moim przekonaniu SWOT to kompilacja wyników ze sprawozdania Nie to bym się czepiał, ale tylko zwracam uwagę :D

Twoich komentarzy nigdy nie traktowałem jako "czepianie się" Zawsze wnoszą coś konstruktywnego do dyskusji, przez co mogę się sporo nauczyć, na pewno wykorzystam poradę na przyszłość, dziękuje za info. Tą SWOT można potraktować jako streszczenie AF dla leniuchów, którym nie chciało się przeczytać całej pracy :D

Princman napisał:
dodam od siebie, że cały 2012r, to gra pod przejęcie spółki TK Telekom.
Prognoza roczna na'12 Hawe zakładała dynamiki zysku netto i przychodów na poziomie 100%. Do kupna TK Telekom jak do tej pory nie doszło. Prognoza została w grudniu odwołana.

Ten niski poziom zadłużenia, to jak dla mnie "rezerwa" pod przyszłe akwizycje.
Z drugiej strony wczesną jesienią było medialne info, jakoby Carlos Slim był zainteresowany przejęciem Hawe.

Na plus jest jak dla mnie odwołanie Kerneya z funkcji prezesa Hawe - osoby delikatnie mówiąc w komunikacji inwestorskiej niesłownej. Ogólnie jest sporo zamętu i szumu medialnego wokół spółki.

Bardzo ważne informacje, i już wiemy czym może być spowodowany ten skok w roku 2012. Jednakże uważam, że długoterminowo żadne pozytywne newsy nie uchronią spółki z tragicznie słabymi fundamentami przed "upadkiem". Fuzja, lub przejęcie HAWE przez kogoś kto może sobie na to pozwolić, osobę kompetentną i przedsiębiorczą, jest wg mnie dla nich jedynym ratunkiem.

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2013-05-07 00:03:38

2013-05-07 21:59

Macko

Admin
Kraków/Bielsko-Biała
Shouty: 34675
0
Ribi dziękuje za obiektywną analizę. Mam parę pytań/uwag(niestety nie znam się na AF tak jak Ty).
Widzę, że przeanalizowałeś raport jednostkowy, myślę, że bardziej wiarygodna byłaby analiza na raporcie skonsolidowanym (jest po prostu pełniejszy).
Brakuje mi kilku rzeczy, np. zysku na jedną akcje, cena / zysk, cena / wartość księgowa + małe porównanie 3-5 innych firm z branży jak te wskaźniki kształtują sie u innych.
Wg mnie Twoje stwierdzenia o "upadku" są na wyrost (i pisze to nie temu, że mam troszkę akcji). Jest na GPW wiele innych spółek, które naprawdę mają kiepską sytuację, dużo gorszą niż Hawe ma ( z jednej strony piszesz o upadku a z drugiej, że firma nie ma zadłużenia)
Tak na marginesie wyczytałem, że zadłużenie ogółem grupy to 44%.
Jeżeli chodzi o kwestie ostatnich wydarzeń to tak jak pisał Princman - są dobre sygnały. (niestety TK Telekom nie udało się przejąć)
Jaskółką może być raport kwartalny, tutaj Zarząd żeby podreperować nieco wizerunek opublikował szacunek na I kw.:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/HAWE-Szacunkowe-skonsolidowane-wyniki-finansowe-Grupy-Kapitalowej-HAWE-za-I-kwartal-2013-roku-RB-20-2013-2797774.html
Niestety (z tego co mi wiadomo) nastąpiły pewne przesunięcia w księgowaniu i część przychodów siłą rzeczy wyląduje w I kwartale, dlatego ten za 2012 rok był taki kiepski)

Wcześniej wygrali bardzo ważny i duży przetarg:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/HAWE-Zawarcie-znaczacej-umowy-przez-spolke-zalezna-o-wartosci-316-mln-zl-RB-26-2013-2809112.html

No i jeszcze pozostaje kwestia skupowania akcji przez Zarząd ( czego też nie można ignorować, wiadomo oni wiedzą więcej)

W obwodzie zostaje jeszcze chyba jeden duży projekt (podkarpacie) gdzie Hawe w konsorcjum też może wygrać.

Jeżeli chodzi o AT to wykres wygląda obiecująco zwłaszcza po dzisiejszym dniu, gdzie spowodzeniem zostało obronione wsparcie na 2.8.
Martwić może jedynie wskaznik AD, który mówi że ktoś ciągle "sypie" papierem.
Wybicie górą z tego trójka można oznaczać koniec trendu spadkowego - i tutaj upatruje swoją szansęjeżeli wyjdzie dołem, to trudno.

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2017-01-15 17:58:47
Byle do przodu...
https://gragieldowa.pl

2013-05-16 22:05
Cena waloru: 2.97

studencina

podkarpacie
Shouty: 59972
3
Luka cenowa dzielnie broni kursu przed wzrostami....

Ja bym poczekał aż sytuacja się wyklaruje, ale z doświadczenia wiem, że w tym przypadku będzie ciężko. Jest mocny trend spadkowy, to jest formacja chorągiewki, a ta jak wiemy podświadomie mówi nam o kontynuacji spadków.
pozdro, Stud
... robię wszystko, żeby nic nie robić ....

2013-05-16 22:44
Cena waloru: 2.97

Macko

Admin
Kraków/Bielsko-Biała
0
Niestety dzisiaj Hawe pokazało wszystkie swoje najgorsze cechy.
Dzisiaj był ważny dzień dla inwestorów Hawe. Publikacja tak oczekiwanego raportuza I kwartał. Raport okazał sie bardzo dobry (taki sam jak był podany szacunkowy).
Niestety po 10 minutach handlu nastapiła mocna dystrybucja waloru, która trwała praktycznie cąły dzień.
Na wykresie widać jak na dłoni, ze spółka nie poradziła sobie z przebiciem trendu spadkowego, pozostaje czekac i miec nadzieje ze wsparcie na 2.90 wytrzyma i bedzie kolejna proba ataku na 3,20.
Niestety akcjonariat hawe, delikatnie rzecz biorąc, chyba nie jest przychylny wzrostom spolki. Widac spore rozgoryczenie wsrod inwestorów.
Niestety koniugacje z Cyprem dają sie tutaj we znaki (firma z cypru posiada 28mln akcji) i calkiem mozliwe, ze to ona blokuje kurs - wyrzucając na podstawowy parkiet sporo papiera.

Czaru goryczy przelewa wskaznik AD, ktory dokladnie pokazuje, ze na spolce jest non stop dystrybucja papiera oraz do kompletu STS wygenerował mocny sygnał sprzedazy....

Byle do przodu...

2013-05-18 20:05
Cena waloru: 2.86

Ribi

Warszawa
0
POD ŻADNYM WZGLĘDEM ANALIZA KWARTALNA NIE POWINNA BYĆ W TYM WYPADKU UTOŻSAMIANA Z ANALIZĄ ROCZNĄ !, GDYŻ OLBRZYMIĄ ROLĘ W TYM WYPADKU ANALIZ ODGRYWA SEZONOWOŚĆ, I INNE CZYNNIKI PRZEZ KTÓRE ANALIZA MOŻE NIE ODZWIERCIEDLAĆ FAKTYCZNEGO STANU RZECZY

Witam, Macko tak jak obiecałem - dziś sobota, znalazłem chwilkę, więc przedstawię wyniki Skonsolidowanego raportu kwartalnego, z porównaniem do raportu kwartalnego q1 2012 roku i q4 2012 roku ( aby sprawdzić, czy q4 różni się wynikami od q1 - [sezonowość i inne aspekty]).

Mamy dane finansowe, więc bierzemy się za krótką analizę kwartałów. Najpierw gotowe obliczone wskaźniki ;

* Wskaźnik dynamiki majątku całkowitego - Krótko zwięźle i na temat, ciągły rozrost zasobów przedsiębiorstwa ( wskaźnik powyżej 100%).
* Unieruchomienie majątku - Tendencja negatywna niestety, coraz wyższy wskaźnik unieruchomienia oznacza coraz większy stosunek aktywów trwałych do aktywów obrotowych, co za tym idzie, mniejsza elastyczność przedsiębiorstwa.
* ROA/ROE - trend wzrostowy, zarówno w przypadku ROA jak i ROE, jeśli chodzi o ROS, to nie uwzględniałem jego dokładnej interpretacji, ponieważ widzimy na wstępie, że w Q1 popyt jest dużo wyższy niżeli w Q4, wyniki nie były by więc w pełni obiektywne.
* aROA/aROE- z tego względu, że NOPAT każdego kwartału jest coraz wyższy, (mimo dużego przyrostu Aktywów całkowitych spółki). wskaźniki te również cieszą się coraz wyższą wartością, mniejmy na dzieje na utrzymanie tej tendencji.
* II stopień pokrycia- Tutaj mamy perfekcyjny przykład, żeby zobrazować pewne zjawisko...chociaż w Q1 KON przyjmuje wartości dodatnie, a II stopień pokrycia jest wyższy niż 1, to sytuacja diametralnie zmieniła się w Q2 i Q3. Dlaczego ? - Z jednej strony wpływa na to kurczący się stan Kapitału stałego, z drugiej natomiast wyższa wartość aktywów trwałych. w dwóch ostatnich analizowanych przedziałach czasowych, Kapitał stały nie jest w stanie finansować aktywów trwałych, co za tym idzie, przedsiębiorstwo musi korzystać z zadłużenie krótkoterminowego...czy tak też się stało ? - Sprawdźmy !
* Wskaźnik zadłużenia - Ależ oczywiście, że tak ! w Q2 i Q3, mamy nagły wzrost zadłużenia krótkoterminowego, aby sfinansować aktywa trwałe !. to ogromny problem - mamy więc do czynienia z Niespełnioną złotą zasadą bilansową. Dla wzrokowców, zadłużenie w formie graficznej .

* Wskaźniki płynności- Na ujemny KON, może w sposób pośredni wpływać niska płynność przedsiębiorstwa w Q2 oraz Q3 lekko ponad 0,7- więc niemalże dwukrotnie za niska płynność finansowa. Słaby napływ gotówki, uniemożliwia jakikolwiek rozwój, pierwsze czym spółka musi się zająć, to zwiększanie popytu na swoje produkty oraz usługi, w celu poprawy owego wskaźnika.
* ROIC - To co najważniejsze, rentowność zaangażowanego kapitału ciągle rośnie ! na przestrzeni kilku miesięcy nie mogłem oszacować wskaźnika WACC, a nie chciałem wprowadzać często nieskutecznych metod statystycznych do jego wyznaczenia. Wiemy jednak, że WACC przy analizie na przestrzeni 4 lat był w trendzie wzrostowym - niestety możemy zakładać, że tutaj ta tendencja zostanie kontynuowana, jedyną nadzieją, będzie większy przyrost ROIC niżeli WACC .

ANALIZA TECHNICZNA

Od czasu pozytywnej reakcji inwestorów na wyniki pierwszego kwartału roku 2012, kurs jest w ciągłym trendzie spadkowym, a od końca Marca utrzymuje się z konsolidacji, Silne wsparcie, stanowi linia na 2,84 natomiast opór na 3,13. Zaleceniem może więc być oczekiwanie na wybicie się kursu poza którąś linie wsparcia lub oporu, dobrze aby nastąpiło to przy zwiększonym wolumenie (wybicie z impetem). Lub przy innych znakach do zakupu/sprzedaży. Wg moich przewidywać, prędzej przełamana zostanie linia wsparcia, niżeli oporu - sugerując się AF
Pozdrawiam !

2013-05-22 22:15
Cena waloru: 2.69

Macko

Admin
Kraków/Bielsko-Biała
0
Dzięki Ribi za analizę, jak na razie nic dobrego na walorze sie nie dzieje (pomimo pozytywnych informacji) chyba akcjonariat z Cypru wychodzi ze spolki (ma 28mln).
Wyglada na to, że Twoje analiza potwierdziła sytuacje panujaca w Hawe. Nie maja kasiory na bieżace finansowanie - dzisiaj pojawiła sie informacja odnosnie wypuszczenia obligacji - info tutaj.
Wg mnie jest to dobra inforamcja - cos zaczynaja robic - lepsze to niz nowa transza akcji i rozwodnienie kapitału, a kase jak wiadomo potrzebują na bardzo duzy projekt (315mln)
Byle do przodu...

2013-05-23 16:24
Cena waloru: 2.57

Princman

Tymczasowo na Ziemii
Shouty: 38
0
Spółka wybiła dołem, czyli zdaje się pozostaje ją co najwyżej na dzień dzisiejszy jedynie obserwować.

2013-05-23 21:38
Cena waloru: 2.58

Macko

Admin
Kraków/Bielsko-Biała
0
Zobaczymy, dzisiaj znowu pozytywne info (niestety sa to tylko listy intencyjne) no ale od czegos trzeba zaczac.
Patrzac na AT - dzisaij ladny mlotek - jutro powinna byc korekta wzrostowa, ale wybicie dolem z 2,60 nic dobrego nie wrozy
Byle do przodu...

2013-08-28 20:30
Cena waloru: 3.82

Ribi

Warszawa
0
Dziękuje Silv - Prosiłem o odblokowanie gdyż widzę narastające zainteresowanie HAWE, dlatego chciałbym wrzucić analize raportów kwartalnych (Skonsolidowanych) na przełomie 8 ostatnich kwartałów i omówić po krótce niektóre wskaźniki.

Tymi właśnie wskaźnikami postanowiłem się zająć...

Dynamika majątku całkowitego - Ogólnie wielki plus za praktycznie nieustanny rozrost majątku całkowitego HAWE. Widać, że spółka mierzy wysoko przez co ciągle inwestuje w aktywa trwałe/obrotowe (nie przeprowadzałem analizy wnikliwej analizy struktury).

Analiza rentowności - Co tu dużo mówić - rentowność dość nieregularna. Na szczęście trend spadkowy od Kwartału IV roku 2011 przerwał pierwszy kwartał roku 2013, zarówno jeśli chodzi o rentowność aktywów jak i rentowność kapitału własnego - ogromy skok rentowności spowodowany dziesięciokrotnym wzrostem zysków HAWE w porównaniu do roku poprzedniego! - co się za tym kryje ? Dowiemy się, analizując Q II oraz Q III roku 2013 - czekam z upragnieniem na raporty okresowe spółki

Zadłużenie ogółem - Nie ma co ukrywać, choć zadłużenie dosyć stabilne, to w lekkim trendzie wzrostowym. Zadłużenie w ostatnim kwartale nie przekroczyło jednak 50% - co jest sygnałem ostrzegawczym dla większości inwestorów, niepokojący jest jednak ciągły jego wzrost, decydujące w dalszej prognozie może okazać raport za kolejny kwartał.

Zdolność kredytowa - Zdolność kredytowa HAWE jest naprawde nikła...powodem jest zdecydowanie niska wartość osiąganego zysku netto, rosnąca amortyzacja świadczy o coraz to większych aktywach trwałych spółki (lub stosowaniu metody regresywnej w naliczaniu amortyzacji, która jest w mniejszym stopniu przewidywalna niżeli metoda liniowa). Możemy więc wnioskować, że zyski HAWE w dużej mierze uzależnione są od kredytów i inych kapitałów obcych. Stąd tak niska wartość wskaźnika, która umożliwiała by dalsze zadłużenie - na jego podstawie możemy prognozować lekki spadek zadłużenia (przynajmniej długoterminowego) w latach kolejnych.

EPS/ WK- Wartość księgowa na poziomie 3,06 zł na chwilę obecną. Czy więc tyle warte są akcje spółki ? wg mnie biorąc pod uwagę ciągle słabe fundamenty spółki, bardzo niską rentowność i niepokojącą sytuacją kredytową akcje warte są realnie mniej niżeli 3,06 zł. Oczywiście nie każdy może się ze mną zgadzać (mowa zwłaszcza do przedstawicieli analizy technicznej ).

P.S. Korygując wskaźniki o czynnik inflacji, doszedłem do wniosku, iż nie wpływały one znacząco na wynik analizy, i nie zniekształcały całokształtu na tyle mocno abym umieszczał obliczenia związane z przekształceniem powyższych wskaźników.

GPWŚwiatWaluty
 Notowania GPW
WIG79492.1+0.60%11-22
WIG202194.1+0.74%11-22
WIG20 Fut2205.0+0.68%11-22
WIG20USD526.4-0.06%11-22
mWIG406059.8+0.28%11-22
sWIG8023482.2+0.27%11-22
 Notowania Świat
Dow44296.5+0.97%11-22
SP500 Fut6012.2+0.42%7:33