Witam serdecznie,
Korzystając z okazji, że mam kilka dni wolnego, chciałem poświęcić kilka godzin, na przygotowanie analizy spółki "Asbis". Przyznam, że spółką zainteresowałem się od czasu, kiedy Studencina wskazał mi jej mocne aspekty techniczne (miało to czas kilkanaście dni temu). Ja natomiast skupiłem się na zbadaniu fundamentów Asbisu. Co odkryłem ? - Dowiedzą się Ci, którzy przeczytają mój artykuł do końca, zapewniam, że będzie warto !
Na koniec przeprowadzania analizy fundamentalnej, chciałbym wykazać się umiejętnością, którą nabyłem jakiś miesiąc temu, a mianowicie „wyceną przedsiębiorstwa”. Jako, że nie mam żadnych korzyści z tego, aby przedstawić wam Asbis w pozytywnym świetle, zapewniam, że moja wycena będzie naprawdę obiektywna .
Dodatkowo, podczas analizy technicznej Asbisu, postaram się na jednym z wykresów, prognozować przyszłe zachowania cen, na podstawie „formacji świecowych” – Jest to umiejętność, której nabywania jestem właśnie w trakcie ( Postanowiłem, podjąć sumiennie próby doszkolenia pod względem analizy technicznej, aby nie odbiegała od Analiz fundamentalnych, które wam przedstawiam). – Tutaj podziękowania dla Studenciny, za polecenie pozycji Steva Nisona „Świece i inne techniki Japońskie analizowania wykresów”( Rewelacyjna książka), a także dla Abramisa, za wskazanie mi Pozycji Johna Murphyego „Analiza techniczna rynków finansowych” – Której jestem w trakcie przerabiania. Mam nadzieję, że już niedługo, będę w stanie w swoich analizach, podzielić się z wami prognozowaniami rynków terminowych (kontrakty).
1. Zacznę więc od przedstawienia
danych finansowych, ze skonsolidowanych raportów rocznych Asbisu, poczynając od 2009 roku do roku 2012.
Koszt Kapitałów obcych, obliczyłem już uzyskując średnią ważoną z odsetek, jakie spółka musiała zapłacić od zaciągniętych kredytów i pożyczek bankowych. (nie uwzględniane są tutaj koszty leasingu). Koszt Kapitału własnego został oszacowany wg modelu CAPM (Koszt własny = Rf +B(Rf-Rm)., wedle poprzednich zaleceń Abramisa, skorzystałem ze średniej rentowności 10- letnich obligacji Państwowych. Przy szacowaniu Rf. Beta powyżej jedynki( Współczynnik ilorazu wariancji średnich stóp zwrotu Asbisu do kowariancji stóp zwrotu rynku – w tym wypadku posłużyłem się stopą zwrotu WIGU, gdyż Asbis nie należy do żadnego z większych indeksów giełdowych), wskazuje, że akcje Asbisu możemy nazwać „Agresywnymi” – co za tym idzie ? koszt KW jest większy, ponieważ doliczamy tutaj ryzyko wynikające z posiadania takowych akcji.
Na starcie przeanalizujemy
sytuację majątkową przedsiębiorstwa. (1.a)
Oto wskaźniki, które będą niezbędne do opracowanie omawianej analizy.
•
Wskaźnik dynamiki majątku całkowitego Pokazuje nam, że w roku 20010, oraz 2012 nastąpiło zwiększenie się całkowitego majątku przedsiębiorstwa. Wstępnie – sygnał pozytywny, zwłaszcza dlatego, że jest to powiększenie o majątek obrotowy (co widzimy w danych finansowych). Majątek ten jest tańszy (brak opłat za amortyzację), oraz zazwyczaj efektywniej wykorzystywany.
•
Wskaźnik unieruchomienia Tak jak pisałem wyżej, spółka, ciągle utrzymuje olbrzymią tendencję do posiadania aktywów obrotowych, i ich przewagą nad trwałym majątkiem. Oczywiście uzależnione jest to od rodzaju działalności spółki, jednak wskaźnik poniżej 1 (tak jak w tym przypadku) traktujemy pozytywnie.
•
Kapitał stały Suma kapitału własnego oraz zobowiązań długoterminowych, sama wartość nic nam nie mówi, jednak przyda się do ustalania złotej zasady bilansowej.
•
KON kapitał obrotowy netto, czyli różnica kapitału stałego od aktywów trwałych
•
II stopień pokrycia ( złota zasada bilansowa) Ciężko aby zasada nie była spełniona, przy tak niskim udziale aktywów trwałych, ale to tylko na korzyść przedsiębiorstwa. W tym wypadku oznacza to, że kapitał stały może w całości pokryć koszt aktywów trwałych, a jego nadwyżka może zostać przeznaczona na finansowanie aktywów obrotowych.( bez konieczności zaciągania drogich kredytów krótkoterminowych).
Teraz zajmiemy się
Wskaźnikami rentowności przedsiębiorstwa (1.b)
•
aROA czyli rentowność aktywów przedsiębiorstwa, znajduje się w wyraźnym trendzie wzrostowym, już od 2009 roku – to dobrze świadczy, o inwestowaniu przedsiębiorstwa w aktywa (w głównej mierze obrotowe).
•
aROE rentowność kapitału własnego, ważny wskaźnik dla akcjonariuszy. Tutaj również mamy wyraźny trend wzrostowy, który w roku 2012 osiągnął prawie 9% ! co jest naprawdę bardzo wysoką wartością, jeżeli chodzi o wskaźniki tego typu.
•
aROS Czyli rentowność sprzedaży operacyjnej (niektórzy nazywają ją także Marżą ze sprzedaży operacyjnej, oczywiście obie nazwy uważam za poprawne. Co jest ważne ? utrzymywanie trendu wzrostowego. Fakt, że marża narzucana przez spółkę jest niska, może świadczyć o jej ogromnym potencjale, i szybkim tempie wzrostu wartości spółki, w przypadku zwiększeniu marży ( w wypadku utrzymania popytu na dotychczasowym poziomie, co nie będzie łatwe, bo jak wiemy z prostych praw mikroekonomii, wzrost ceny = spadek popytu na dany towar/usługi).
Wskaźniki
Płynności przedsiębiorstwa (1.c)
•
Płynność bieżąca bardzo wysoka wartość (norma 1,2 – 2,0). Świadczy to o nadpłynności przedsiębiorstwa, czyli nadmiar gotówki, nie jest efektywnie wykorzystywany (może być po prostu odkładany, nie inwestując ). Potwierdza to jednak stwierdzenie o olbrzym potencjale spółki, w wypadku dodatkowego wykorzystania nadmiaru przepływu gotówkowego.
•
Wskaźnik szybkiej płynności Pochodna płynności bieżącej, skorygowana o wartość zapasów ( które ciężko sfinalizować po cenie zakupu). Płynność ta również na bardzo wysokim poziomie, ale w roku 2011 przewyższyła płynność z roku 2012, może to oznaczać, że rok 2012 wiązał się z większymi inwestycjami, i lepszym wykorzystaniu gotówki (co powinno odbić się na cenie akcji w roku obecnym- oczywiście pozytywnie).
Wskaźniki Zadłużenia. (1.c)
My favorite typical of economic indicator .
•
Zadłużenie ogólne W latach 2009 oraz 2010 był to bardzo wysoki poziom, powiedział bym, że poziom niebezpieczny. W latach 2011 oraz 2012 wskaźnik ten został uregulowany, i mieści się w bezpiecznych limitach ( przy analizie technicznej, przedstawię jak silnie rynek zareagował na spadek zadłużenia przedsiębiorstwa).
•
Zadłużenie długoterminowe Ciągle utrzymujące się na poziomie 0,01. Oczywiście, zadłużenie długoterminowe jest najbardziej pożądanym typem zadłużenia (niższe koszty), dlatego tak niski poziom w tym wypadku może niekorzystnie odbijać się na średnio ważonym koszcie kapitału spółki.
Nie robiłem tego do tej pory, ale myślę, że warto – Przedstawiam wam
Zdolność kredytową Asbisu. (1.d)
Wbrew pozorom – Przy tak niskim zadłużeniu, Zdolność kredytowa Asbisu jest nikła ! – Wskaźnik pierwszy powinien kształtować się przynajmniej na poziomie 1,0 natomiast wskaźnik drugi przynajmniej 1,5. Czym to jest spowodowane ? – otóż tutaj wyjaśnia nam się sprawa jak zmniejszenie zadłużenia wpływa na akcjonariuszy, oraz jak można łatwo je zamaskować… Na chwilę obecną Asbis spłaca pożyczki i kredyty niemalże 8-krotnie przewyższające swój zysk netto !. (są to zapewne kredyty z lat poprzednich). Przez co, żaden bank za pewne nie zdecydował by się udzielić kredytów tej spółce. Niestety, Asbis musi radzić sobie samemu, finansować się jedynie kapitałem własnym , i zaciągniętymi już pożyczkami/kredytami.
Inne wskaźniki, w tym Najważniejszy ze wszystkich (najmocniej skorelowany z MVA – faktyczną ceną spółki, wg akcjonariuszy) Czyli
EVA ! (1.e)
• NOPAT czyli faktyczny zysk jaki osiąga przedsiębiorstwo, z działalności operacyjnej ( EBIT – Podatek dochodowy). Cieszy tendencja wzrostowa przedstawianego wskaźnika.
• ROIC Czyli ogólna rentowność zaangażowanego kapitału, tak duża wartość wskaźnika cieszy oczy, najważniejsze jest zachowanie trendu . A zgodnie z prawem Newtona ciało ma większe szanse na kontynuację ruchu, niżeli na zastój, jeśli nie oddziałują na niego inne czynniki ( Czy coś w ten deseń :P), Przekładając te prawo na trendy, nasz wzrost NOPAT również ma większe szanse na kontynuację, niżeli na zwrócenie, jeżeli jakieś znaczące czynniki, nie będą z tym kolidować.
• WACC – Średni ważony koszt kapitału, obliczony na podstawie średniej ważonej kapitału Własnego ( z modelu CAPM) oraz kapitału obcego ( odsetki od spłaty kredytów i pożyczek). Choć koszt kapitału jest dość wysoki, i od 2010r wskazuje na lekki trend wzrostowy ( zapewne z powodu agresywnych akcji Asbisu).
• EVA – Czyli ekonomiczna wartość dodana, Wg moich obserwacji, a także wg obserwacji Wybitnych specjalistów w tej dziedzinie ( opublikowanych w książce „Eva – Tworzenie wartości przedsiębiorstwa”). Wskaźnik ten w największym stopniu koreluje z MVA. Co to oznacza ? a to, że ze wzrostem EVA, zazwyczaj idzie wzrost ceny akcji w danym roku, a jego spadek sprzyja spadkowi akcji. Korzystając z cytatu J.Murphyego „Rynek dyskontuje wszystko”. I widząc konsolidację w roku 2012 (jeśli chodzi o ceny akcji Asbisu). Możemy założyć, że wzrost EVA zostanie zauważona i zdyskontowana w najbliższej przyszłości, 2013, 2014.
Wycena Przedsiębiorstwa (1.e).
Warto dodać, że moja wycena będzie oparta na EVA ( uważam, że jest dokładniejsza niżeli DCF- zdyskontowane przepływy pieniężne).Dyskontować będę metodą dwufazową, opracuję średni wzrost procentowy składnika na pierwsze 5 lat, natomiast kolejne 5 lat będzie wartością stałą
( Prognozujemy zawsze na podstawie najbliższych 10 lat).
Zgodnie z moimi obliczeniami, Cena docelowa jednej akcji Asbisu, na podstawie metody wyceny sposobem EVA wynosi
7,71 zł. Natomiast dla osób zainteresowanych przejęciem spółki, jej wartość wedle tej wyceny wynosi
427826 tys zł.
Warto dodać, że wskaźnik C/WK spółki wynosi 0,92, potwierdzamy więc fakt, że spółka jest niedowartościowana, potwierdza to też spory akcjonariat spółki ASBIS, wielu potężnych inwestorów, znających wszystkie tajniki AF, wchodzą w skład posiadaczy akcji Asbisu, licząc, że rynek zdyskontuje prawdziwą wartość akcji spółki. Na tym poziomie kończę Analizę fundamentalną, którą dla was przygotowałem, przechodząc do Analizy technicznej, która cieszy się chyba większym zainteresowaniem na portalu ( Z tego co zaobserwowałem), przyznam, że w dalszym ciągu czuje się mniej pewnie odnośnie AT, dlatego ewentualne błędy proszę zgłaszać śmiało na forum, jestem otwarty na konstruktywną krytykę .
2. Analiza Techniczna
Na samym wstępie zajmiemy się długoterminowym wykresem Asbisu.
Jak widzimy, praktycznie cały rok 2012 obejmowała długa konsolidacja, z której wybiciem mamy do czynienia do dziś dzień. Od Maja tego roku mogliśmy też zauważyć przyśpieszenie trendu wzrostowego, z 4 zł do prawie 6 zł(50%). Jak już mówiłem – przy próbie prognozowania zachowania kursu Asbisu, skorzystamy z zasady, że trend ma większe prawdopodobieństwo kontynuacji, niżeli zmiany kierunku.
Zajmiemy się teraz formacjami świecowymi, tak jak obiecałem we wstępie, Pochwalę się, przy okazji, że niebieska przerywana linia, wskazuje miejsce, w którym udało mi się nabyć akcję Asbisu – po cenie 5,14 zł. Dlaczego akurat wtedy ? – Posłużyłem się Formacją przenikania, która została zaznaczona niebieskim prostokątem na wykresie. Ale co dalej z kursem Asbisu ? Otóż ostatnia świeca wskazuje z pozoru na formację 2 świec „ Zasłonę ciemnej chmury” . Wedle zasady tej formacji, ciemna świeca powinna zajmować przynajmniej połowę poprzedzającej ją białej świecy, w tym wypadku obejmuje jedynie jej 45% - Osobiście nie uważał bym tej formacji jako silny sygnał zawrócenia trendu, a jedynie jego ewentualnej korekty…Hmm czyli jest okazja do kupna akcji dla wyłapywaczów dołków ? , Wszystko wskazuje na to, że tak ! Spójrzmy tylko, jak w przypadku Asbisu, sprawdzały się luki cenowe używane jako strefy/poziomy wsparcia ! zaznaczone kolejno kolorem pomarańczowym, zielonym, oraz fioletowym – Właśnie ta ostatnia, może okazać się obecnym wsparciem, i poziomem do której sięgnie domniemana korekta. Przy jakiej cenie więc kupować akcje ? – Wg mnie są to okolice 5,50zł. Pozostaje tylko czekać.
Spójrzmy na wykres liniowy, wskaźnik %R sugeruje wykupienie rynku na chwile obecną, zakładamy więc, że ewentualna korekta, której oczekujemy będzie sprzyjał spadkowi wskaźnika poniżej linię 80%, i zachęci do dalszego zakupu, po odbiciu od linii wsparcia, wyznaczonej przez lukę cenową hossy. Czerwona linia jest linią trendu, natomiast fioletowe linie są poziomami Fibonacciego. W oczy rzuca się punkt przecięcia linii wyznaczającą trend, z linią 78% Fibonacciego. Są to okolice 5,45 zł. Bliski więc tego, który wskazywała formacja cenowa, a mianowicie linia wsparcia, która dzięki świecą wyznaczyliśmy. Jest to wg mnie potwierdzenie ewentualnej korekty w granicach 5,45-5,50.
Pozostaje więc podziękować wszystkim za przeczytanie artykułu. Namawiam do śmiałego komentowania, i wyrażania prywatnej opinii na temat Asbisu, pod każdym względem spółki, Zarówno AT jak i AF
.
------------------------
Edycja z powodu błędu rachunkowego w wycenie przedsiębiorstwa - Obecnie błąd został skorygowany.Edytowany 2 raz-y, ostatni raz: 2017-01-15 17:58:47