Załóż konto | Przypomnij hasło
Filtruj wg spółki:
Wybór spółek - pomoc
Wyświetleń: 2919. Obserwuje: 5 osób.
2013-09-29 22:42

Usunięty

Shouty: 0
0
Witam,
na wstępie zaznaczę, że laikiem nie jestem, znam się dosyć dobrze na analizie technicznej, trochę mniej na fundamentalnej. Mam problem z wyborem spółek, mója strategia będzie się opierała wyłącznie na analizie technicznej, gdyż okres inwestowania to tylko 3 miesiące (osobiście uważam że grając na giełdzie powinno się stosować wyłącznie analizę fundamentalną). Więc tu zwracam się do was z prośbą, jak dokonywać wyboru spółek? Bo sprawdzanie wykresów wszystkich spółek na bieżąco z wig30 i mwig50 i wyłapywanie trendów raczej w grę nie wchodzi, gdyż byłoby to ultra czasochłonne i jakie proponujecie strategie grając wyłącznie na AT? Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam

2013-09-29 22:52

Ribi

Warszawa
Shouty: 8444
0
mója strategia będzie się opierała wyłącznie na analizie technicznej, gdyż okres inwestowania to tylko 3 miesiące (osobiście uważam że grając na giełdzie powinno się stosować wyłącznie analizę fundamentalną).

WalterWhite - jeśli uważasz, że na giełdzie powinno się stosować wyłącznie analizę fundamentalną, to dlaczego chcesz wybierać spółki korzystając z AT ?
Oprócz tego, jeśli chodzi o AT, to powierzchowna analiza spółki nie trwa długo - i przejrzenie wszystkich spółek z WIG30 na pewno nie zajmie Ci dłużej niż 1/2h (przynajmniej wyselekcjonowanie tych najciekawszych (bo nie mówię tutaj o pełnej analizie).
https://www.inwestycjegieldowe.com

2013-09-30 10:12

astra69

...
Shouty: 1
0
Myślę osobiście, chociaż nie jestem ekspertem, że WalterWhite podał w krótkim poście bardzo złożone zagadnienie. Równie dobrze można by zapytać "jak grać żeby wygrać". Ilu inwestorów tyle odpowiedzi.Trudno chyba dać odpowiedź w krótkim poście.
Przy okazji, myślę że ważna jest analiza informacji rynkowych ze stron takich jak stockwatch czy podobne. W wielu przypadkach pomagają fora, choćby takie jak to. Jest też wiele stron które oferują gotowe podpowiedzi, strategie i portfele (często portale są płatne...) ale, wiadomo, nikt sukcesu nie gwarantuje.
Przy okazji zastanawiam się zawsze, jeśli strony takie jak opisana powyżej są prowadzone przez fachowców którzy wiedzą jak zarobić pieniądze na giełdzie, dlaczego nie zarabiają na giełdzie tylko na prowadzeniu portali internetowych :-)

2013-09-30 14:11

kileh

Gdańsk
Shouty: 433
0
a może podpatrzyć co kupują specjaliści, np. na blogach, albo nawet tutaj na gragieldowa.pl

osobiście polecam spółki w trendach, obserwuję wiele portfeli i tam gdzie są najwyższe zyski autorzy w zdecydowanej większości stawiają na tzw. długoterminowe byki

przykład takiego portfela na jednym z blogów: http://at-trader.blogspot.com/p/spis-wszystkich-analiz.html - autor też tutaj gra (login to stones)

inny przykład: http://blog.akcjegrahama.pl/2013/09/aktualizacja-portfela-wrzesien-2013.html

jeszcze inny portfel (ten chyba bardziej fundamentalny): http://bart-zielinski.blogspot.com/2013/09/portfel-bart-po-37-miesiacach-zobacz.html

2013-09-30 14:42

arnolddgt

Orneta
Shouty: 39812
2
Co wy pier...cie za przeproszeniem. Nie chcę nikogo urazić, ale jeśli uważacie, że strategią gry może być kupowanie tego kto coś podpowiedział to lepiej nawet nie zaczynajcie grać (astra, kileh).
"gotowe podpowiedzi, strategie i portfele (często portale są płatne...)" - jak sam zauważyłeś astra płatne portfele to nic innego jak próba naciągnięcia laików na "zarabiające" papiery. Efekt może być marny. Jeśli samemu się nie wie co się robi tylko bazuje na niesprawdzonych źródła, a czasem bazuje na strategiach, których się nie rozumie to uwierzcie mi zostawcie to w cholerę!
A podejście typu: "jak grać żeby wygrać" i szukanie "świętego grala" bez nauki własnej i poszerzania wiedzy to dla mnie całkowita ignorancja i takim nie życzę nawet szczęścia!
kileh teraz do Ciebie... Ostatni strona która podałeś to dla jaj rozumiem. Nie wiem czy śledzisz ten blog, ale jeśli uwierzyłeś w to co jest na tej stronie to ja za drobną opłatą pokaże Ci w podobny sposób jak uzyskałem stopę zwrotu 120% w miesiąc... :P
Walterwhite Ty zacząłeś więc Ciebie też zahaczę Mniamam, że w szkole dostałeś zadanie by osiągnąć zyski na grze by dostać ocenę z przedsiębiorczości za pierwszy semestr. W styczniu wystawiają oceny więc masz 3 miesiące :D Dobrze Cię rozpracowałem??
Bogaty nie jest ten co zarabia, ale ten co oszczedza..!!

2013-09-30 15:21

kileh

Gdańsk
Shouty: 433
0
arnold chodzi tobie o stronę "akcje przy kawie"?
co do mojej odpowiedzi - jeden ze sposobów nauki jest nauka od innych, dlatego podałem strony na których opisana jest decyzja o zakupach
nie twierdzę że mamy w oparciu o nie podejmować decyzje, tylko podpatrzyć żeby wiedzieć z której strony do tego podejść

2013-09-30 16:09

Usunięty

0
@Ribi
dlatego że mój okres inwestowania wynosi 3 miesiące, a żeby osiągnąć jakieś znaczące i pewne(!) zyski należy inwestować co najmniej przez okres kilku kwartałów, lat (Buffett, Munger, Neff) opierając się głównie na AF.
@arnolddgt
Nie do końca, inwestowaniem się intersuję, a z PP miałem 3. Jedynie słyszałem że na studiach dokonują takich zabiegów, ale u mnie w szkole niestety nie Jest organizowany konkurs dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponad. Wygrywają Ci, którzy mają szczeście, rodziców analityków albo po prostu monitorują całymi dniami sytuację danych spółek (w poprzedniej edycji nawet nie było opcji stop loss, która według mnie jest kluczowa w AT). Przeczytałem książke o AT, czytałem dużo na forach, ale brakuje mi 'narzędzi' dzięki którym mógłbym coś osiągnąć, a nie 'strzelać na ślepo' patrząc tylko czy trend jest wzrostowy czy spadkowy i 'może się uda'. Łatwo się pokazuje różne formacje, flagi, trójkąty, wybicia z konsolidacji, ale znacznie ciężej jest je wykorzystać i to w przeciągu 3 miesięcy. Day trading równie odpada, poświęcenie tak dużej ilości czasu nie wchodzi w grę. Więc pytam Was jako bardziej doświadczonych graczy jaki styl inwestowania i jakie strategie będą w tym przypadku najefektywniejsze?

2013-09-30 17:14

arnolddgt

Orneta
2
kileh dokładnie... Śledzisz ten blog czy tylko ktoś sobie napisał co kupował i stworzył taką stopę zwrotu. Blog Stones'a gorąco polecam - chłop zna się na rzeczy i warto się uczyć od niego
A co strategii by jak najwięcej ugrać w krótkim czasie. Według mnie należy szukać akcji które są blisko wybicia z jakichś mocnych formacji. Zdecydowanie 3 miesiące to wystarczający czas by wykorzystać formacje dające kilka, kilkanaście procent w ciągu kilku dni.
Przykładowo polecam:
Impexmetal: http://prntscr.com/1uerxw
Trójkąt z malejącym wolumenem, zakres wahań już znacznie zwężony - szansa na wybicie.
Kania: http://prntscr.com/1ueser Kotłowanie pod oporem na 4,5. Niedźwiedzie nie są w stanie skontrować Kanii. Dzisiaj ładny pinbar i po wybiciu lot na 5 zł.
Hawe: http://prntscr.com/1ueszf Delikatnie zwyżkująca chorągiewka z malejącym wolumenie. Zawężenie również mocne.
Obstawiam, że 2 z nich wybiją w górę jeszcze w tym tygodniu.
A co do monitorowania całodniowego spółek. Jeśli wiesz czego szukasz to wcale nie potrzebujesz siedzieć całymi dniami. Osobiście W weekend przeglądam wszystkie spółki notowań ciągłych - myślę, że jest ich ponad 200 i wybieram średnio 20-30 obserwowanych w tygodniu. Wybieram zwykle 5-6, które według mnie mogą się ruszyć i te kupuję. Operacja zajmuje mi około 3 godzin i jakieś 2 godzinki w tygodniu dla kontroli spółek.
Zobacz np. jak przegląd spółek robi topola na swoim blogu: humanista na giełdzie... W pół godziny ma wybrane ciasteczka.
Pozdro...

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2013-09-30 17:14:40

2013-09-30 17:50

Usunięty

0
Dzięki wielkie, o taką odpowiedź mi chodziło :>

2013-09-30 18:00

astra69

...
0
Arnold, nie ma się co emocjonować. Jak sam zauważyłeś z mojego wpisu sugeruję, że trzeba te "gotowce" postrzegać raczej ironicznie. A wiedza przychodzi z czasem, dlatego jestem na symulatorze giełdy a nie na prawdziwym parkiecie. W międzyczasie staram się czytać i obserwować co się dookoła dzieje. Gdy (albo raczej jeśli) będę gotowy to może spróbuję zainwestować.

Tak czy inaczej, dzięki wielkie za podpowiedziane blogi. Będę miał kolejny punkt odniesienia.

2013-09-30 18:03

arnolddgt

Orneta
2
Astra chciałem być po prostu wyrazisty. Jak widzisz dalej były rzeczowe wypowiedzi więc mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdro

2013-10-01 16:51

Usunięty

0
A czy ktoś z Was wykorzystuje wskaźniki AT? Warto mieć je na uwadze podczas kupna/sprzedaży? http://www.ticker.pl/C4/P/artykuly.podstawy/WskaznikiImpetu.odt.html

2013-10-01 19:05

astra69

...
0
Ciekawa strona chyba ze wszystkimi chyba możliwymi wskaźnikami. Ja osobiście ze względu na nikłe doświadczenie tylko o nich czytałem ale do wykorzystania w praktyce jeszcze daleka droga.
W ogóle, w odniesieniu do całego tematu, jak z każdą dziedziną wiedzy jest dość duża przepaść pomiędzy praktyka i teorią. Gdy czytam o jakimś zjawisku wydaje mi się że wszystko rozumiem. Później patrząc na wykres w rzeczywistości czuję się nieco bezradny i trudno tę wiedzę wykorzystać. Np. w przypadku wskaźników jest na wyjaśniającym wykresie piękna strzałeczka i dalszy rozwój sytuacji. W rzeczywistości wiele z tych sygnałów jest trochę mniej oczywista jeśli przyszłość to jedna wielka niewiadoma.
A przy okazji, przy dokonywaniu analizy AT sami sporządzacie wykresy za pomocą programów generujących takowe czy używacie tych publikowanych w internecie ?

2013-10-04 09:36

arnolddgt

Orneta
2
WalterWhite zbliża się koniec tygodnia więc spójrz na spółki, które proponowałem:
1. Impexmetal,
2. Hawe,
3. Kania.
Miały wybić co najmniej 2 - Impex i hawe poszly pięknie. Kania wciąż wisi na oporze i ani o grosz nie spadła!! Może i ona jeszcze dziś ruszy!!
Jak widzisz można coś tam wybrać ciekawego zawsze mimo, że ogólna sytuacja na rynku w tym tygodniu nie najlepsza...
Pozdro!!

2013-10-04 18:09

Usunięty

0
astra
np ja korzystam z programów,
jeśli chodzi o akcje to najczęściej to to co jest w analizie technicznej tutaj na portalu
a jeśli chodzi o waluty i towary to xtb trader najczęściej

GPWŚwiatWaluty
 Notowania GPW
WIG79492.1+0.60%17:09
WIG202194.1+0.74%17:09
WIG20 Fut2205.0+0.68%17:04
WIG20USD526.4-0.06%17:15
mWIG406059.8+0.28%17:09
sWIG8023482.2+0.27%17:09
 Notowania Świat
Dow44296.5+0.97%22:03
Nasdaq19003.7+0.16%22:00