jankowski napisał:
Ostatnio natknąłem się na Timeless Galery, którzy oferują kilkunastoprocentowe stopy zwrotu z inwestycji w sztukę - głównie rzeźby. Jako, że inwestor kupuje ruchomość na okres powyżej 6 miesięcy to jest zwolniony z zapłaty podatku od zysków.
Z jednej strony śmierdzi ściemą (duże stopy zwrotu), z drugiej mam znajomych, którzy już kilkukrotnie obrócili kapitałem i dostawali zawsze na czas pieniądze. Dla mnie trochę śmierdzi Amber Gold.
Ktoś z Was spotkał się z tą firmą? Jakie są Wasze opinie?
Ile z tych kilkunastu procent należy odjąć z tytułu prowizji, opłat za przechowywanie, kosztów zarządzania etc. ? Nie ukrywam, że na sztuce można zarobić, ale dla mnie to inwestycje egzotyczne-jest to rynek bardzo nieprzewidywalny i trudny do prognozowania. Jeśli trafi się dobrze, to osiągnie się krociowe zyski, a jeśli nie, to będzie się miało na ścianie niewiele warty bohomaz. Nie wierz w opowiadania, że wystarczy kupić cokolwiek i za 10-15 lat sprzeda się to coś z przebitką przekraczającą 100%. To rynek pełen min i pułapek.
Twoje porównanie do Amber Gold jest jak najbardziej trafne, tam też początkowo klienci byli zadowoleni. Spółka ta przez kilka lat wypłacała zyski z lokat w złoto i srebro. A jaki był finał wszyscy wiemy.