No!! I teraz możemy pogadać!!
Widzę, że podjąłeś działania, poczytałeś i sporo wiesz więc postaram się dorzucić coś od siebie...
W takiej sytuacji grzech nie pomóc
Co do analizy fundamentalnej nie chciałbym się wypowiadać, ale wnioskując po tym:
http://www.inwestinfo.pl/analiza-finansowa/wyniki-finansowe/lubawa-252.htm
widzę, że spółka systematycznie się rozwija, zwiększa przychody i działa dość systematycznie i stabilnie.
Przejdę do AT bo na tym się coś tam znam...
Jeśli ma to być lokowanie kasy to trzeba spojrzeć szeroko. Najpierw tygodniowy wykres:
Mamy zaciskający się trójkąt który wyznacza obszar oscylacji kursu między poziomem mniej więcej: 1,15-1.65 a więc maksymalny zysk przy idealnym zagraniu około 43% przy założeniu, że kupimy idealnie za 1,15 a sprzedamy za 1.65.
Pora przejść na dzienny:
Oprócz jasno różowych linii trendów wziętych z wykresu tygodniowego dodałem fioletową linię trendu spadkowego dziennego - jak widać linia jest dość mocno respektowana (6 odbić)
Gruba zielona linia do poziom wsparcia na 1,15 wyznaczony przez odbicia zaznaczone czerwonymi strzałkami oraz lukę z sierpnia 2014. Jak widać dochodzimy do miejsca wspólnego na wykresie gdzie przecina się poziom wsparcia oraz tygodniowa linia trendu trwającego od 2002 roku.
Dodatkowo jaskrawym zielonym zaznaczyłem coś na kształt spodka, którego prawa strona znajduje się również we wspomnianym punkcie. Być może właśnie taki spodek oznacza odwrócenie średnioterminowego trendu spadkowego trwającego od końca października 2013 roku.
Na różowo zaznaczyłem postulowany ruch kursu. Obecnie jesteśmy na poziomie 1,28 i czekałbym na poziom około 1,15. Tam dokonałbym zakupu ustawiając SL na 1,05 lub grosz niżej co zakładałoby stratę około 9%. Myślę, że jednak do tej straty nie dojdzie bo dobra sytuacja finansowa spółki oraz ciągły rozwój, a także trend trwający niemal 15 lat nie pozwolą na taki zjazd kursu.
A gdzie take profit ktoś zapyta... Dla tych niecierpliwych to okolice 1.60-1.65. Osobiście tam dopatrywałbym się pierwszych oznak zaburzenia wzrostów, no ale wiadomo, że trójkąt z tygodniowego będzie tam już mocno zacieśniony i można się będzie spodziewać mocnego strzału -może akurat w górę... :D
Pozdrawiam i mam nadzieję, że okazałem się pomocny...
P.s. Stud tak wiem, że znowu podkreślisz działanie 2 ruchy naprzód
Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2017-01-15 17:58:47