Załóż konto | Przypomnij hasło
Filtruj wg spółki:
AGROTON - Analiza
Wyświetleń: 8073. Obserwuje: 8 osób.
2013-05-18 12:20
Cena waloru: 2.90

Ribi

Warszawa
Shouty: 8444
0
Witam,
dzisiaj zajmiemy się Analizą Ukraińskiej spółki z sektora żywnościowego. Dlaczego akurat ta spółka ? – nie będę ukrywać, iż robię to tylko i wyłącznie ze względu na prośbę Princmana  - Wybacz, że musiałeś, aż tyle czekać, ale naprawdę mam ostatnio problemy ze znalezieniem czasu, nawet na własne analizy, i odkładam to co muszę na później. – mam nadzieję, że warto było czekać.
Na wstępie powiemy sobie coś o działalności spółki – i jej osiągnięciach :
Agroton to pionowo zintegrowane przedsiębiorstwo produkcji rolnej o zróżnicowanym profilu, prowadzące działalność we wschodniej Ukrainie.
Agroton jest liderem w swoim obwodzie pod względem sprzedaży nasion zbóż, hodowli i sprzedaży zwierząt gospodarskich oraz produkcji artykułów spożywczych.
Jak widzimy, spółka prowadzi swoją działalność, we wschodniej Ukrainie, stąd lekkie problemy przy Analizie, musiałem dojść do takich rzeczy jak:
• Ile wynosi podatek dochodowy na Ukrainie (jest to 20%)
• Jakie są stopy procentowe (7,5%) Więc ponad dwa razy większy koszt alternatywny niżeli w naszym państwie.
• Oraz walutę ukraińską Hrywna o wartości średnio oscylującej w granicy 0,4 zł., warto pamiętać, że wszystkie dane finansowe będą przedstawione w tej właśnie walucie.
• Ze względu na wysokie stopy procentowe, koszt kapitału obcego w Agrotonie wynosi ok. 18%.
Przejdę teraz do przedstawienia danych finansowych:

Dane tak jak w zestawieniu Agrotonu przepisałem w języku angielskim. Oczywiście wskaźniki policzone są już naszym ojczystym językiem, więc nikt nie powinien mieć problemów z ich interpretacją i zrozumieniem .

Jak mawiał Robert Kiyosaki – „Inwestując w daną spółkę, i oglądając jej raporty, szukajmy tego co mogłoby nas od tej decyzji odwieźć, gdyż pozytywnych aspektów, znajdziemy prawdopodobnie mnóstwo”. W 100% zgadzam się z tym stwierdzeniem, zawsze łatwo jest znaleźć coś pozytywnego, w spółce do której jesteśmy przychylnie nastawienie, jednak my spróbujemy sobie obiektywnie ocenić działalność Agrotonu, co do którego wysuwamy wnioski o „niedowartościowanie”.
• Wskaźnik dynamiki majątku całkowitego – nic dodać nic ująć, od roku 2009 wskaźnik ciągle na poziomie >100%. Więc mamy do czynienia z rozrostem działalności spółki, lub jej poszerzeniem. Ogólna ocena na +
• Wskaźnik unieruchomienia majątku – w tym wypadku lata 2009 i 2010 na podobnym poziomie 0,5 – co wskazuje na niemal dwukrotną przewagę majątku obrotowego nad majątkiem trwałym, dużą zmianę zanotowaliśmy w roku 2012 kiedy to wskaźnik stosunku aktywów trwałych do obrotowych plasował się na poziomie 1,6. Pragnę przypomnieć państwu, że wskaźnik poniżej 1 jest wskaźnikiem zalecanym. Ogólnie rzecz ujmując wzrost tego wskaźniki świadczy o zmniejszeniu się elastyczności działania przedsiębiorstwa. – Nie koniecznie aspekt negatywny – może być spowodowany inwestycją w aktywa trwałe (nowe magazyny, hale produkcyjne).
• ROA/ROE/ROS – Bez przytaczania konkretnych cyfr rok 2009-2010 był rokiem nasilającego się trendu wzrostowego rentowności sprzedaży, kapitału własnego, oraz aktywów całkowitych. Niestety- w roku 2011 nastąpiło silne przełamanie trendu, przez ujemny wynik zysku netto. Rok 2012 jest już rokiem „rekonwalescencji” – miejmy nadzieję, że będzie on oznaczać powrót do dawniejszego trendu wzrostowego.
• aROA/aROE/aROS – Czyli wskaźniki bardziej wiarygodne, gdyż opierają się na zysku operacyjnym netto (NOPAT) – czyli na głównej działalności przedsiębiorstwa, nie uwzględniając tego, że spółka sprzedała np. 2 maszyny produkcyjne, lub magazyny za kwotę miliona hrywnien Ukraińskich – tym samym narażając się na straty w roku następnym. Więc bardziej realnie – w tym wskaźniku mamy do czynienia z dość silnym trendem wzrostowym na przełomie ostatnich 4 lat. Z silną korektą w roku 2011 – gdzie przez ujemny NOPAT wskaźnik przyjmowałwartości ujemne. Pokusiłem się o przedstawienie porównania wskaźnika aROA z ROIC, czyli zwrotem z zaangażowanego kapitału przedsiębiorstwa, dobrze kiedy przy podobnym zadłużeniu, te wskaźniki są na podobnym poziomie.

W 2011 oraz 2012 aROA wystrzeliło niespodziewanie w górę…dlaczego ? – a prawdopodobnie dlatego, że większe zadłużenie zaciągnięte w latach 2011/2012 przyczyniło się do mniejszej rentowności kapitału stałego – inwestycje jednak rozpatrujemy długoterminowo, więc w kolejnych latach możemy spodziewać się wzrostu rentowności – o ile inwestycja była trafiona…Chyba, że – zadłużenie było jedynie zadłużeniem krótkoterminowym, sfinansowane po to, aby pokryć ogromne koszty, które ponoszone są przez aktywa obrotowe ? czy tak właśnie było w tym przypadku ? – Sprawdźmy to !

• Zadłużenie ogółem
– w roku 2010 zadłużenie te spadło z 0,55 do 0,15 – jest to ogromna zmiana na przełomie jednego roku, nie koniecznie pozytywna. Zwróćmy uwagę, że w roku 2011 oraz 2012 zadłużenie było niemalże identyczne i wynosiło 0,33 – jednak najważniejsze pytanie, czy jest to krótko czy długoterminowe źródło finansowania ?
• Zadłużenie długoterminowe – w 2 pierwszych latach objętych analizą Praktycznie całe zadłużenie stanowiło zadłużenie krótkoterminowe ( dużo droższe, i bardziej ryzykowne – większe trudności spłaty). Natomiast lata 2011/12 to Idealna proporcja zadłużenia ! 0,33 – a przy tym kolejno 0,27 i 0,26 to zadłużenie długoterminowe ! Zobaczymy jak sprawa wygląda na wykresie.

Pragnę przypomnieć, że pozytywna sytuacja będzie cechować się niemalże identyczną wysokością kolumny czerwonej w stosunku do kolumny niebieskiej. Lata 2011 a także 2012 wyglądają tutaj niemalże perfekcyjnie !. – oby podobny trend horyzontalny, utrzymał się jak najdłużej !

• Kolejną ważną grupę wskaźników, stanowią wskaźniki płynności finansowej przedsiębiorstwa, Wskaźnik niemalże we wszystkich latach, za wyjątkiem 2009 świadczy o „nadpłynności przedsiębiorstwa” czyli nieefektywne rozporządzanie finansami. Może mieć na to wpływ większy popyt na produkty czy też usługi Agrotonu. Najogólniej rzecz ujmując, dużo lepszą sytuacją od zbyt niskiej płynności jest Nadpłynność, która łatwo jest wykorzystać, do osiągania większych zysków.
II stopień pokrycia – Kapitał stały, oraz kapitał obrotowy netto są tylko determinantami pozwalającymi pokazać czy spełniona jest „złota zasada bilansowa, więc pozwolę sobie na opuszczenie ich interpretacji. Jak widzimy, zasada ta nie była spełniona jedynie w 2009 roku ! lata następne to w dużym stopniu wyższy kapitał stały, od aktywów trwałych ( które ciągle rosły). Świadczy to o tym; że kapitał stały może w całości pokryć koszty funkcjonowania aktywów obrotowych, a jego nadwyżka, sponsoruje aktywa trwałe !.
• ROIC- o zwrocie z zaangażowanego kapitału już trochę sobie powiedzieliśmy… no cóż, chociaż nie jest wysoki, to ważny jest trend wzrostowy, (a oprócz NOPAT co roku rósł również kapitał stały !).
• WACC z ROIC nie było by aż tak źle, gdyby nie to, że WACC jest „bardzo wysoki” 8,5-11,5 % w porównaniu z tak niskim ROIC to naprawdę sporo. Jednak tutaj dla odmiany również upatruję szansę poprawy, przez ciągle zmniejszający się koszt działania przedsiębiorstwa ( wysoki koszt spowodowany jest sektorem na jakim działa spółka, ciężko jest mi podjąć się dogłębniejszej analizie, gdyż nie jestem specjalistą od regulacji prawnych we Wschodniej części Ukrainy  ) wiem, tylko tyle, że koszt alternatywny jest dość wysoki ( 7,5% stopa procentowa chłodzi gospodarkę, a oszczędzanie staje się bardziej opłacalne).

• EVA - najważniejszy wskaźnik, ekonomicznej wartości dodanej – dlaczego ciągle jest ujemny ?! kiedy to się zmieni ?!... otóż ujemny jest dlatego, ze WACC jest ciągle wyższe niżeli ROIC, ale… przypominam, że ten 1 wskaźnik cechuje się tendencją spadkową, natomiast drugi wzrostową.

Widzimy, że EVA jest na coraz lepszym poziomie ( lecz ciągle ujemnym) – kiedy więc zacznie rosnąć ? – otóż pozwoliłem sobie na użycie ekonometrycznego modelu MNK (model najmniejszych kwadratów) do oszacowanie roku, w którym EVA ( a co za tym idzie wartość ekonomiczna przedsiębiorstwa i cena akcji) zacznie rosnąć.
Jako zmienną objaśnianą przyjąłem oczywiście EVA, natomiast zmienną objaśniającą był rok jej funkcjonowania – Wg tych obliczeń EVA przyjmie wartości dodanie ( czysto statystycznie) w roku 2016 ( Ekonomiczna wartość dodana powinna wtedy wynieść koło 600 hrywien Ukraińskich.).

Analiza Techniczna

Warto dodać, ze Agroton notowany jest na na GPW dopiero od 8 listopad 2010 roku. Pozwoliłem sobie oszacować na podstawie stóp zwrotu średni kurs za rok 2011 ( który wynosił 31,22 zł) oraz 2012 (15,87), Dodam tylko, że w roku 2013 kurs ten jest jeszcze dużo niższy, ciężko jest mi wyjaśnić dlaczego, przy tak dobrze zapowiadających się fundamentach – na pewno jednym z powodów jest przedłużona zima ( część plonów mogła po prostu paść). Innym czynnikiem, może być dyskretne pozbycie się Spółki 4% własnych akcji – z jednej strony negatywna/niepokojąca informacja dla inwestorów, z drugiej większa podaż akcji (ilość w obiegu) mniejsza cena.

Spójrzmy na Wykres Agrotonu. Spółka zaczęła bardzo wysoko, jednak do połowy 2012 roku mieliśmy do czynienia z wyraźnym trendem spadkowym. Następnie do kwietnia 2013 roku kurs utrzymywany był w konsolidacji, z której wyszedł ( niestety dołem)…teraz pytanie, co będzie dalej ?

Po tak silnym dolnym wybiciu z konsolidacji, cena na poziomie nie przekraczającym 3 zł może być dla większości inwestorów szokiem – dla mnie jest … Popieram więc hipotezę Princmana, że spółka jest niedowartościowana – przynajmniej ja tak to widzę, a potwierdza to zapewne wskaźnik C/WK (ceny rynkowej do ceny księgowej) na poziomie 0,16.

Rekomendacja ? – Jeśli interesujecie się zakupem tej spółki - to tylko długoterminowo ( Wg mnie rok 2016 będzie rokiem przełomowym – chyba, że już wcześniej ktoś pozna się na spółce). Zanim jednak to zrobicie zapoznajcie się z otoczeniem Agrotonu, i warunkami jakie panują dla przedsiębiorstw tego typu na Ukrainie, warto również poczytać raporty bieżące – na przykład o tym, że OFE posiada już mniej niż 5% akcji agrotonu, czy też o negatywnych ocenach, wystawianych przez różnego rodzaju komisje.
Pozdrawiam, i dzięki za przeczytanie .
https://www.inwestycjegieldowe.com

2013-05-19 22:25
Cena waloru: 2.90

Princman

Tymczasowo na Ziemii
Shouty: 38
0
Wielkie dzięki Ribi za ten kawał dobrej roboty.

Ja ze swojej strony pozwolę sobie na drobne komentarze w kilku kwestiach;

- Wskaźnik unieruchomienia majątku – w czerwcu i grudniu firma zawarła umowy przedwstępne na zakup dwóch spółek, odpowiednio za 23 i 10 mln$ z terminem finalizacji w przeciągu 9 i 6 miesięcy od dat podpisania umowy- Być może w jakimś stopniu zostało to uwzględnione w raporcie.

Generalnie ostatnie lata, to stopniowe zwiększanie posiadanego banku ziemii przez spółkę.

Co do zejścia o 4% głównego akcjonariusza, to pierwsze słyszę. Możesz jakiegoś linka do tego..? Co innego OFE Generali (kupowali powyżej 20zł, emerytura pod palemkami może być zagrożona i sporo wcześniej BPH TFI.

Nie przywiązywałbym natomiast większej wagi do dłuższej zimy, jednakże teraz warto wspomnieć o co najmniej kilku niewiadomych, które czynią AGT inwestycją podwyższonego ryzyka;
Kurs spółki zanurkował 70% po rekomendacji S&P, podpartej niedawno przez Fitcha, a które ze sporym prawdopodobieństwem, są z gatunku tych, jak sławetna cena docelowa dla Lotosu – 0zł, czyli z czapy.

Dodatkowo za chwilkę cypryjskie zamieszanie, gdzie prawdopodobnie utonęło 3mln $ Agrotonu.

Wszystko to przy braku jakiejkolwiek reakcji informacyjnej na zaistniałe fakty ze strony spółki.

W warunkach niewielkiego free float łatwiej o gwałtowne wahania kursu i to też na pewno nie pomogło.

Dodatkowo trzeba wspomnieć, że tą ukraińską spółkę zarejestrowaną na Cyprze, formalnie nie obowiązują nasze standardy raportowania , a co za tym idzie ewentualne restrykcje KNF. Już wcześniej pojawiały się zastrzeżenia co do rzetelności audytów jeśli chodzi o ukraińskie spółki. Tutaj raczej tak jest biorąc pod uwagę, że spółka wypuściła trzy raporty za IV kwartał (w tym ostatni audytowany) i każdy z nich różnił się od poprzedniego. Pytanie tylko czy wynika to ze złej woli, czy niekompetencji kierownictwa spółki i na jak wielką skalę jest możliwe by manipulować raporty.

Poprosiłem Ribiego o bardziej szczegółową analizę tej spółki, (bo być może sam czegoś nie zauważyłem, a tak wnikliwie zwyczajnie nie umiem) gdyż najprostsza logika stawia w opozycji dane wynikajace z raportów ze stanowiskiem S&P i Fitcha.

Można zatem wyobrazić sobie teoretyczną sytuację, gdzie raporty są zafałszowane, a strata wraca do kieszeni kierownictwa w postaci dajmy na to łapówek, wydaje się to jednak dużo mniej prawdopodobne niż celowe działanie agencji ratingowych wykorzystującej niekompetencję kierownictwa spółki.

Mniej nieprawdopodobna wydaje się celowa manipulacja agencji – z prostej przyczyny – nie byłby to precedens. Problemy z wykupem obligacji zapadających w 2104r, z punktu widzenia raportów, brzmią bardzo absurdalnie.

Prawda pewnie leży gdzieś po środku, być może to gra na przejęcie spółki, tutaj już nic chyba mnie nie zdziwi.

Biorąc jednak pod uwagę dzisiejszą wycenę spółki na poziomie bankruta i stosując prostą analizę porównawczą względem podobnych spółek – IMC, astarty, czy Kernela, widać , że ewentualne pole do nadrabiania jest bardzo duże..

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2013-05-19 22:56:06

2013-05-20 11:27
Cena waloru: 2.92

pacek21

Kraków
Shouty: 653
0
Może to głupi komentarz,,, ale według mnie AGT to już raczej przez jekiś czas jest spalony...?
https://facebook.com/pacek21

2013-05-20 14:49
Cena waloru: 2.95

Ribi

Warszawa
0
Wbrew pozorom Pacek - to nie jest głupi komentarz
AGT od jakiegoś czasu jest "spalony" ale dzięki analizie fundamentów, możemy zobaczyć, dlaczego tak się właśnie dzieje - czy są to zmiany na rynku (mniejszy popyt), czy problemy z podażą, a może nie odpowiednie zarzadzanie spółką - Wszystkie te aspekty długoterminowo oczywiście można zmienić na lepsze .
Wiemy też, czy jest szansa, że Agroton z tej spalonej spółki, na którą nikt nie zwraca już uwagi, będzie mógł jeszcze zaistnieć. Czy są tendencje ku zmianie na lepsze. Teraz kiedy nikt się spółką nie interesuje, nabiera ona powoli na wartości i nagle może powstać na rynku impuls zakupu ! otrzeźwienie " Dlaczego kurs jest tak niski ?!- przeciez Agroton całkiem nieźle funkcjonuje, z roku na rok coraz to lepiej!"... To natomiast prowadzi do skoku ceny przez zwiększony popyt na akcje tego oto przedsiębiorstwa
Reasumując, nawet jeśli spółka jest "spalona" moim zdaniem warto zadać sobie pytanie dlaczego, i kiedy taki stan rzeczy, może się odwrócić .
Pozdrawiam !

2013-05-20 15:17
Cena waloru: 2.95

Princman

Tymczasowo na Ziemii
0
pacek21 napisał:
Może to głupi komentarz,,, ale według mnie AGT to już raczej przez jekiś czas jest spalony...?

Istnieje taka możliwość.

Choć już teraz spółka jest wyceniana niczym bankrut,obecna sytuacja jak dla mnie w średnim terminie jest zbliżona do 0/1;

Albo potwierdzi się to na co wskazują agencje i spółka zjedzie na groszówkę

Albo kolejny raport (chyba 9.06, jak gdzieś wcześniej wspominałem nie ma tutaj kalendarza publikacji raportów) da impuls na solidny wzrost.

Wcześniejsze cuda wianki związane za działaniem insiderskim, lub (jak i) niewątpliwie w tym momencie obecnym elementem mocno spekulacyjnym, również prawdopodobne. Nie zgodzę się trochę z Ribi, że nikt się teraz spółką nie interesuje - wystarczy porównać sobie wolumeny.

Żeby jeszcze dać bardziej kompleksowy obraz tym analizom dorzucę uproszczoną analizę, która uzasadnia moje zainteresowanie ukraińskim sektorem rolnym.

- wyjściem w tym wywodzie jest diagnoza globalnej sytuacji gospodarczej.

-od wielu już lat mamy do czynienia z dodrukiem pieniądza, w takiej czy innej formie, w zasadzie przez wszystkie banki centralne, które mogą sobie na to pozwolić.

- extra pieniądz wypływa i będzie wypływał z sektora finansowego, pompując nowe bańki

- jeśli chodzi o rynek obligacji, to chyba jest on już napompowany, akcje(coraz mocniej napompowane na rynkach rozwiniętych) i surowce przemysłowe mogą być blokowane przez ciągle przesuwane w czasie widmo ożywienia gospodarczego.

Spojrzenie na surowce rolne:
- Jeśli spojrzymy na motor podtrzymujący współcześnie wzrost gospodarczy w skali globalnej i miejsce gdzie rządy chcą go generować, to jest to konsumpcja wewnętrzna.

- Indie, Chiny, Brazylia, Afryka i większość reszty tzw. „Trzeciego Świata” ciągle dynamicznie rosną jeśli chodzi o swoją konsumpcję.

- wraz ze wzrostem konsumpcji, rośnie zapotrzebowanie na „lepszej jakości kalorie”, co naturalnie pompuje ceny surowców rolnych

- przestrzeń do zwiększenia globalnej produkcji surowców rolnych, jest silnie ograniczona (skok technologiczny w tym zakresie na razie nam nie grozi), co innego podbijające cenę sezonowe obniżki produkcji.

- dodatkowo ciągle nie przemija moda na biopaliwa

Połączenie tych dwóch wątków daje w mojej opinii poważnego kandydata na umiarkowanego beneficjenta globalnego dodruku w scenariuszu bezinflacyjnym, a w scenariuszu inflacyjnym poważnego beneficjenta.

{Tak na boku jeśli założenie jest słuszne, czeka nas kolejna fala rewolucji „o demokrację”, lub tym razem o coś innego}

Łącząc to teraz z naszą GPW, nie mamy tu rodzimych producentów surowców rolnych, są Ci z Ukrainy.
Stosując zwykłą analizę porównawczą można stwierdzić, że spółki te są dużo niżej wyceniane od średniej dla spożywki na GPW (c/z-17,1 c/wk-1.52), a wycena AGT jest mega niska (c/z-3 c/wk-0,16)
Mimo znacznie poważniejszych czynników ryzyka (o czym za chwilę) wydaje się ,że spółki te mają potencjał by w okresie hossy znacząco nadrabiać ten dystans.

Najważniejsze czynniki ryzyka:
- niska wiarygodność spółek, ograniczony dostęp do informacji i słaba polityka informacyjna samych spółek

- zawirowania z kursem hrywny – widmo denominacji hrywny (same pogłoski w tej sprawie, w XI ’12 mocno uderzyły w ukraińskie spółki) – choć teoretycznie nie powinna bezpośrednio szkodzić eksporterom żywności, istnieje ryzyko, że władze ów eksport zablokują by zbijać inflację.

- ryzyka pogodowe (które równie często staje się szansą)

Szanse
- duże rezerwy jeśli chodzi o możliwość powiększania banku ziemi, a co za tym idzie skali działalności

- zainteresowanie inwestycyjne Chińczyków

- negocjacje w sprawie umowy stowarzyszeniowej z UE – szanse w tym roku, co dla producentów żywności nieprzetworzonej oceniam jako szansa, na ułatwienia eksportowe

Zdaje się, że trochę szeroko mi się tu pojechało. Jak najbardziej zapraszam do konstruktywnej krytyki.

2013-07-02 12:00
Cena waloru: 2.45

Usunięty

Shouty: 0
0
Ja tu dużo nie wniosę, aczkolwiek Ribiemu dziękuję za analizę z małą legendą do pojęć/skrótów, których póki co nie rozumiem Pozwoliło mi to przeczytać całą analizę z całkiem niezłym zrozumieniem sytuacji spółki i tego co się z nią dzieje więcej takich analiz! Pozdrawiam!

2013-07-04 16:08
Cena waloru: 2.59

corbolo

Poznań
Shouty: 11
0
Analiza zrobiona super.

Dodam od siebie: Agroton stracił na Cyprze 14 mln $ http://stooq.pl/n/?f=729125&search=agroton

Co do tego sezonu to się nie wypowiadam ponieważ plony zbóż na Świecie w tym roku wzrosną, a temu towarzyszyć będzie spadek cen. Chociaż nie wiadomo jak to sie przełoży na sam AGT. Ukraina nie dawno podpisała kontrakt z Chinami na dostawy 4 mln ton zbóż rocznie. Dla zainteresowanych polecam poszperać w portalspozywczy.pl Interesujące informacje można też znaleźć na farmer.pl

Pozdrawiam
"Im więcej pracujesz, tym mniej masz czasu na zarabianie pieniędzy" J.D. Rockefeller

2013-07-11 13:02
Cena waloru: 2.49

Ribi

Warszawa
0

Wracając do Agrotonu - który ostatnimi czasy znowu bardzo przyciągnął moją uwagę, na powyższym wykresie widzimy trójkąt zniżkujący, który poprzedzają mocne spadki, faktem potwierdzającym jest wolumen, Wystarczy spojrzeć. Do czego zmierzam ? - Otóż wg mnie, niebawem trójkąt ten jak przystało na formacje kontynuacji trendu zostanie przełamany, a kurs wyjdzie dołem, może być to spadek rzędu prawie 1 zł, jak wynika z formacji.... Pytanie co dalej ? Czy wy też uważacie, AGROTON za "bankruta" ? czy może widzicie perspektywy dalszego rozwoju ?.

2013-07-14 00:20

studencina

podkarpacie
Shouty: 59972
3
Zapraszam do zapoznania się z moim wpisem na temat Agrotonu na moim blogu:

link

pozdrawiam serdecznie, Studencina
... robię wszystko, żeby nic nie robić ....

2013-07-14 16:19

Princman

Tymczasowo na Ziemii
0
Od czasu ostatnich wpisów na temat AGT moje podejście do tej spółki stało się dużo bardziej krytyczne.

W poniedziałek jest termin wykupu obligacji przez AGT.

Najprawdopodobniej w środę, będzie oficjalne info ze spółki.

Spółka nie przedstawiła wyników finansowych za I kwartał - nasz KNF-y jak się wydaję nic tu nie mają do gadania.
Generalnie ze strony AGT było/jest jedno wielkie milczenie. Nawet nie odbierali telefonów. Jakiś kosmos przeniesiony z początku lat 90-tych.

Czyli ogólnie jest jedna wielka niewiadoma. Myślę,że oni sami nie mogą się odnaleźć w tym bałaganie.

Na dzisiaj są tylko spekulacje i brak konkretów.

2013-07-14 20:59

Ribi

Warszawa
0
Dokładnie, a jeśli, spółka nie publikuje raportów finansowych - to za pewne ma swoje powody. I raczej nie kryje się tam żadne pozytywna niespodzianka. Jestem ciekaw wyjaśnienia całej sytuacji odnośnie Agrotonu.

2013-07-14 21:04

studencina

podkarpacie
Shouty: 59972
3
To może być dobry przykład jak zachowa się AT w tym patowym przypadku. Tak jak pisałem, czekamy na potwierdzenie harami wzrostowego. Tak czy siak spółka nie lezy w kręgu moich zainteresowań z jednego prostego powodu: nie ma trendu wzrostowego.
... robię wszystko, żeby nic nie robić ....

2013-07-14 22:40

luczek

Shouty: 756
0
ja to się zastanawiam jak to co się dzieje w ogóle jest mozliwe, czy to jest zgodne z prawem?
"Jestem anonimowym przegrywającym " :P

2013-07-15 13:37

Princman

Tymczasowo na Ziemii
0
luczek napisał:
ja to się zastanawiam jak to co się dzieje w ogóle jest mozliwe, czy to jest zgodne z prawem?

Nasz KNF jest niewładny, bo spółka jest zarejestrowana poza Polską. Przynajmniej do tej pory nie było reakcji. Także sama GPW nie reagowała, a w przypadku zagranicznych spółek, takie sytuacje miały już miejsce.

studencina napisał:
Tak czy siak spółka nie lezy w kręgu moich zainteresowań z jednego prostego powodu: nie ma trendu wzrostowego.

Słuszne założenie. Mnie natomiast mocno korci by zabawić się tutaj w spekułę pod wykup tych obligacji. Co ciekawe agencje ratingowe nie niepokoił wykup obligacji zapadających w 2013, a 2014 roku.

Ribi napisał:
Dokładnie, a jeśli, spółka nie publikuje raportów finansowych - to za pewne ma swoje powody. I raczej nie kryje się tam żadne pozytywna niespodzianka. Jestem ciekaw wyjaśnienia całej sytuacji odnośnie Agrotonu.

W ostatnim raporcie sami przyznali, że to raportowanie ich przerasta. Jeśli to prawda, to bardzo źle świadczy o możliwościach spółki, skoro nawet tego nie ogarniają. Jeśli natomiast cała sytuacja to wyraz jakiejś kalkulacji, to także trzeba mieć szczególną ostrożność.

Być może kalkulacja jest taka, że raport półroczny, trochę zamaże cypryjskie straty ..potem info o zbiorach.. taka ucieczka do przodu. Ale to tylko spekulacje.
Dziwi mnie to, że właściciel spółki tak sobie poczyna, bo to wpływa na wycenę jego aktywów.

Cała sytuacja jest o tyle też pozytywna, że wpłynęła na przecenę innych ukraińskich spółek, które niekoniecznie na to zasługują i które przyjęły bardziej cywilizowane standardy. Najbardziej dostało się pokrewnym spółkom, a tutaj moim zdaniem zajmowanie pozycji to niezły pomysł. Te spółki rokrocznie zwiększają bank ziemi w tempie kilkudziesięciu %, także nawet ewentualne słabsze plony i ceny są rekompensowane.

2013-07-16 12:54
Cena waloru: 1.60

corbolo

Poznań
0
Agroton rozważa zmianę warunków emisji obligacji
16.07. Warszawa (PAP) - Agroton rozważa zmianę warunków emisji obligacji o wartości 50 mln USD zapadających w 2014 roku z powodu braku dostępu do konta w cypryjskim banku i braku wystarczającego cash flow operacyjnego - podał Agroton w komunikacie.

Spółka podała, że ma konto bankowe w Bank of Cyprus, na którym w marcu 2013 roku miała 4,5 mln USD. Nie może korzystać z tych środków, gdyż bank objęty został restrukturyzacją cypryjskiego sektora bankowego. Jej koszty ponieść mają m.in. właściciele ulokowanych w Bank of Cyprus depozytów o wartości przewyższającej 100 tys. euro.

"1,6 mln USD zostało zamienione na akcje, 1 mln USD zostało odpisane jako prowizja za konwersję, a do pozostałych 1,9 mln USD spółka nie ma obecnie dostępu" - napisano.

Agroton poinformował też, że z powodu złych warunków pogodowych spółce brakuje cash flow operacyjnego na sfinansowanie 12,5 proc. kuponu obligacji.

"W rezultacie spółka rozważa obecnie konieczność zmiany niektórych warunków emisji obligacji, w tym warunków związanych z płatnością odsetek (...)" - podał Agroton.(PAP)
"Im więcej pracujesz, tym mniej masz czasu na zarabianie pieniędzy" J.D. Rockefeller

2013-07-16 13:05
Cena waloru: 1.77

Usunięty

Shouty: 0
0
No to jest marna wiadomość. 12,5% kuponowych obligacji to jest bardzo dużo, do tego płatność odsetek też jakaś wątpliwa. Trzymałbym z dala ręce od tego. Brak płynności to podstawa upadku firmy. Wyniki mogą być super i perspektywy także, ale bez powyższego nie da się funkcjonować.

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2015-05-16 19:20:56

2013-07-16 15:55
Cena waloru: 1.61

Princman

Tymczasowo na Ziemii
0
No to sobie pospekulowałem Tak czy inaczej 3/4 wzrostu w obecnej edycji portfela to swing na AGT.

Ja akurat nie rozumiem tego komunikatu. Jeśli brać wcześniejsze informacje ze spółki poważnie, sama sprzedaż zapasów posiadanego zboża z dużą nawiązką pokrywa obsługę długu.
Warunki pogodowe uniemożliwiają im sprzedawanie zapasów, czy też może przeprowadzenie żniw na miesiąc przed sezonem? Lanie wody.

Niesamowita spółka

2013-07-16 17:34
Cena waloru: 1.59

corbolo

Poznań
0
Gdyby kogoś interesowały spółki rolne z terenu Ukrainy to polecam się przyjrzeć Astarcie.

Dodano 2013-07-16 22:35
http://www.parkiet.com/artykul/7,1331046-Narastaja-problemy-Agrotonu--Notowania-zawieszone.html

2013-07-18 12:48
Cena waloru: 1.46

pacek21

Kraków
Shouty: 653
0
Uważam, że wszystkie te "ukraińskie" w Polsce są nieprzewidywalne i coś mi na nich śmierdzi począwszy od Kernela aż po AGT nie ma się co bawić w takie coś, a już na pewno nie rzeczywistym kapitałem, szkoda nerwów i pieniędzy na ukraińskie spółki w których nie ma żadnej kontroli..
https://facebook.com/pacek21

GPWŚwiatWaluty
 Notowania GPW
WIG79492.1+0.60%11-22
WIG202194.1+0.74%11-22
WIG20 Fut2205.0+0.68%11-22
WIG20USD526.4-0.06%11-22
mWIG406059.8+0.28%11-22
sWIG8023482.2+0.27%11-22
 Notowania Świat
Dow44296.5+0.97%11-22
SP500 Fut6012.5+0.43%7:30