drzasa,
Paradoks jest taki, że jeśli 10 analityków będzie liczyć współczynnik beta w tym samym horyzoncie czasowym i dla tej samej spółki, to pewnie wyniki będą bardzo różnorodne na co może mieć wpływ m.in.:
a) Interwał stóp zwrotu - Ty wykorzystujesz tygodniowe stopy zwrotu, być może biznesradar korzysta z dziennych lub miesięcznych stóp zwrotu?
b)Rodzaj stóp zwrotu: Wykorzystujesz arytmetyczne czy logarytmiczne stopy zwrotu? (te drugie ze względu na swoją addytywność są coraz częściej wykorzystywane przy liczeniu współczynnika beta).
c) Benchmark : Może biznesradar jako zmienną objaśniającą w modelu regresji wykorzystuje stopą zwrotu WIG20 a nie WIG?
d) Adjusted czy Raw beta?: W teorii finansów coraz częściej mamy do czynienia z tzw. adjusted betą, która opiera się na założeniu, że w długim okresie czasu współczynnik ryzyka systematycznego zmierza do jedności. Adjusted betę można opisać wzorem: [raw beta * 2/3 + 1/3] (wygładzamy nasz współczynnik).
Edit:
e) Metodologia: Przypomniało mi się, że jakiś czas temu beta którą wyliczyłem modelem regresji z wykorzystaniem funkcji REGLINP w excelu, delikatnie różniła się od tej, którą obliczałem z wykorzystaniem osobnych funkcji w excelu, możesz więc spróbować obliczyć najpierw kowariancję pomiędzy stopami zwrotu akcji spółki i stopami zwrotu indeksu rynkowego a później podzielić ją przez wariancję stóp zwrotu z indeksu rynkowego - być może i u Ciebie pojawią się delikatne różnice ...
Duże są odchylenia między współczynnikiem beta obliczonym przez Ciebie a tym ze stronki biznesradar? Gwarantuje, że koszt kapitału własnego wyznaczony modelem CAPM również wyjdzie inny niż na większości portali analitycznych :-).
Pozdrawiam i życzę wytrwałości!
P.S.
Dla zainteresowanych, o podstawach obliczania współczynnika beta pisałem kiedyś na stronce:
https://www.inwestycjegieldowe.com/2014/03/26/jak-obliczy%C4%87-wsp%C3%B3%C5%82czynnik-beta/Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2017-05-16 13:36:49