Witam, jestem początkujący, ale pierwszą książkę mam za sobą, więc podzielę się spostrzeżeniami.Nie zauważyłem tutaj tego tytułu, ale może gdzieś przegapiłem. Oczywiście jest to pierwsza moja książka, więc nie mogę porównać jej z innymi, ani wyrazić jak pomogła mi w giełdowej praktyce. Ale do rzeczy:
Adam Jagielnicki "Inwestycje giełdowe. Jak grać i wygrywać." 49 PLN w sieci Empik.
Książka raczej kierowana do początkujących inwestorów czyli takich jak ja
Nie skupia się na jednym elemencie, za to porusza wszystkiego po trochu. Składa się z czterech podstawowych części: I podstawy, II analizy, III praktyka, IV oprogramowanie (w sumie 350 stron) Autor z wykształcenia jest elektronikiem i informatykiem, więc język pisany jest raczej techniczny, co jednak do mnie przemawia - zwięźle i na temat. Czasami przebija w tekście jakaś gorycz i żal (co GPW robi, a czego nie powinna
), ale ogólne wrażenie sprawia pozytywne. Autor nie kładzie nacisku na żadną z analiz (podobna ilość poświęconych stron), ale podkreśla istotę AF, jako wskaźnika realnej wartości akcji. Nie wiem jak się to ma w innych książkach, ale w tej sporo miejsca poświęcono na oprogramowanie (60 stron, pewnie ze względu na wykształcenie kierunkowe). Sam autor jest również autorem oprogramowania, które oprócz analizy technicznej oferuje analizę fundamentalną spółek znajdujących się na GPW. W podsumowaniu mogę powiedzieć, że zadowolony jestem z zakupu książki, jako pierwszego podręcznika giełdowego i na pewno będę do niej wracał, bo nie sposób laikowi ogarnąć ilości nowych informacji. Choć cena 49 PLN wydaje się trochę wysoka, to muszę przyznać, że widziałem jeszcze droższe pozycje. Koszt na pewno się zwróci, jeśli zawarte informacje pomogą w grze
Jak wspomniałem, moim subiektywnym zdaniem początkującego to książka dobra na start, więc jeśli ktoś trafi na tytuł, to polecam. Na tym oczywiście nie koniec, bo jak widzę powyżej recenzowane tytuły, to jest sporo literatury poruszającej analizę techniczną i psychologię giełd, wiec i sporo czytania przede mną... ale jestem głodny wiedzy i wygrywania
Oto link, skąd można pobrać program autora (również jako miesięczne demo) jak i zobaczyć okładkę książki:
http://inwestkap.com/Dodano 2010-12-23 17:45Wśród wymienionej literatury pojawił się tytuł "Bogaty ojciec, Biedny Ojciec", więc chciałbym przytoczyć drugi tytuł autorstwa Kiyosaki Lechter, mianowicie
"Kwadrant przepływu pieniędzy". Jeśli ktoś będzie zamawiał przez internet, bądź ściągał ebooka, to gwarantuję, że po przeczytaniu pierwszej będziecie chcieli przeczytać tę drugą... więc od razu zamówcie parę
Tak jak napisał już ktoś wcześniej, "Bogaty ojciec, Biedny ojciec" to książka stricte motywacyjna, ale motywuje naprawdę skutecznie :D Jej kontynuacja, czyli KPP pomaga czytelnikowi odnaleźć siebie na drabince do bogactwa i jest swoistym kierunkowskazem w którą stronę podążać. Lektura książki jest przyjemna (podobnie jak BOBO), tekst wchodzi jak woda
Jeśli masz wątpliwości, czy wejść na giełdę, czy może to jednak zbyt duże ryzyko, to koniecznie przeczytaj tą książkę... ale wiedz, że nie ma nic za darmo. Autor na drodze do bycia bogatym (dziś jest milionerem) doświadczył wraz z żoną bycia bezdomnym. Nie jest powiedziane, że to czeka każdego, ale to co czeka to dużo wyrzeczeń, mnóstwo pracy i cierpliwości... ale nagroda jaka czeka na końcu drogi, jest naprawdę wysoka
Może moja opinia jest zbyt optymistyczna, ale do mnie to przemawia
Jeśli ktoś zamierza coś w życiu osiągnąć, to na pewno nie siedzeniem na tyłku i pesymistycznym podejściem. Praca, praca i jeszcze raz praca... i nie na etacie, ale tylko nad samym sobą!
BOBO w księgarni kosztuje 29,95, natomiast KPP 39,95. Obie książki na allegro można wyrwać ok 10 złotych taniej, ale uważam, że obie są warte każdego grosika
Oczywiście zawsze jeszcze taniej będzie wydrukować ebooka, lub można książkę pożyczyć/wypożyczyć, ale przeczytać naprawdę warto!
Edytowany 1 raz-y, ostatni raz: 2019-12-15 21:24:08