Filtruj wg spółki:
Początek, mam nadzieje że nie końca
Wyświetleń: 3165. Obserwuje: 6 osób.
Post: #1 2013-10-09 11:37 Usunięty ![]() Posty: 0 Shouty: 0 0 | Witam
Widząc co się dzieje w kraju i jak mają wyglądać nasze emerytury stwierdziłem, że nie ma co liczyć na nasz ukochany kraj i o przyszłość trzeba zadbać samemu. Wizja trzymania oszczędności na koncie oszczędnościowym jakoś za mną nie przemawia, zawsze lubiłem ryzyko i emocje dlatego postanowiłem zainteresować się grą na giełdzie (zawsze mnie to interesowało ale trzymałem się od tego z daleka). Chciałbym na podstawie tej gry nauczyć się analizować i wyciągać z tego jakieś wnioski i spróbować za kilka lat zainwestować prawdziwe pieniądze. Przeglądałem forum i różne analizy i to co tam piszecie nic mi nie mówi, słownictwo jakim się posługujecie jest dla mnie niezrozumiałe. Podsumowując , od czego mam zacząć co przeczytać czy ktoś może mnie poprowadzić w tej drodze i wtajemniczyć . Pozdrawiam |
Post: #2 2013-10-09 11:42 arnolddgt ![]() Orneta Posty: 1258 Shouty: 39845 2 | Drogi smoleczku gdybyś przeczytał wiadomość powitalną wnikliwie i głęboko to dowiedziałabyś się, że istnieje coś takiego jak: "HELP". Tam masz podstawowy słowniczek, który chcąc nie chcąc musisz przyswoić żeby się poruszać sprawnie po głównych pojęciach. Na forum masz podane również setki pozycji literatury, z których możesz wybrać sobie kilka i czytać czytać czytać...
Osobiście polecam książki Pana Murphy'ego i Eldera!! Bogaty nie jest ten co zarabia, ale ten co oszczedza..!! |
Post: #3 2013-10-09 14:33 luczek ![]() Posty: 179 Shouty: 756 0 | Do giełdy to trzeba mieć chłodne podejście. Jak lubisz ryzyko i emocje to może się to zle skonczyć. A konto oszczednosciowe tez jest potrzebne. Nigdy nie inwestuje sie całości kasy w instrumenty ryzykowne.
A ja mam pytanie o Murphyego. W czym on jest lepszy od innych książek o AT. Dlaczego jest taki kultowy? "Jestem anonimowym przegrywającym " :P |
Post: #4 2013-10-09 16:12 pokiemon8 ![]() Poznań Posty: 28 Shouty: 21 0 | Jest bardzo obszerny i w szczegółowy sposób omawia różne aspekty AT, bez zbędnego lania wody. Moim zdaniem dobrze się czyta i warto do niego wracać, żeby sobie pewne rzeczy uporządkować. |
Post: #5 2013-10-09 20:49 Usunięty ![]() Posty: 0 Shouty: 0 0 | Witam!Bądź co bądź Arni dobrze gada i polać mu!jeśli nie miał kontaktu z giełdą to już z pewnością arkusz zleceń też nie jest zbyt czytelny dla naszego nowego kolegi,więc przeczytanie "Helpa" i potem zaczajenie tego w praktyce to jest pierwszy dobry krok do tego aby wiedzieć co i jak robić,a na książki przyjdzie jeszcze czas!Co do Murphy'ego zgadzam się z powyżej piszącym kolegą iż są one lekko bez zbędnych ceregieli napisane i nie trzeba przy tym znać się na fizyce kwantowej aby zajarzyć o co chodzi człowiekowi który wypocił swoją książkę na papier!
Pozdrawiam Kriss... |
Post: #6 2013-10-09 21:26 qube ![]() Universe Posty: 435 Shouty: 48259 0 | Potwierdzam wersję Krissa - znam się trochę na fizyce kwantowej i nie jest ona warunkiem koniecznym ani dostatecznym dla zrozumienia Murphy'ego bądź innych książek o tematyce inwestycyjnej ![]() Q. Całość to coś więcej niż suma części... |
Post: #7 2013-10-09 21:27 arnolddgt ![]() Orneta Posty: 1258 Shouty: 39845 2 | Kriss wciąż czekam na kielicha ![]() Qube znów trafnie jak strzałą Robin Hooda!! Bogaty nie jest ten co zarabia, ale ten co oszczedza..!! |
Post: #8 2013-10-10 23:43 Usunięty ![]() Posty: 0 Shouty: 0 0 | Arni z Olsztyna do Ornety nie daleko to jak dowiozę to kielicha przywiozę!;P
Dzięki Qube za potwierdzenie mojej skromnej teorii! I tak zmierzając ku końcowi chciał bym napomnieć aby kolega Smoleczek się nie zniechęcał i parł do przodu jak ta nasza kwantowa nanotechnologia! Pozdrawiam |
Post: #9 2013-10-11 10:49 Usunięty ![]() Posty: 0 Shouty: 0 0 | Ja się nie zniechęcam wręcz przeciwnie ![]() ![]() PS. Polecam spółkę PEIXIN pierwsza spółka Chińska notowana na giełdzie i debiut wygląda obiecująco ale trzeba mieć rękę na pulsie ![]() |
Post: #10 2013-10-11 13:14 astra69 ![]() ... Posty: 183 Shouty: 1 0 | No ja na razie nauczyłem się, że raczej nie szybko zainwestuję prawdziwe pieniądze. Ale dobrze się bawię i jakąś cząstkę wiedzy już posiadłem przy okazji. :-) |
GPW | Świat | Waluty |
---|
|
Wzrosty | Spadki | Staty |
---|---|---|
COALENERG | 2.38 | 22.05% |
MILKILAND | 2.17 | 10.15% |
IMMOBILE | 3.89 | 8.66% |
GETIN | 0.69 | 7.34% |
KSGAGRO | 3.12 | 6.48% |
Więcej ... | ||
IFCAPITAL | 0.25 | -95.25% |