Załóż konto | Przypomnij hasło
Filtruj wg spółki:
Analiza ASBIS (AT/AF).
Wyświetleń: 12473. Obserwuje: 10 osób.
2013-06-18 20:54
Cena waloru: 5.72

Ribi

Warszawa
Shouty: 8444
0
Witam serdecznie,
Korzystając z okazji, że mam kilka dni wolnego, chciałem poświęcić kilka godzin, na przygotowanie analizy spółki "Asbis". Przyznam, że spółką zainteresowałem się od czasu, kiedy Studencina wskazał mi jej mocne aspekty techniczne (miało to czas kilkanaście dni temu). Ja natomiast skupiłem się na zbadaniu fundamentów Asbisu. Co odkryłem ? - Dowiedzą się Ci, którzy przeczytają mój artykuł do końca, zapewniam, że będzie warto !
Na koniec przeprowadzania analizy fundamentalnej, chciałbym wykazać się umiejętnością, którą nabyłem jakiś miesiąc temu, a mianowicie „wyceną przedsiębiorstwa”. Jako, że nie mam żadnych korzyści z tego, aby przedstawić wam Asbis w pozytywnym świetle, zapewniam, że moja wycena będzie naprawdę obiektywna .
Dodatkowo, podczas analizy technicznej Asbisu, postaram się na jednym z wykresów, prognozować przyszłe zachowania cen, na podstawie „formacji świecowych” – Jest to umiejętność, której nabywania jestem właśnie w trakcie ( Postanowiłem, podjąć sumiennie próby doszkolenia pod względem analizy technicznej, aby nie odbiegała od Analiz fundamentalnych, które wam przedstawiam). – Tutaj podziękowania dla Studenciny, za polecenie pozycji Steva Nisona „Świece i inne techniki Japońskie analizowania wykresów”( Rewelacyjna książka), a także dla Abramisa, za wskazanie mi Pozycji Johna Murphyego „Analiza techniczna rynków finansowych” – Której jestem w trakcie przerabiania. Mam nadzieję, że już niedługo, będę w stanie w swoich analizach, podzielić się z wami prognozowaniami rynków terminowych (kontrakty).

1. Zacznę więc od przedstawienia danych finansowych, ze skonsolidowanych raportów rocznych Asbisu, poczynając od 2009 roku do roku 2012.

Koszt Kapitałów obcych, obliczyłem już uzyskując średnią ważoną z odsetek, jakie spółka musiała zapłacić od zaciągniętych kredytów i pożyczek bankowych. (nie uwzględniane są tutaj koszty leasingu). Koszt Kapitału własnego został oszacowany wg modelu CAPM (Koszt własny = Rf +B(Rf-Rm)., wedle poprzednich zaleceń Abramisa, skorzystałem ze średniej rentowności 10- letnich obligacji Państwowych. Przy szacowaniu Rf. Beta powyżej jedynki( Współczynnik ilorazu wariancji średnich stóp zwrotu Asbisu do kowariancji stóp zwrotu rynku – w tym wypadku posłużyłem się stopą zwrotu WIGU, gdyż Asbis nie należy do żadnego z większych indeksów giełdowych), wskazuje, że akcje Asbisu możemy nazwać „Agresywnymi” – co za tym idzie ? koszt KW jest większy, ponieważ doliczamy tutaj ryzyko wynikające z posiadania takowych akcji.

Na starcie przeanalizujemy sytuację majątkową przedsiębiorstwa. (1.a)

Oto wskaźniki, które będą niezbędne do opracowanie omawianej analizy.
Wskaźnik dynamiki majątku całkowitego Pokazuje nam, że w roku 20010, oraz 2012 nastąpiło zwiększenie się całkowitego majątku przedsiębiorstwa. Wstępnie – sygnał pozytywny, zwłaszcza dlatego, że jest to powiększenie o majątek obrotowy (co widzimy w danych finansowych). Majątek ten jest tańszy (brak opłat za amortyzację), oraz zazwyczaj efektywniej wykorzystywany.
Wskaźnik unieruchomienia Tak jak pisałem wyżej, spółka, ciągle utrzymuje olbrzymią tendencję do posiadania aktywów obrotowych, i ich przewagą nad trwałym majątkiem. Oczywiście uzależnione jest to od rodzaju działalności spółki, jednak wskaźnik poniżej 1 (tak jak w tym przypadku) traktujemy pozytywnie.
Kapitał stały Suma kapitału własnego oraz zobowiązań długoterminowych, sama wartość nic nam nie mówi, jednak przyda się do ustalania złotej zasady bilansowej.
KON kapitał obrotowy netto, czyli różnica kapitału stałego od aktywów trwałych
II stopień pokrycia ( złota zasada bilansowa) Ciężko aby zasada nie była spełniona, przy tak niskim udziale aktywów trwałych, ale to tylko na korzyść przedsiębiorstwa. W tym wypadku oznacza to, że kapitał stały może w całości pokryć koszt aktywów trwałych, a jego nadwyżka może zostać przeznaczona na finansowanie aktywów obrotowych.( bez konieczności zaciągania drogich kredytów krótkoterminowych).

Teraz zajmiemy się Wskaźnikami rentowności przedsiębiorstwa (1.b)

aROA czyli rentowność aktywów przedsiębiorstwa, znajduje się w wyraźnym trendzie wzrostowym, już od 2009 roku – to dobrze świadczy, o inwestowaniu przedsiębiorstwa w aktywa (w głównej mierze obrotowe).
aROE rentowność kapitału własnego, ważny wskaźnik dla akcjonariuszy. Tutaj również mamy wyraźny trend wzrostowy, który w roku 2012 osiągnął prawie 9% ! co jest naprawdę bardzo wysoką wartością, jeżeli chodzi o wskaźniki tego typu.
aROS Czyli rentowność sprzedaży operacyjnej (niektórzy nazywają ją także Marżą ze sprzedaży operacyjnej, oczywiście obie nazwy uważam za poprawne. Co jest ważne ? utrzymywanie trendu wzrostowego. Fakt, że marża narzucana przez spółkę jest niska, może świadczyć o jej ogromnym potencjale, i szybkim tempie wzrostu wartości spółki, w przypadku zwiększeniu marży ( w wypadku utrzymania popytu na dotychczasowym poziomie, co nie będzie łatwe, bo jak wiemy z prostych praw mikroekonomii, wzrost ceny = spadek popytu na dany towar/usługi).

Wskaźniki Płynności przedsiębiorstwa (1.c)

Płynność bieżąca bardzo wysoka wartość (norma 1,2 – 2,0). Świadczy to o nadpłynności przedsiębiorstwa, czyli nadmiar gotówki, nie jest efektywnie wykorzystywany (może być po prostu odkładany, nie inwestując ). Potwierdza to jednak stwierdzenie o olbrzym potencjale spółki, w wypadku dodatkowego wykorzystania nadmiaru przepływu gotówkowego.
Wskaźnik szybkiej płynności Pochodna płynności bieżącej, skorygowana o wartość zapasów ( które ciężko sfinalizować po cenie zakupu). Płynność ta również na bardzo wysokim poziomie, ale w roku 2011 przewyższyła płynność z roku 2012, może to oznaczać, że rok 2012 wiązał się z większymi inwestycjami, i lepszym wykorzystaniu gotówki (co powinno odbić się na cenie akcji w roku obecnym- oczywiście pozytywnie).

Wskaźniki Zadłużenia. (1.c)

My favorite typical of economic indicator .
Zadłużenie ogólne W latach 2009 oraz 2010 był to bardzo wysoki poziom, powiedział bym, że poziom niebezpieczny. W latach 2011 oraz 2012 wskaźnik ten został uregulowany, i mieści się w bezpiecznych limitach ( przy analizie technicznej, przedstawię jak silnie rynek zareagował na spadek zadłużenia przedsiębiorstwa).
Zadłużenie długoterminowe Ciągle utrzymujące się na poziomie 0,01. Oczywiście, zadłużenie długoterminowe jest najbardziej pożądanym typem zadłużenia (niższe koszty), dlatego tak niski poziom w tym wypadku może niekorzystnie odbijać się na średnio ważonym koszcie kapitału spółki.

Nie robiłem tego do tej pory, ale myślę, że warto – Przedstawiam wam Zdolność kredytową Asbisu. (1.d)

Wbrew pozorom – Przy tak niskim zadłużeniu, Zdolność kredytowa Asbisu jest nikła ! – Wskaźnik pierwszy powinien kształtować się przynajmniej na poziomie 1,0 natomiast wskaźnik drugi przynajmniej 1,5. Czym to jest spowodowane ? – otóż tutaj wyjaśnia nam się sprawa jak zmniejszenie zadłużenia wpływa na akcjonariuszy, oraz jak można łatwo je zamaskować… Na chwilę obecną Asbis spłaca pożyczki i kredyty niemalże 8-krotnie przewyższające swój zysk netto !. (są to zapewne kredyty z lat poprzednich). Przez co, żaden bank za pewne nie zdecydował by się udzielić kredytów tej spółce. Niestety, Asbis musi radzić sobie samemu, finansować się jedynie kapitałem własnym , i zaciągniętymi już pożyczkami/kredytami.

Inne wskaźniki, w tym Najważniejszy ze wszystkich (najmocniej skorelowany z MVA – faktyczną ceną spółki, wg akcjonariuszy) Czyli EVA ! (1.e)

• NOPAT czyli faktyczny zysk jaki osiąga przedsiębiorstwo, z działalności operacyjnej ( EBIT – Podatek dochodowy). Cieszy tendencja wzrostowa przedstawianego wskaźnika.
• ROIC Czyli ogólna rentowność zaangażowanego kapitału, tak duża wartość wskaźnika cieszy oczy, najważniejsze jest zachowanie trendu . A zgodnie z prawem Newtona ciało ma większe szanse na kontynuację ruchu, niżeli na zastój, jeśli nie oddziałują na niego inne czynniki ( Czy coś w ten deseń :P), Przekładając te prawo na trendy, nasz wzrost NOPAT również ma większe szanse na kontynuację, niżeli na zwrócenie, jeżeli jakieś znaczące czynniki, nie będą z tym kolidować.
• WACC – Średni ważony koszt kapitału, obliczony na podstawie średniej ważonej kapitału Własnego ( z modelu CAPM) oraz kapitału obcego ( odsetki od spłaty kredytów i pożyczek). Choć koszt kapitału jest dość wysoki, i od 2010r wskazuje na lekki trend wzrostowy ( zapewne z powodu agresywnych akcji Asbisu).
• EVA – Czyli ekonomiczna wartość dodana, Wg moich obserwacji, a także wg obserwacji Wybitnych specjalistów w tej dziedzinie ( opublikowanych w książce „Eva – Tworzenie wartości przedsiębiorstwa”). Wskaźnik ten w największym stopniu koreluje z MVA. Co to oznacza ? a to, że ze wzrostem EVA, zazwyczaj idzie wzrost ceny akcji w danym roku, a jego spadek sprzyja spadkowi akcji. Korzystając z cytatu J.Murphyego „Rynek dyskontuje wszystko”. I widząc konsolidację w roku 2012 (jeśli chodzi o ceny akcji Asbisu). Możemy założyć, że wzrost EVA zostanie zauważona i zdyskontowana w najbliższej przyszłości, 2013, 2014.

Wycena Przedsiębiorstwa (1.e).
Warto dodać, że moja wycena będzie oparta na EVA ( uważam, że jest dokładniejsza niżeli DCF- zdyskontowane przepływy pieniężne).Dyskontować będę metodą dwufazową, opracuję średni wzrost procentowy składnika na pierwsze 5 lat, natomiast kolejne 5 lat będzie wartością stałą
( Prognozujemy zawsze na podstawie najbliższych 10 lat).

Zgodnie z moimi obliczeniami, Cena docelowa jednej akcji Asbisu, na podstawie metody wyceny sposobem EVA wynosi 7,71 zł. Natomiast dla osób zainteresowanych przejęciem spółki, jej wartość wedle tej wyceny wynosi 427826 tys zł.
Warto dodać, że wskaźnik C/WK spółki wynosi 0,92, potwierdzamy więc fakt, że spółka jest niedowartościowana, potwierdza to też spory akcjonariat spółki ASBIS, wielu potężnych inwestorów, znających wszystkie tajniki AF, wchodzą w skład posiadaczy akcji Asbisu, licząc, że rynek zdyskontuje prawdziwą wartość akcji spółki. Na tym poziomie kończę Analizę fundamentalną, którą dla was przygotowałem, przechodząc do Analizy technicznej, która cieszy się chyba większym zainteresowaniem na portalu ( Z tego co zaobserwowałem), przyznam, że w dalszym ciągu czuje się mniej pewnie odnośnie AT, dlatego ewentualne błędy proszę zgłaszać śmiało na forum, jestem otwarty na konstruktywną krytykę .

2. Analiza Techniczna
Na samym wstępie zajmiemy się długoterminowym wykresem Asbisu.

Jak widzimy, praktycznie cały rok 2012 obejmowała długa konsolidacja, z której wybiciem mamy do czynienia do dziś dzień. Od Maja tego roku mogliśmy też zauważyć przyśpieszenie trendu wzrostowego, z 4 zł do prawie 6 zł(50%). Jak już mówiłem – przy próbie prognozowania zachowania kursu Asbisu, skorzystamy z zasady, że trend ma większe prawdopodobieństwo kontynuacji, niżeli zmiany kierunku.

Zajmiemy się teraz formacjami świecowymi, tak jak obiecałem we wstępie, Pochwalę się, przy okazji, że niebieska przerywana linia, wskazuje miejsce, w którym udało mi się nabyć akcję Asbisu – po cenie 5,14 zł. Dlaczego akurat wtedy ? – Posłużyłem się Formacją przenikania, która została zaznaczona niebieskim prostokątem na wykresie. Ale co dalej z kursem Asbisu ? Otóż ostatnia świeca wskazuje z pozoru na formację 2 świec „ Zasłonę ciemnej chmury” . Wedle zasady tej formacji, ciemna świeca powinna zajmować przynajmniej połowę poprzedzającej ją białej świecy, w tym wypadku obejmuje jedynie jej 45% - Osobiście nie uważał bym tej formacji jako silny sygnał zawrócenia trendu, a jedynie jego ewentualnej korekty…Hmm czyli jest okazja do kupna akcji dla wyłapywaczów dołków ? , Wszystko wskazuje na to, że tak ! Spójrzmy tylko, jak w przypadku Asbisu, sprawdzały się luki cenowe używane jako strefy/poziomy wsparcia ! zaznaczone kolejno kolorem pomarańczowym, zielonym, oraz fioletowym – Właśnie ta ostatnia, może okazać się obecnym wsparciem, i poziomem do której sięgnie domniemana korekta. Przy jakiej cenie więc kupować akcje ? – Wg mnie są to okolice 5,50zł. Pozostaje tylko czekać.

Spójrzmy na wykres liniowy, wskaźnik %R sugeruje wykupienie rynku na chwile obecną, zakładamy więc, że ewentualna korekta, której oczekujemy będzie sprzyjał spadkowi wskaźnika poniżej linię 80%, i zachęci do dalszego zakupu, po odbiciu od linii wsparcia, wyznaczonej przez lukę cenową hossy. Czerwona linia jest linią trendu, natomiast fioletowe linie są poziomami Fibonacciego. W oczy rzuca się punkt przecięcia linii wyznaczającą trend, z linią 78% Fibonacciego. Są to okolice 5,45 zł. Bliski więc tego, który wskazywała formacja cenowa, a mianowicie linia wsparcia, która dzięki świecą wyznaczyliśmy. Jest to wg mnie potwierdzenie ewentualnej korekty w granicach 5,45-5,50.

Pozostaje więc podziękować wszystkim za przeczytanie artykułu. Namawiam do śmiałego komentowania, i wyrażania prywatnej opinii na temat Asbisu, pod każdym względem spółki, Zarówno AT jak i AF .
------------------------
Edycja z powodu błędu rachunkowego w wycenie przedsiębiorstwa - Obecnie błąd został skorygowany.

Edytowany 2 raz-y, ostatni raz: 2017-01-15 17:58:47
https://www.inwestycjegieldowe.com

2013-06-18 21:06

Usunięty

Shouty: 0
0
Ribi mam prośbę. Mógłbyś polecić jakąś dobrą pozycję na temat wycen.

2013-06-18 21:11

Ribi

Warszawa
0
Powiem Ci szczerze, że o wycenach uczyłem się na wykładach i labolatoriach analitycznych, wspomagałem się jednak cieniutką książką Kazimierze Przybyłowskiego pt "Wycena Wartości przedsiębiorstwa". Głównie po to, aby nauczyć się dyskontować, co stanowi wg mnie jeden z większych problemów wyceny. Natomiast najbardziej subiektywna kwestia, to ustalanie, że wzrost dajmy na to zysków operacyjnych, będzie rósł stałym tempem o x%. Polecam również przesortowanie internetu, w celu uzyskania gotowych kalkulatorów do wyceny (dostępne tylko odnośnie metody DCF o ile pamiętam), i próba ich zrozumienia oraz stosowanie do innych spółek. - Mam nadzieję, że pomogłem .

2013-06-18 21:15

Usunięty

0
Dzięki za sprawną odpowiedź. Słuchaj, pewnie do tego dojdę, ale czy przy wycenie powinienem założyć jakiś konkretny czas uzyskiwania dochodów przez przedsiębiorstwo?

Wycena Przedsiębiorstwa (1.e).
Warto dodać, że moja wycena będzie oparta na EVA ( uważam, że jest dokładniejsza niżeli DCF- zdyskontowane przepływy pieniężne).Dyskontować będę metodą dwufazową, opracuję średni wzrost procentowy składnika na pierwsze 5 lat, natomiast kolejne 5 lat będzie wartością stałą
( Prognozujemy zawsze na podstawie najbliższych 10 lat).

Pewnie w tym wyżej co napisałeś jest odpowiedź. Dzięki wielkie jeszcze raz i powodzenia w dalszym doskonaleniu.

Edytowany 2 raz-y, ostatni raz: 2013-07-15 18:39:34

2013-06-18 21:22

Ribi

Warszawa
0
Owszem, jak pewnie zauważyłeś w moim przypisie. Dyskontujemy zawsze na podstawie najbliższych 10 lat. Dyskontujemy tam wartości metodą:
* 1 fazową (np stały wzrost o 5% zysku co roku, lub zysk identyczny tak jak za rok poprzedni)
* 2 fazową (np stały wzrost o 5% do 5 lat, a kolejne 5 lat to wartość stała)
* 3 fazową (np wzrost o 10% do 3 lat, następnie prognozujemy problemy spółki w przyszłości, zmniejszamy więc prognozowany wzrost o 5% na kolejne 2 lata, a ostatnie 5 lat jest ponownie stałe).
Są różne sposoby wyznaczania stałego wzrostu, jedna osoba założy 5%, inna 10% jeszcze inna -20%, każdy może też wybrać inną metodę dyskontowania, stąd wyników wyceny nie można ze sobą porównywać. 100 analityków może sporządzić 100 innych wycen, jest to kwestia indywidualna, a jest tym trafniejsza im intuicja, wiedza, i doświadczenie analityka jest większe .

2013-06-18 21:25

Usunięty

0
Dzięki. Dużo widzę przede mną, ale to dobrze

2013-06-23 11:53
Cena waloru: 5.28

Ribi

Warszawa
0
forumgrajek - W razie jakichkolwiek wątpliwości odnośnie Wyceny przedsiębiorstwa, możesz śmiało pisać PW, na które postaram się odpowiedzieć, o ile będę tylko w stanie pomóc. Nie tyczy się to tylko metody EVA, ale również DCF. Oprócz metod dochodowych, mogę również pomóc w prostszych metodach obliczanych na podstawie wartości księgowej przedsiębiorstwa.

2013-06-23 22:53

corbolo

Poznań
Shouty: 11
0
Witam serdecznie!

Jak na obecną chwilę oceniasz techniczną sytuację Asbisa?

Pozdrawiam
"Im więcej pracujesz, tym mniej masz czasu na zarabianie pieniędzy" J.D. Rockefeller

2013-06-23 23:19

Ribi

Warszawa
0
Przede wszystkim, po jakże ciężkim tygodniu na GPW, dałbym jakiś czas na ostudzenie emocji, przy analizie technicznej większości spółek, które przez to ucierpiały. Jeśli jednak miałbym już dziś analizować technicznie ASBIS to:

Jak widzimy ponad półroczny trend średnioterminowy jest ciągle kontynuowany (Spółka jest w długoterminowym trendzie wzrostowym już od końca 2011 roku), problemem jest przełamanie linii krótkoterminowego przyśpieszonego trendu wzrostowego przy niemal dwukrotnym wzroście wolumenu, dodatkowy sygnał sprzedaży pojawia się również ze strony MACD. Nieco lepiej wygląda ten wykres kiedy analizujemy go za pomocą świeczek.

Widzimy, że spadek z przed 2 sesji, utworzył "lukę bessy", która prawdopodobnie stanie się przez najbliższy okres oporem dla ceny ASBISU (2 czerwone linie). Linią niebieską natomiast zaznaczyłem wsparcie - Nie wiadomo jednak, czy Ceny spadną aż tak nisko... Jak widzimy na ostatniej sesji, w ciągu dnia, wsparcie zostało przełamane, jest jednak na tyle silne, że ceny odbiły tworząc formację świecę o formacji "młota", który przy obecnych spadkach, może sygnalizować przyszły wzrost cen.
W swojej analizie pisałem, że możemy spodziewać się małej korekty cen Asbisu do około 5,40. W tej chwili cena ta jest znacznie niżej (okolice 5,30), ponieważ do tej korekty przyczynił się ogólny "kryzys", który miał miejsce przez kilka ostatnich sesji, mimo tego, Asbis jest na tyle mocny, że wg mnie szybko odrobi straty (kieruje się tutaj ich mocnymi fundamentami). Przezorni mogą ustawiać zlecenia kupna w okolicach wsparcia, lekko ponad - 5,20 natomiast osobiście uważam, że obecna cena, jest już dużą promocją, bo ta spółka w najbliższej przyszłości może nas jeszcze pozytywnie zaskoczyć.

2013-06-24 11:08
Cena waloru: 5.30

Usunięty

0
Dzięki Ribi.

2013-06-25 22:23
Cena waloru: 5.47

Princman

Tymczasowo na Ziemii
Shouty: 38
0
Ja dodam, że spółka działa w całkiem perspektywicznym segmencie dystrybucji smartfonów i jest mocno zdywersyfikowana geograficznie. Najmocniej to jednak byłe ZSRR.
Stawiają coraz mocniej na dystrybucję własnych marek i to poprawia im marże (przynajmniej ja to tak czytam -wnioskuję,że dlatego zyski im rosną szybciej od przychodów.

Asbis jest zarejestrowany na Cyprze. Zaraz po wybuchu zamieszania z bankami, było info za strony spółki, że cała zawierucha ich kompletnie nie dotyczy.

Spółka publikuje też prognozy finansowe -prognoza za 2012 została wypełniona - prz+18% zo+29% znet+60%

prognoza na 2013 zakłada wzrost przychodów na poziomie 6-12% i zysku netto 21-38%

Kiedy ostatni raz porównywałem spółki o podobnym profilu na GPW, Asbis był na podstawowych współczynnikach najtańszy, a uwzględniając zakładane wyniki, te współczynniki byłyby jeszcze niższe przy obecnej cenie.

Edytowany 2 raz-y, ostatni raz: 2013-06-25 22:26:47

2013-07-08 22:34
Cena waloru: 5.65

Ribi

Warszawa
0
Potwierdzam wszystkie nadmienione przez Ciebie informacje Princman (Bardzo lubię kiedy spółki publikują prognozy w swoim sprawozdaniu) . Dodam tylko, że przeprowadzałem niedawno wycenę spółki metodą DCF, i moje obliczenia, potwierdzają dosyć mocne niedowartościowanie spółki. Potwierdzają to nie tylko metody dochodowy wyceny, lecz również wycena księgowa (w tym proste C/WK

2013-07-14 21:27
Cena waloru: 5.77

studencina

podkarpacie
Shouty: 59972
3
Witam,
Czyli rajdy niczym Amica nadal się zdarzają. Asbis jest tego wyśmienitym przykładem. Ciekawe jak długo utrzyma kierunek.
... robię wszystko, żeby nic nie robić ....

2013-08-09 14:46
Cena waloru: 6.94

Ribi

Warszawa
0
Zgodnie z moimi obliczeniami, Cena docelowa jednej akcji Asbisu, na podstawie metody wyceny sposobem EVA wynosi 7,71 zł.
- aż zacytuje swoją wypowiedź odnośnie wyceny sprzed kilku miesięcy - Zwróćcie uwagę, że cena jest coraz bliżej 7,71 zł - i Wg mnie i mojej prognozy taka cena będzie się utrzymywać (oczywiście uwzględniając standardowe odchylenia - w granicach 30%).

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2013-08-12 15:46:18

2013-08-14 21:26
Cena waloru: 7.50

studencina

podkarpacie
3
Nikogo nie zaskoczę jak przypomnę jedno z powiedzeń giełdowych: "Sky is the limit". Osobiście spotkałem się z innym, w sumie to komentarz do powyższego... :

"Dla niektórych spółek to nawet niebo nie istnieje" To jest prawda(WWL, LPP, ITG). Asbis jest na dobrej drodze, żeby dołączyć do tego zacnego grona.

Trend po raz trzeci przyspieszył. Wolumen nie jest nadzwyczajnie duży ale stabilny. Jak na razie trzeba się cieszyć "zielonymi" sesjami. Podobno zieleń uspokaja No mnie w szczególności. Asbis nabyłem po ok 2.8 zł
pozdro

2013-08-15 13:45

luczek

Shouty: 756
0
Tylko pozazdrościć studencina, chyba się musze od Ciebie uczyć :P, a co do oporu to Asbis ma historyczny opór w okolicy 9 zł z roku 2008.

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2013-08-15 13:46:00
"Jestem anonimowym przegrywającym " :P

2013-08-15 21:57

Ribi

Warszawa
0
I szczerze wydaje mi się, że ta granica nie zostanie już przekroczona.- ps w swojej analizie znalazłem poważny błąd, zadluzenie asbisu sięga w dalszym ciągu kolo 78%,więc trzeba być tutaj bardzo ostrożnym - przypomnę ze w większym stopniu będzie to zadluzenie krótkoterminowe ;-) przepraszam, jeśli kogoś wprowadziło to w błąd, teraz dopiero zauważyłem swoją pomyłke.

2013-08-17 18:32
Cena waloru: 7.30

studencina

podkarpacie
3
Wszystkie puzzle by układają się w calość. Ty piszesz o poziomie 7.7 zł a ja mówie: opór w okolicach 8,1zł czyli w granicach Twoich 30% widełek (odchylenia standardowego)

Pozdro wielkie

--------------------------
Zapomniałem dodać - Screen przedstawia wykres tygodniowy.

Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2017-01-15 17:58:47

2013-08-28 14:58
Cena waloru: 6.73

Ribi

Warszawa
0
No i chyba w tym wypadku górną granicę zakreśliła dość wyraźnie i Wycena spółki, i analiza techniczna - którą się posługiwałeś . Co by nie mówić, cena nie przekroczyła ani 8,10 zł ani nawet 7,70. Oczywiście nie mówię, że nigdy już cena tych granic nie przekroczy - ale z takimi fundamentami i tak jest na umiarkowanym poziomie - a cieszyć powinni się Ci, którzy nas posłuchali i sprzedali Akcje w granicach 7,50 zł - Maksimum lokalne kursu Asbiscu.
Osobiście zaryzykował bym stwierdzenie, że do opublikowania kolejnego raportu kwartalnego Asbiscu, lub jakiegoś ważnego wydarzenia cena nie powinna przekroczyć wcześniej wymienionych już poziomów .

2013-11-07 11:57
Cena waloru: 7.30

corbolo

Poznań
Shouty: 11
0
Czy ktoś wie dlaczego kurs Asbisu spadł o 5%? Mamy wzrost wyników do 3 mln $ http://stooq.pl/n/?f=809229&c=1&p=4+18+22
"Im więcej pracujesz, tym mniej masz czasu na zarabianie pieniędzy" J.D. Rockefeller

GPWŚwiatWaluty
 Notowania GPW
WIG79017.9+1.44%11-21
WIG202178.0+1.56%11-21
WIG20 Fut2190.0+1.62%11-21
WIG20USD526.7+1.25%11-21
mWIG406043.2+1.49%11-21
sWIG8023418.1+0.30%11-21
 Notowania Świat
Dow43870.3+1.06%11-21
SP500 Fut5967.8+0.02%3:08
Nikkei38394.0+0.97%3:02